

October 23, 1995

Mr. Robert Tribe 

Deputy Executive Director

Fair Political Practices Commission

428 J Street, Suite 800

Sacramento, CA 95814



Re:
Your Request For Advice




Our File No. A-95-310

Dear Mr. Tribe:


This letter responds to your request for advice regarding the honoraria prohibitions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Is your employment as a radio talk show host prohibited by the honorarium ban on designated state employees?

CONCLUSION


No.  Payments received in consideration for your services as a radio talk show host constitute income and would not be prohibited honoraria.

FACTS


You are the Deputy Executive Director of the Fair Political Practices Commission, a state agency.  You are a designated employee and are required to fully disclose all financial interests.  For over two years you have also taught classes in backpacking and wilderness skills through the Sacramento Learning Exchange.  Recently, you have been asked to co-host a radio talk show which will air weekly and focus on outdoor activities.  You will be paid for your services as a radio talk show host.  The radio station would like to contract for three shows to determine if sufficient audience interest exists for a continued program.  If sufficient ratings are attained, the program would be regularly run on Sunday evenings.

ANALYSIS


Section 89503 of the Act prohibits designated employees of state agencies from accepting honoraria from any source which that employee would be required to disclose on a statement of economic interests.  As an employee of the Fair Political Practices Commission, you are required to disclose all sources of income; therefore, you are prohibited from accepting any honoraria.  (Regulation 18351(b).)


Honorarium is defined in Section 89502 as "any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering."  However, the term "honorarium," as used in the Act, does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  (Sections 89502(c) and 82030.5; Regulation 18932.)


In a prior advice request, A-93-049, you inquired whether the honoraria ban prevented you from teaching courses in wilderness activities.  This agency advised you that under the exception for bona fide trade or profession, you may engage in teaching for pay because teaching is a bona fide profession recognized in the Act itself, Section 89502(c), and in Commission Regulations 18932 and 18932.2.  However, you have provided no facts which indicate that hosting a radio talk show is an activity which is provided in connection with the practice of teaching.  Accordingly, the Tribe Advice Letter, No. A-93-049, is not controlling.


The central issue presented in your request is whether hosting a radio talk show constitutes giving a speech within the meaning of the honoraria ban.  We conclude that such activity does not constitute giving a speech; therefore, the honoraria ban does not prohibit your employment as a radio talk show host.


Under Commission Regulation 18931.1, a speech is defined for the purposes of the honoraria ban as:  a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate but does not include a comedic, dramatic, musical, or other similar artistic performance.  While "speech" has been defined broadly, not all public speaking forums are included within this definition.  For example, in the Chavez Advice Letter, No. A-93-471, we advised that a designated state employee may testify as an expert witness without violating the honoraria ban because providing expert testimony in a trial does not constitute giving a speech within the meaning of Regulation 18931.1.


Similarly, hosting a radio talk show dealing with a subject matter in which you have expertise unconnected to your state employment is not an activity which may reasonably be included within the definition of giving a speech.  Payment to a radio talk show host is not provided in return for a speech given, but, rather, to the extent that you provide consideration of equal or greater value, it is compensation for the services you provide, and therefore constitutes income.


Under these facts, we believe that payment to you for co-hosting a radio show dealing with a subject matter in which you have expertise unconnected with your state employment is not prohibited by the Act's honoraria ban.


We trust that this advice adequately addresses your concerns.  Should you have additional questions, you may contact the undersigned.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division
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