

November 1, 1995

Lieutenant Donald T. Metcalf

Carlsbad Police Department

2560 Orion Way

Carlsbad, California  92008





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-316

Dear Mr. Metcalf:


This letter responds to your request for assistance interpreting the gift limits and honoraria prohibitions applicable to local designated employees under the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


1.  Are gifts from members of your congregation given at Christmas, on your birthday, your anniversary, etc., subject to the limits on gifts for designated employees of local government agencies?


2.  Are payments you receive for speaking at youth camps and couples retreats, and for performing weddings and funerals, prohibited honoraria?

CONCLUSION


1.  Gifts given to you by members of your congregation are normally subject to the limit on gifts which may be accepted by a local government designated employee.  However, presents exchanged between you and a member of your congregation on holidays, birthdays and similar occasions are not subject to the gift limit when presents exchanged are not substantially disproportionate in value.


2.  Payments you receive for speaking at youth camps, couples retreats, weddings, and funerals are income received in the practice of a bona fide business, trade or profession, and therefore are not prohibited honoraria.

FACTS


You are a lieutenant with the Carlsbad Police Department.  You are a designated employee under the Act and you are subject to its gift limit and honoraria prohibitions.  You are also a licensed minister with the Assemblies of God.  You serve as the Senior Pastor at the Abundant Life Christian Center in Carlsbad.  Your position as pastor has been designated outside employment by the police department.

ANALYSIS

Gift Limits


Under Section 89501(b) of the Act, designated employees of local government agencies are subject to a limit on gifts that may be accepted in any calendar year.  That limit is adjusted biennially to account for inflation and is currently set at $280.  (Section 89504.)  No designated employee of a local government agency may accept a gift from any single source if the total value of gifts from that source will exceed $280 in a calendar year.


Under Commission Regulation 18942, certain gifts are not considered gifts under the Act and, therefore, are excluded from the gift limit.  Such gifts are not required to be reported by the designated employee on the employee's annual statement of economic interests.  Among the various exceptions in Regulation 18942, gifts exchanged between a designated employee and any other individual, except a lobbyist, on holidays, birthdays and similar occasions, which are not substantially disproportionate in value, are not gifts under the Act and need not be reported.  


Accordingly, if you and members of your congregation exchange gifts on holidays, birthdays, anniversaries, and if the gifts exchanged are not substantially disproportionate in value, such gifts need not be reported on your annual statement of economic interests.

Honoraria


Under Section 89501(a), a designated employee of a local government agency is prohibited from receiving an honorarium.  An honorarium is defined as a payment for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, or meeting; however, honoraria do not include payment earned for personal services provided in connection with an individual's business or bona fide trade or profession.  (Regulations 18931 and 18932.)


In the Boatwright Advice Letter, No. A-93-323, this Commission previously advised that an ordained minister hired as a legislative staff member may continue to receive payment for conducting church services and continuing his ministry because those services constitute the practice of, or employment in, a bona fide business under the Act.  Accordingly, the payments you receive for conducting church activities and speaking as a licensed minister at youth camps, couples retreats, weddings and funerals would not be prohibited honoraria.  Such payments would, however, constitute income and as such must be reported on your annual statement of economic interests.


We trust that this advice aids you in fulfilling your obligations as a public employee.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division
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