December 5, 1995

Brian M. Roberts, M.D.

2575 Flora Street

San Luis Obispo, CA  93401



Re:  Your Request for Informal Assistance




Our File No. I-95-332

Dear Dr. Roberts:


This is in response to your request for advice under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act.

Since you are not seeking advice concerning a specific decision presently before you, and are merely seeking guidance on your ability to participate as a member of the San Luis Obispo County Health Commission, your letter is considered a request for informal assistance.


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


You are a partner with Central Coast Emergency Physicians, a medical corporation which contracts to provide emergency room physicians to a private hospital in San Luis Obispo County.  Are you prohibited from participating in decisions to close inpatient services at San Luis Obispo County General Hospital and/or decisions to modify existing outpatient services at county-operated facilities? 

CONCLUSION


You may not participate in decisions to close or modify county-operated services if such decisions will affect Central Coast Emergency Physician's ("CCEP") gross revenues by $10,000 or more in a fiscal year; result in CCEP incurring or avoiding additional expenses by $2,500 or more per fiscal year; or result in an increase or decrease in the value of CCEP's assets or liabilities by $10,000.

FACTS


The San Luis Obispo County Health Agency ("Agency") is working on a plan to close inpatient services at San Luis Obispo County General Hospital and to contract out these services to local for-profit private hospitals.  The Agency is also contemplating an expansion of its outpatient services at county-run facilities.  One of the issues under consideration with the expansion is to contract these services to a nonprofit corporation.


You are currently the vice-chair of the San Luis Obispo County Health Commission ("commission"), and its Outpatient Clinic Task Force ("task force").  The commission was formed by the County Board of Supervisors to advise the board on health-related matters proposed by the Agency.  The task force specifically provides input and maintains oversight of the county's proposed expansion of outpatient services.


You informed me in a telephone conversation that although the commission was formed to serve in an advisory function to the board of supervisors, the county considers the commission to be participating in governmental decisions.  The commission is designated in the county's conflict of interest code, and you complete statements of economic interests.  You are thus a public official of a local government agency.


In your private capacity, you have a greater than 10 percent interest in Central Coast Emergency Physicians, a a closely-held professional corporation which contracts with a private hospital in San Luis Obispo County to provide emergency room physicians.  You, as well as the other five partners in the corporation, provide the emergency room physician services.  If the county expands its outpatient clinics or contracts with a nonprofit corporation, you stated this could decrease the number of patients that might access the emergency department at the private hospital where you work.  

ANALYSIS


No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know he or she has a financial interest.  (Section 87100.) 


An official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family, or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.

* * *


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

* * *


For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.



(Sections 87103(a), (c) and (d).)


The term "investment" means any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official or a member of his or her immediate family.   (Section 82034.)


"Income" means a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, or loan.  (Section 82030.)  


You indicated that you have a greater than 10 percent interest in CCEP which contracts to supply emergency room physicians to a private hospital in San Luis Obispo County.  You thus have an investment and business position in, and receive income from CCEP within the meaning of Section 87103(a), (c) and (d) above.


You have not specifically asked, but also at issue here is whether or not the hospital, as a result of your contractual relationship, is a source of income to you. 


In a telephone conversation, you clarified the contractual relationship between the private hospital and the CCEP.  You stated that the contract does not provide for any payment for services from the hospital to CCEP, but rather the patients themselves make direct payment to CCEP.   Patients who are treated at the emergency room are billed directly by CCEP for physician services rendered, and billed separately by the hospital for hospital supplies, equipment, etc.  The patient, or patient's insurance company, makes payment to CCEP and to the hospital, respectively.  You did indicate that on occasion a patient will pay cash, or be required to pay an insurance co-payment, at the time services are rendered.  When this occurs, the hospital staff handles the processing of the payment but disperses to CCEP that portion of the payment which represents physician services.  You stated that other than the foregoing, the contract does not provide for any remuneration from the hospital to CCEP.  Thus, the source of payments to CCEP are the patients who are treated at the hospital, rather than the hospital itself.  


Accordingly, as a public official, you are prohibited from making, participating in the making, or using your official position to influence any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on your corporation, CCEP, or on any source of income, including patients who the corporation treats at the hospital.

Foreseeability


Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required. However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198, copy enclosed.)  


According to your facts, one of the options the county is considering is the closure of inpatient services at County General Hospital and to contract these services with local for-profit private hospitals.  The private hospital, for which CCEP contracts to provide services, is a for-profit hospital and could conceivably receive additional patients as a result of this decision.  However, since the hospital is not a source of income to you, you must determine if your corporation, CCEP, will conceivably receive additional patients.  If so, the reasonably foreseeable test has been met.


Additionally, you believe that any expansion of the county's outpatient clinics could decrease the number of patients that access the emergency department at the private hospital where you work.  You stated that if the county-operated clinics were to expand, or if the county were to contract for services with a nonprofit corporation, you would be at risk of losing a market share of these patients.  You stated in your letter that you believe this decision will have an effect on you.


However, even if you determine that these decisions will affect CCEP, your disqualification would only be required if the affect on CCEP will be a material financial effect.

Materiality


The Commission has adopted a series of regulations to determine whether the foreseeable financial effect of a decision will be material.  The standards differ depending on the nature of the decision and the economic interest involved.  Commission Regulations 18702.1 and 18702.2 define "material financial effect" on a business entity.  If CCEP were directly involved in the decision before the commission, Regulation 18702.1 would provide that the effect of your recommendations are deemed to be material and disqualification would be required.


 A business entity is directly involved in a decision when that entity initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official's agency.  An entity is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject business entity.  (Regulation 18702.1(b).)  


While it appears that CCEP will not be directly affected by your recommendations, your disqualification would still be required if CCEP will be indirectly materially affected.  Commission Regulation 18702.2 determines material financial effect on a business entity depending on the financial size of the entity in question.  For a decision to have a material financial effect on a Fortune 500 company, for example, the decision must affect that company's gross revenues for a fiscal year by $1,000,000.  Other monetary thresholds apply dependent on the financial size of the entity involved.  In our telephone conversation, you indicated that CCEP is not publicly traded, but is a closely-held corporation of five partners.  The standards in Regulation 18702.2(g) would, thus, apply to CCEP and would require your disqualification if the following apply to CCEP:


(1)  The decision will result in an increase or decrease in the gross revenues for a fiscal year of $10,000 or more; or


(2)  The decision will result in the business entity incurring or avoiding additional expenses or reducing or eliminating existing expenses for a fiscal year in the amount of $2,500 or more; or


(3)  The decision will result in an increase or decrease in the value of assets or liabilities of $10,000 or more.

