





November 8, 1995

Matt Sawyer, Esq.

Citizens to Establish a California

Reform Party

7676 LBJ Freeway, Suite 727

Dallas, Texas 75251







Re:  Your Request for Advice 








Our File No A-95-336

Dear Mr. Sawyer:


You have requested advice concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Will the Citizens to Establish A California Reform Party (CECRP) incur any filing obligations under the Act pursuant to their to efforts to qualify the Reform Party of California (RPC) as a political party with ballot access rights in California?

ANSWER


So long as CECRP confines its activities to qualifying the RPC as a political party with ballot access rights in California, it will have no filing obligations under the Act.

FACTS


You are writing on behalf of CECRP which is receiving and spending money in connection with efforts to qualify the RPC as a political party in California.  

ANALYSIS


The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and "committees" to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Sections 84100, et  seq.)  The term "committee" includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)


The term "contribution" is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is: 

1)   For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or 

2)   Received by or made at the behest of the following or any agent thereof: 

A)
a candidate; 

B)
a controlled committee; 

C)
an official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or

D)
An organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation....   





(Regulation 18215 







[emphasis added].)


The CECRP is not yet a political party; thus, funds received and expenditures made to qualify the RPC for the California ballot are not considered to be made for "political purposes".  Therefore, CECRP has no reporting obligations in connection with its attempt to qualify as a political party.  (Griffiths Advice Letter, No. A-83-248.)


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Steven G. Churchwell










General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

