




November 2, 1995

Hal Rubin

P.O. Box 5485

Auburn, CA  95604






Re:
Your Request for Assistance


Our File No. G-95-346

Dear Mr. Rubin:


This is in response to your letter requesting information pertaining to the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please note, that the Commission does not provide third-party advice.  However, we have provided this general discussion of the law for your information.  

QUESTION


Does the Act contain any prohibition on elected officers from participating in decisions affecting persons that have contributed to the officer's election campaign?

CONCLUSION


The Act does not prohibit elected officers from participating in decisions affecting contributors, so long as they are acting in their role as elected officers.

DISCUSSION

Disqualification under the Act


The Act includes two provisions that require disqualification.  Section 87100 prohibits a public official at any level of state or local government from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision which will foreseeably and materially affect the official, a member of his or her immediate family, or any economic interest.  We have enclosed a booklet entitled A Guide to the Political Reform Act of 1974 for your information.  Sources of contributions are not economic interests for purposes of the conflict-of-interest provisions of the Act as set forth in Section 87100 and Section 87103.  (Section 82030(b)(1).)  


However, the Act does contain Section 84308.  Section 84308 was added to the Act to ensure that appointed members of boards or commissions would not be biased by large campaign contributors or potential contributors who might appear before them in a proceeding involving a license, permit or entitlement for use.  

However, pursuant to Section 84308(a)(3), the following agencies are expressly excluded from the coverage of Section 84308: 


1.  The courts or any agency in the judicial branch of government;


2.  Local governmental agencies whose members are directly elected by the voters;


3.  The Legislature;


4.  The Board of Equalization; and, 


5.  All constitutional officers.  


Thus, members of local government agencies, such as a county board of supervisors, would not be subject to Section 84308 when acting in their role as county supervisors.

Local Ordinances


The Political Reform Act will preempt local laws that are inconsistent with the provisions of the Act.  However, Section 81013 of the Act provides:


Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title.  If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.


Thus, local disqualification rules that do not prevent the person from complying with this title are permissible.


Moreover, Section 85101 provides:


(a)  Nothing in this chapter shall affect the validity of a campaign contribution limitation in effect on the operative date of this chapter which was enacted by a local governmental agency and imposes lower contribution limitations.


(b)  Nothing in this chapter shall prohibit a local governmental agency from imposing lower campaign contribution limitations for candidates for elective office in its jurisdiction.


Thus, many local jurisdictions have imposed their own campaign contribution limits by ordinance (See e.g., Los Angeles, San Francisco, Sacramento).


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

