

November 21, 1995

Ms. Kathleen L. Burgess

County Counsel

County of Del Norte

586 "G" Street

Crescent City, California  95531





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-349

Dear Ms. Burgess:


This is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your question does not pertain to a specific upcoming governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTION


If a city councilmember is elected to the county board of supervisors, may he participate in discussions and decisions regarding two lawsuits and various agreements between the city and the county in which he was involved while on the city council?

CONCLUSION


Yes.  The revolving door provisions of the Act do not apply to local elected officials.  Therefore, the fact that the councilmember has made decisions regarding litigation and agreements between the city and the county does not preclude him from participating in these matters should he be elected to the county board of supervisors.  Absent any financial conflict of interest under the Act, he could participate in these matters.  

FACTS


There are currently two lawsuits between the City of Crescent City and the County of Del Norte.  A member of the Crescent City Council who intends to run for a seat on the County of Del Norte Board of Supervisors has been involved in making decisions relating to those lawsuits.  In addition, the city and county have been unsuccessfully negotiating regarding several other agreements which will probably result in additional litigation.  The councilmember has discussed these issues in committee meetings and council meetings.

ANALYSIS


The Act's revolving door provisions restrict the conduct of officials who have left state service.  Former state officials are permanently prohibited from being compensated to influence any judicial or other proceeding in which they participated while working for the state, subject to certain narrow exceptions.  (Sections 87401 and 87402.)  For one year after leaving office, state officers and employees are also prohibited from making any appearance before their former agency for compensation for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action involving contracts.  (Section 87406.)  


These provisions, however, only apply to state officials.   (Sections 87400(a) and (b); 87406(c) and (d).)  They do not apply to local elected officials.  Therefore, they would not preclude a city councilmember, who had participated in litigation or negotiations between the city and the county while serving on the council, from making decisions regarding those matters if he were elected to the county board of supervisors.    


Section 87100 of the Act prohibits public officials from making, participating in, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.  


An official has a financial interest in a decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the following:  

       
(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  

                              Section 87103(a)-(e).


You stated that you were not aware of any financial interests of the councilmember's that might be affected by decisions regarding the litigation or agreements between the city and the county.  Absent any such interests, the Act would not restrict his participation in decisions regarding these matters whether on the council or on the county board of supervisors.  

  
I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660. 



Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Hyla P. Wagner




Counsel, Legal Division
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