

November 21, 1995

Robert Leidigh, Esq.

Olson, Hagel, Fong, Leidigh, 

  Waters & Fishburn

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-350

Dear Mr. Leidigh:


This letter responds to your request for written advice regarding the prohibition on mass mailings sent at government expense under the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


May a senator place the Seal of the Senate, the Senator's name and other references on brochures produced with public funds, and disseminate them through up to 200 hospitals, clinics and doctors' offices in a calendar month, with the intention that doctors or other health care professionals further distribute the brochures to over 200 individual patients in private, nonpublic areas?

ANSWER


No.  The proposed conduct would violate the mass mailing prohibition of the Act.

FACTS


You represent the Senate Rules Committee.  From time to time, members of the Senate produce brochures regarding government medical services available to constituents.  You would like to advise your client that individual senators may include their names, seals of office, and other identifying information in the brochures and that they may then distribute these brochures to their constituents by sending them to doctors' offices and hospitals in their respective districts, where doctors are required by law to provide the brochures to their patients.  Because of the nature of the brochures, and the manner in which they are mandated to be disseminated, the delivery of the written material to constituents will take place in private offices and examining rooms.  The material is not placed in bulk in public areas of government agencies, nor is the material solely intended to be provided in response to an unsolicited request.  You ask whether your clients are allowed under the "mass mailing" provisions of the Act to distribute the brochures through intermediary organizations.

ANALYSIS


Government Code Section 89001 prohibits the sending of a mass mailing at government expense.  Commission Regulation 18901 was drafted to ameliorate the harsh effects of the broad ban expressed in Section 89001.  Under Regulation 18901, a mass mailing is defined as more than 200 substantially similar tangible items delivered in a calendar month, by any means, to recipients at their residences, places of employment, businesses, or post office boxes.  A mass mailing does not include any item sent in response to an unsolicited request.


Written materials which would otherwise be subject to the mass mailing prohibition do not violate Government Code Section 89001 and Regulation 18901 if they are not delivered to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box, but instead are left for unsolicited pickup in public locations at government agencies or distributed at public meetings of a state or local government agency.  (Leidigh Advice Letter, No. A-89-381; Lavagetto Advice Letter, No. A -90-199; Anaya Advice Letter, No. A-91-215; Gladwell Advice Letter, No. A-95-162; Mount Advice Letter, No. A-95-225.)  The Commission based this interpretation on the relatively logical premise that materials picked up by individuals, after being left in bulk in a public location at a government agency, fall within the narrow definition of material provided in response to an unsolicited request.  (Regulation 18901(c)(4).)


It does not follow that materials which are required by law to be provided to patients, concomitantly with the provision of health care services, would fall under the definition of materials provided in response to an unsolicited request.  Accordingly, the proposed conduct outlined in your request is not allowed under Regulation 18901.  Additionally, the Mount letter, referenced in your request for advice, does not support your expansive interpretation of the limited exception set forth in Regulation 18901(c)(4).  That letter does not provide any basis for excepting the distribution scheme you have outlined from the provisions of Government Code Section 89001 and Regulation 18901.  In the Mount letter, the Commission stated that brochures prepared by the Department of Developmental Services may contain the names and seals of the office of the Governor and the Superintendent of Public Instruction, when the brochures are sent in bulk to public agencies to be picked up by members of the public, or otherwise given out in response to an unsolicited request.  We specifically cautioned in the Mount letter that further distribution to over 200 recipients at the recipient's home, business, place of employment or post office box, would violate the mass mailing prohibition of the Act.  Although unstated in the Mount letter, the 200 recipient limit applies to all the items sent in a calendar month unless the item is sent in response to an unsolicited request.  An elected official may not distribute a mass mailing in bulk to 200 intermediary organizations with the knowledge that these organizations will further distribute the brochures to up to 200 individual recipients per intermediary organization.  Such conduct is prohibited as the intermediary organizations which receive bulk copies of the mailing are merely considered to be part of the delivery system of the elected official or agency.  (Lockyer Advice Letter, No. A-89-342.)


Under the scheme you have outlined, the materials are neither placed in a public location to be picked up, nor are they handed out in a public meeting sponsored by a government agency.  Rather doctors and hospitals are required by law to distribute the materials to their patients.  Accordingly, the patient cannot be considered to have made an unsolicited request for the material.  (Regulation 18901(c)(4).)  The Mount letter does not authorize the unsolicited distribution of brochures in private locations by individuals and agencies which are required by law to distribute the brochures.


Accordingly, members of the Senate may not include their respective names, seals of office or other identifying information on brochures which are intended to be distributed in private locations through health care providers.  


We trust that this advice adequately answers your request and that your clients will govern themselves accordingly.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division
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