

December 5, 1995

Charles R. Mack

County Counsel

County of Yolo

625 Court Street, Room 201

Woodland, California  95695





Re:  Your Request for Informal 






  Assistance




Our File No. I-95-375

Dear Mr. Mack:


This letter responds to your November 9, 1995, request for advice regarding the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Does serving as an unpaid director of a nonprofit corporation give rise to a potentially disqualifying financial interest under the Act?

CONCLUSION


No financial interests would be created by serving as an unpaid director of a nonprofit corporation.

FACTS


Yolo County is considering the establishment of a nonprofit, tax-exempt corporation for the purpose of implementing the county's gravel reclamation policies.  The county supervisor would be appointed as the county's representative on the nonprofit's board.  The supervisor will not receive pay for this duty.

ANALYSIS


Section 87100 of the Act prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise attempting to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know that he or she has a financial interest.  If the county supervisor is deemed to have a financial interest in the nonprofit corporation, he or she would be disqualified from any county decision regarding the nonprofit.  However, under the Act, the nonprofit is not a financial interest of the supervisor and, therefore, disqualification is not warranted. 


Under Section 87103, a financial interest, for the purpose of the conflict-of-interest prohibition, is defined as:  (1) the official and his or her immediate family; (2) a business entity in which the official has an investment worth $1,000 or more; 

(3) real property in which the official has an interest worth $1,000 or more; (4) a source of $250 or more in income provided or promised to the official in the 12 months preceding the decision; (5) any business entity in which the official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management; and, (6) any donor, intermediary, or agent for a donor, of a gift or gifts valued at $280 or more in the 12 months preceding the decision.


As the nonprofit you have described will be neither a source of income to the county supervisor, nor a business entity

 in which the supervisor has a directorship, the supervisor's services as a director of the nonprofit will not create a financial interest.


Please note that this advice is limited to the applicable sections of the Political Reform Act cited.  This agency makes no representation on the applicability of other laws which regulate the conduct of public officials.  In addition, the nonprofit corporation referenced in your request for advice may be deemed to be a government entity subject to the provisions of the Political Reform Act.  (In re Siegel, (1977) 3 FPPC Ops. 62, copy attached.)  As you have not requested advice regarding this aspect of your facts, we express no opinion about this possibility but merely alert you to it.  


If the nonprofit is deemed to be a government entity, pursuant to the Commission's interpretation of the Act, its directors would be public officials and regulated accordingly.


Should you have any further questions, you may contact the undersigned.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division
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