

December 22, 1995

Ms. Judith MacPherson Pratt, M.P.H.

Teen Pregnancy Prevention Strategies

5050 Laguna Boulevard

Suite 112-364

Elk Grove, California  95758





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-386

Dear Ms. Pratt:


This is in response to your request for advice regarding the "revolving door" provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


May you consult with an advertising agency regarding a new request for proposal issued by the Department of Health Services' Office of Family Planning?

CONCLUSION


Under the Act's revolving door provisions, you may not, among other things, be paid to: (a) make any written or oral appearance before the Department of Health Services in order to influence its action on a contract (for a one year period), or (b) perform any work for a client on a contract in which you participated during your tenure at the Department.  However, the Act does not prohibit you from merely consulting with an advertising agency about a new request for proposal issued by the Department of Health Services, so long as you do not communicate with the Department and are not identified in connection with any proposal submitted by the advertising agency.  

FACTS


From May 21, 1990, to June 30, 1995, you worked for the California Department of Health Services ("DHS") as Chief of the Health Education Section in the Office of Family Planning ("OFP").  In that position, you were responsible for the administration and management of the local Information and Education, and Education Now and Babies Later ("ENABL"), contracts funded by DHS, as well as statewide contracts for media, evaluation, and training services provided in support of OFP programs.


After you left OFP, additional funding was authorized by the Legislature and a request for proposal was released on November 8 inviting proposals for a public relations and advertising program under a new OFP initiative called the Teen Pregnancy Prevention Initiative.


You have been invited to provide limited consultation to an advertising agency as they try to determine if they want to respond to this new request for proposal.  They have asked you to read through the request for proposal and advise them on what staffing and educational approaches you think would most effectively meet the requirements of the new program.  


The advertising firm that has requested this assistance currently has the public relations and media ENABL campaign contract which was awarded while you were at OFP.  That contract extends through June 30, 1997.  The compensation for your proposed consultation would not be paid for from any funds available under that contract.  Also, you would not be expected to make any formal or informal appearances before the Department of Health Services, nor would you be asked to make any oral or written communication to the Department.  

ANALYSIS


Officials who have left state service are subject to two types of restrictions under the Act.  The first is a one-year prohibition on making any appearance before their former agency for compensation for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action involving contracts.  The second is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  

One-Year Ban


Section 87406(d)(1) of the Act provides that:  


No designated employee of a state administrative agency ... for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.





(Emphasis added.)  


You were a designated employee at the Department of Health Services' Office of Family Planning.  Pursuant to Section 87406, for one year after the date you left the Department of Health Services, you may not, for compensation, act as representative or agent for any person before the Department for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  The prohibition of Section 87406 on making an appearance before the Department of Health Services extends to any agencies, boards, or commissions subject to the direction and control of the Department.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)   

  
The Department of Health Services' Office of Family Planning administers and manages numerous contracts related to teen pregnancy prevention.  For one year after you left your position at DHS, you are prohibited from making any formal or informal appearances before the Department to influence its action involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a contract.  


Section 87406, however, would not prohibit you from consulting with an advertising agency regarding a new request for proposal issued by the Department of Health Services' Office of Family Planning.  With respect to the advertising agency's submission of a proposal to the Department of Health Services, the Commission has previously advised that a former agency official could draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee was not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Kingma-Rymek Advice Letter, No. A-95-141; Miller Advice Letter, No. I-93-098; and Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Thus, if the advertising agency submitted a proposal, without your name on it and without your otherwise being identified with it, to the Department of Health Services, it would not constitute a prohibited written appearance under the Act.   


Any communications such as telephone calls or meetings with agency staff that are intended to influence administrative or legislative action or action involving contracts are prohibited under Section 87406.  However, communications to administrative agencies which are not for the purpose of influencing administrative or legislative action or action involving contracts  are not restricted by Section 87406.  For example, you could attend informational meetings with DHS, or request information from DHS concerning existing laws, regulations, or policies, so long as you do not attempt to influence administrative or legislative action or action involving contracts. (Bagatelos Advice Letter, No. I-91-202.)  In addition, using your expertise to advise clients regarding health-related education and public relations programs or the procedures of DHS would not be prohibited under this section so long as you are not identified in connection with any efforts of your client to influence the Department's action involving contracts or its legislative or administrative action.

Permanent Prohibition


The Act also contains a permanent prohibition on former state officials' involvement in certain proceedings in which they participated while working for the state.  Sections 87401 and 87402 provide:


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:



(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.



(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.






Section 87401.


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.






Section 87402.


The Department of Health Services is a state administrative agency.  (Section 87400(a).)  Section 87400(b) defines a "state administrative official" as every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  As Chief of the Health Education Section in the Department of Health Services' Office of Family Planning, you would be considered a state administrative official.


However, this restriction is limited to judicial, quasi-judicial or other proceedings in which you participated.  Section 87400 provides:


(c)  "Judicial, quasi-judicial or other proceeding" means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.


(d)  "Participated" means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.  





(Emphasis added.)


As Chief of the Health Education Section in the Office of Family Planning, you are deemed to have "participated" in any proceedings in which employees whom you supervised were personally and substantially involved.  (Brown Advice Letter, No. A-91-033.)  


Under Section 87400(c) set forth above, a "proceeding" includes any particular matter involving a specific party or parties in a state administrative agency.  A contract between DHS and an advertising firm, such as the ENABL contract, is considered a proceeding since it involves a state agency and a specific party.  (Hargrove Advice Letter, No. A-93-201; and Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.) 


Sections 87401 and 87402 prohibit your participation in the same proceeding in which you participated as a state employee, but do not restrict your ability to participate in new proceedings.  

Thus, you would be prohibited from doing any work for a client on the ENABL contract or any other existing contracts on which you or employees whom you supervised worked during your tenure at DHS.  The request for proposal issued in November for advertising and media in connection with the Teen Pregnancy Prevention Initiative, however, would be considered a new proceeding under the Act.  (Perry, supra; and Hargrove, supra.)  Therefore, the Act's permanent ban would not prohibit you from assisting a client in reviewing the request for proposal for this new initiative.  


I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.  

