

December 20, 1995

Mr. Joseph Lawrence

Assistant City Attorney

City of Santa Monica

City Hall

1685 Main Street

Santa Monica, California  90401-3295





Re:  Your Request for Informal 






  Assistance




Our File No. I-95-399

Dear Mr. Lawrence:


You are Assistant City Attorney for the City of Santa Monica.  This is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please note that since you have not identified the public official involved, we are treating your request as one for informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or informal advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 

QUESTIONS


1.  May a City of Santa Monica Landmark Commission ("LC") member, appointed to the Architectural Review Board ("ARB") for the limited purpose of satisfying the requirements of the Earthquake Recovery Act, appear before the ARB representing clients on matters having nothing to do with the Earthquake Recovery Act?  Would an ARB member who joins the planning commission, also to satisfy requirements of the Earthquake Recovery Act, be considered a member of the planning commission?


2.  Would the answers to these questions be different if the LC and the ARB lacked the right to self-select the members of their bodies to join the ARB and the planning commission?


3.  Would the answers to these questions be different if the expanded ARB and the planning commission were formally designated as some other entities other than the ARB and planning commission when they reviewed Earthquake Recovery Act matters?

CONCLUSIONS


1.  Yes, the Landmarks Commissioner would be considered a member of the ARB for the purpose of the conflict-of-interest provisions.  Similarly, if an ARB member sat on the planning commission for the purpose of reviewing Earthquake Recovery Permit applications, the ARB member would be considered a member of the planning commission for the purpose of the conflict-of-interest provisions.  


2.  The board members would be subject to the conflict-of-interest provisions regardless of how they were appointed.


3.  As to your inquiry whether the defect would be cured if the commission were designated as other entities, we decline to give informal assistance on this purely hypothetical inquiry.

FACTS


Following the 1994 Northridge earthquake, the City of Santa Monica developed several programs designed to expedite the rebuilding of damaged buildings.  One of these, the Earthquake Recovery Act, provides that for purposes of an ARB review of an application for an Earthquake Recovery Permit involving a landmark structure, two members of the LC, appointed by that body, will serve as additional voting members of the ARB.  


In addition, under this ordinance, for purposes of planning commission review of an application for an Earthquake Recovery Permit, one member of the ARB, appointed by that body, shall sit with the planning commission and may vote on that permit.  


Under city law, the ARB and LC are independent and parallel bodies.  Neither is considered superior to the other.  Neither can overrule the decision of the other.  The planning commission and ultimately the city council are superior to each.

ANALYSIS


Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.


The definition of a public official includes any member of a local government agency.  (Section 82048.)  Furthermore, Commission regulations clarify that a "member" of an agency includes members of boards or commissions with decisionmaking authority.  Decisionmaking authority is defined as a final government decision, compelling or preventing a government decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden or it makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been regularly approved without significant amendment or modification by another government agency or official.  (Regulation 18700(a)(1).)


An official "makes a government decision" when he or she, inter alia, votes on a matter, appoints a person, obligates his or her agency to a course of action or enters into any contractual agreement on behalf of the agency.  (Regulation 18700(b).)  An official participates in a governmental decision when he or she acts within his or her authority to negotiate with, advise or make recommendations to governmental decisionmakers.  (Regulation 18700(c).)  Further, an official uses his or her official position to influence a governmental decision if the official appears before or otherwise attempts to influence his or her agency.  (Regulation 18700.1).


Thus, any agency officials, such as alternates, temporary, or full-time commissioners, with the authority to participate in making a government decision, would be subject to the conflict-of-interest provisions.  (See e.g. Womeldorf Advice Letter, A-93-150, copy enclosed.)  


Please note that this letter addresses only the issue of whether the LC or ARB commissioners would be considered members of the ARB or planning commission respectively for conflict of interest purposes.  We do not have sufficient information as to whether individual commissioners would actually have a conflict of interest or would actually be "appearing" before the ARB or the planning commission pursuant to Regulation 18700.1.


You inquired whether the answer would be different if the LC and the ARB lacked the right to self-select the members of their body to join the ARB and the planning commission.  The conflict-of-interest provisions apply to all members of local government agencies, regardless of how the individual members were appointed.


You also inquired whether the answer would be different if the expanded ARB and planning commission were formally designated as some other entities other than ARB and planning commission when they reviewed Earthquake Recovery Act permit applications.  We do not have sufficient facts to indicate whether such an entity  would be a separate agency or a subdivision of an agency under Section 82041.  The ordinances you have sent me indicate that, currently, the expanded ARB and planning commission are not designated as some other entity when reviewing Earthquake Recovery Act matters.  As such, your inquiry is a hypothetical question and we decline to give informal assistance on purely hypothetical questions.  (Regulation 18329(c)(4)(D).)  


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.



Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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