

February 9, 1996

Ms. Carolyn Johnson

City Planner

City of Pismo Beach

Post Office Box 3

760 Mattie Road

Pismo Beach, California  93449





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-025

Dear Ms. Johnson:


This is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


May a planning commissioner who owns a home near a land use project vote on an application concerning that project?

CONCLUSION


The planning commissioner's home is located within 300 feet of the boundaries of the property which is the subject of the decision.  Thus, the planning commissioner must disqualify herself from any decision concerning the property, unless the decision will have no financial effect upon her residence.  

FACTS


The City of Pismo Beach has received an application for annexation of a large piece of property into the city and for consideration of a specific plan for the property.  The specific plan involves pre-zoning the property for a housing development project. The application will be reviewed by the planning commission and the city council.


A member of the planning commission owns and resides in a  subdivision within the city which is adjacent to the subject property.  The subdivision lot on which the commissioner's residence is located is within 103 feet of the subject property.

ANALYSIS


1.  Economic Interests


The Political Reform Act prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  (Section 87100.)  A "public official" is defined in Section 82048 and Regulation 18700 as a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  A Pismo Beach planning commission member would be considered a "public official" under the Act.


Section 87103 of the Act provides that a public official has a financial interest in a decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or a member of his or her immediate family, or on: 


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.

* * *

                                  
Section 82033 defines an "interest in real property" as:


[A]ny leasehold, beneficial or ownership interest or an option to acquire such an interest in real property located in the jurisdiction owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family if the fair market value of the interest is one thousand dollars ($1,000) or more.

      * * *  






The planning commissioner's residence on Skyline Drive in Pismo Beach constitutes an ownership interest in real property worth more than $1,000 which may be affected by decisions regarding the annexation and specific plan application for the subject property.  Therefore, the planning commissioner may not participate in decisions regarding the subject property if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on her residence.  


2.  Foreseeability and Materiality


Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect of a decision on real property is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will affect property values.  Certainty is not required.  However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  


3.  Real Property Interest


With respect to materiality, where a public official's real property is indirectly affected as in this case Regulation 18702.3(a)(1) provides that the effect of a decision is material as to real property in which an official has an ownership interest if: 


(1)  The real property in which the official has an interest, or any part of that real property, is located within a 300 foot radius of the boundaries (or the proposed boundaries) of the real property which is the subject of the decision, unless the decision will have no financial effect upon the official's real property interest.

* * *  


The planning commissioner's residence is located approximately 103 feet from the subject property.  Therefore, pursuant to Regulation 18702.3(a)(1), the planning commissioner may not participate in decisions regarding annexation or the specific plan for the subject property, unless she can demonstrate that the decisions would have no financial effect on her residence (for example by obtaining an independent appraisal to that effect).  


4.  Disqualification


Disqualification generally means that the official cannot make, participate in making, or otherwise try to influence a decision when acting within the authority of his or her position.  (Section 87100; Regulations 18700 and 18700.1.)  If she is disqualified, the commissioner must announce the reason for her disqualification on the public record of the planning commission meeting and refrain from participating in the decision.  


I trust this answers your question.  For your information, enclosed is a copy of a guide to the Act's conflict-of-interest provisions for public officials.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 

916/322-5660.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Hyla P. Wagner





Counsel, Legal Division

Enclosure

