





April 9, 1996

Mary Barnett

8876 Sylvan Way

Felton, CA 95018







Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-96-043

Dear Ms. Barnett:


You have requested advice on behalf of the North Santa Cruz County Democratic Club concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your letter states only a general question.  Therefore, we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).


QUESTION


Is the North Santa Cruz County Democratic Club (the "Club") a committee under the Act and must it file campaign disclosure statements?

CONCLUSION


Based on the facts provided in your letter, it appears the Club has not qualified as a recipient committee because it has not received contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  Therefore, the Club is not required to file a Statement of Organization (Form 410) and file campaign disclosure statements.

Ms. Barnett

Our File No. I-96-043

Page Two

FACTS


The North Santa Cruz County Democratic Club raised approximately $1,000 this year.  The Club spent $500 for registering Democratic voters and made a $100 donation to a federal candidate for a Congressional by-election.  Other expenditures were made for a newsletter, postage, facilities rental and miscellaneous purposes.  No contributions have been made to candidates for state or local office, although such contributions may be made later in the year.  During our telephone conversation on March 5, 1996, you indicated that the Club has made contributions to candidates for state or local office during the previous four years.  However, the aggregate amount of contributions during each of the last four years was less than $1,000.  

ANALYSIS


The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and "committees" to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100, et seq.)  The term "committee" includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  


The term "contribution" is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is made "for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure..." or is received by or made at the behest of a candidate or an official committee of a political party, including a county central committee.  (Regulation 18215(a)(1) and (2).)


A contribution also includes any monetary or non-monetary payment for which full and adequate consideration is not made to the donor that is received by an organization which is not formed or existing primarily for political purposes: 


... when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.
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There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.  (Regulation 18215(a)(b)(1).)


The terms "contribution" and "expenditure" do not include payments by an organization for its regularly published newsletter or periodical, if the circulation is limited to the organization's members, employees, shareholders, other affiliated individuals and those who request or purchase the publication.  This exception applies only to the costs regularly incurred in publication and distribution.  Any additional costs incurred are contributions or expenditures, including, but not limited to, expanded circulation; substantial alterations in size, style or format; or a change in publication schedule, such as a special edition.  (Regulations 18215(c)(9) and 18225(b)(4)(C).)


An organization which has not notified its contributors that it will support or oppose state or local candidates or committees, will qualify as a recipient committee under Section 82013(a) if the organization has made expenditures or contributions of at least $1,000 in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs or any of the immediately preceding four calendar years.  That is because such contributions and expenditures establish a "history" that puts the committee's contributors on notice that some or all of their funds may be used for political purposes.  If the organization makes contributions or other expenditures for political purposes totaling $1,000 or more during any of the subsequent four calendar years, it is deemed to have "received" contributions totaling $1,000 or more.  (Vandeveld Advice Letter, No. A-90-255.)


In addition, the Commission has advised that if a political club customarily uses dues to make donations to candidates and ballot measures, or to carry on campaign activities supporting or opposing candidates and measures, the dues paying member will be 
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charged with knowledge that all or part of the dues are "contributions".  In such a case, the club should determine the percentage of dues receipts that are used for political purposes, and should characterize that portion as contributions received.  (In re Willmarth 2 FPPC Opinions 130 (No. 75-188, August 3, 1976), copy enclosed.)


 With the exceptions noted above, expenditures for the Club's regularly scheduled newsletter and rental of facilities to hold Club meetings do not count toward qualification as a committee.   Please note that provisions of the Act do not apply to elections for federal office; therefore, the contribution the Club made to the federal candidate for a Congressional by-election also does not count toward qualification as a recipient committee.


Based on the facts provided in your letter, it does not appear that the Club qualified as a recipient committee.  Therefore, the Club is not required to register and file campaign disclosure statements at this time.  However, you stated that the Club may make contributions to candidates for state or local office later this year.  For future reference, Section 84101 requires a recipient committee to file a Statement of Organization (Form 410) with the Secretary of State within 10 days after it has qualified as a committee.  Disclosure statements must be filed to reflect all contributions received and expenditures made once an organization qualifies as a committee. (Sections 84200 and 84200.5.)  Thereafter, periodic reports disclosing contributions received and expenditures made are required to be filed according to the enclosed information manual.


If you have any questions or need further assistance, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







by:  Dixie Howard








Political Reform Consultant

Enclosure
