March 18, 1996

Barbara Glaser

Legislative Advocate

Association of California Healthcare Districts

2260 Park Towne Circle

Post Office Box 255668

Sacramento, California  95865‑5668

Re:  Your Request for Advice

Our File No. A‑96‑045

Dear Ms. Glaser:

This is in response to your request for advice on behalf of the members of the board of directors of the Association of California Healthcare Districts regarding their obligations under the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION

Is the per diem received by the board of directors of the Association of California Healthcare Districts, for providing services as members of the association's board of directors,

reportable income or honoraria?

CONCLUSION

The payments constitute reportable income under the Act.  

FACTS

The Association of California Healthcare Districts (the "ACHD") is a nonprofit association which, since 1947, has provided education, public information, and information regarding state and federal legislation to the 73 healthcare districts of California.  The ACHD is a public benefit corporation, but is not organized under the Internal Revenue Code, Section 501(c)(3).

The members are the directors of these healthcare districts.  Healthcare districts, formerly called "hospital districts," are a type of special district formed pursuant to Health & Safety Code section 32000 et seq., and are governed by five, and in a few cases, seven, publicly‑elected individuals from the district.

Healthcare districts pay dues to the ACHD for membership.

The ACHD's board of directors consists of 13 directors and two hospital district executive officers.  The board of directors meets on a quarterly basis to conduct the business of the ACHD, with subcommittees meeting as often as monthly.  The board of directors determines the priorities of the association, has responsibility over the ACHD's budget and personnel matters, and is the governing body for the association's staff of 30‑40 employees.  Members of the board of directors are compensated $200 per board meeting. 

ANALYSIS

You have stated that each member of the board of directors is paid $200 per meeting to conduct the business of the association.  You ask whether the payments constitute income or honoraria.

Honoraria

As elected members of various hospital districts, the members of the association's board of directors are prohibited from receiving any honoraria.  (Section 89502.)  An honorarium is defined as any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89501, emphasis added.)  For purposes of the honoraria prohibition, Regulation 18931.3 defines "attendance" as being present during, making an appearance at, or serving as host or master of ceremonies for, any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

Under your facts, the payments are in the nature of per diem or salary because they are being made to provide ongoing substantive services, not for attendance at a meeting.  As the governmental authority of the nonprofit association, the board of directors determines the priorities of the association, has responsibility over the ACHD's budget and personnel matters, and is the governing body for the association's staff.  Moreover, the amount of each payment does not appear to exceed an amount of compensation normally made for providing similar services. 

Therefore, we conclude that the payments of the ACHD to its board of directors are not made in consideration for "attendance" at a meeting, as defined in Regulation 18931.3, and the honorarium prohibition does not apply to these facts.

Income

Income is defined in Section 82030, in pertinent part, as any payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, reimbursement for expenses or per diem.
Assuming the officials provide consideration of equal or greater value for their services, the payments from the nonprofit association will constitute income.

We note that Section 82030(b)(2) excludes from the scope of income "reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide educational, academic, or charitable organization."  We have interpreted this subdivision narrowly to include only entities organized under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  (Abt Advice Letter, No. A‑94‑313.)  You stated that the association is a nonprofit association, but it is not organized under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Accordingly, the payments the board of directors members receive qualify as reportable income under the Act. 

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  
Luisa Menchaca

Counsel, Legal Division

