February 23, 1996

Greg Schmidt

Executive Officer

Senate Rules Committee

California Legislature

State Capitol, Fourth Floor

Sacramento, California  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-96-055

Dear Mr. Schmidt:


This is in response to your request for advice on behalf of Senator Hilda Solis regarding the "gift" and "contribution" provisions under the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.
Will any of the public officials, public agencies, or other persons who participate in a public meeting sponsored by 

Senator Solis and a city council in her district, which will be convened to discuss the impact of a state commission decision on residents and businesses in her district, have made a gift or campaign contribution to the Senator?


2.
Will a public utility have made a gift or campaign contribution to Senator Solis if the Senator includes informational material developed by the utility in information packets she sends her constituents, or if she incorporates the information contained in the material in any response to a constituent inquiry?

CONCLUSIONS


1.
The public officials, public agencies, or other persons who participate in the public meeting will not have made a gift or campaign contribution to Senator Solis.


2.
The public utility will not have made a gift or campaign contribution to Senator Solis.

FACTS

Public Meeting


Senator Solis would like to invite a city council located in her district to co-sponsor with her an information workshop (i.e., a "public meeting").  At issue is a recent decision by a state commission which may or may not adversely affect residents and businesses in the city.  According to statute, interested parties and state legislators have a limited time in which to comment on the commission's actions.  Senator Solis would like to conduct the information workshop in the city council chamber.  Legislative and city personnel will attend the workshop and legislative and city resources will be expended for the conduct and practical management of the workshop.


Senator Solis would also like to invite a cross-section of interested persons to appear at the workshop as panelists.  These interested persons would include a utility representative, a state commission representative, a not-for-profit consumer advocacy representative, and a regional government representative.  Some of those interested persons would incur travel expenses in order to attend and would likely be reimbursed for those expenses by their 

respective employers.

Utility Information Packets


Senator Solis and other elected officials in the Los Angeles area have received printed material prepared by a public utility.  

At issue is a recent decision by a regional water quality agency and its effects on Senator Solis' constituents.  Considerable staff and resources were used by the utility in compilation of the data contained in the material.  The data was not compiled at the Senator's request.  

APPLICABLE LAW


Section 82015 defines "contribution" as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)


Section 82007 defines "candidate," in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.  Thus, as an elected official, Senator Solis is considered a candidate under Section 82007.  Consequently, any payments received by or behested by Senator Solis are presumed to be for political purposes and will be considered contributions absent an exception.  (Danner Advice Letter, A-96-056.)


Regulation 18215 provides in pertinent part:


(b)  The term "contribution" includes:





* * * *


(3)  Any goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.


(c)  Notwithstanding any other provision of this section, the term "contribution" does not include:





* * * *


(3) A payment made by an occupant of a home or office for costs related to any meeting or fundraising event held in the occupant's home or office, if the total cost of the meeting or fundraising event is $500 or less, exclusive of the fair rental value of the premises.


Where a payment is not a contribution, it may in some circumstances be considered a gift. "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  


The term "gift" does not include material which serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties.  (Section 82028; Regulation 18942.1.)  Of course, the determination of whether a payment is a gift or contribution is a factual question which must be determined on a case-by-case basis.

ANALYSIS

Contributions


a.  Public Meeting


The public officials, public agencies, or other persons who participate in the public meeting will not have made a gift or a campaign contribution to Senator Solis as discussed below.


According to the information you have provided, Senator Solis would like to organize a public meeting at a city council chamber in her district.  Thus, payments made at the behest of Senator Solis in connection with the public meeting will be considered contributions to the Senator absent an exception.  Moreover, she would like a city council to co-sponsor the event.  Thus, any payments behested by the officials will be considered contributions to both officials, absent an exception.  


The city chamber would be made available to Senator Solis by the city at her request, presumably at no cost.  We believe the use of the chamber is analogous to a payment made by an occupant of an office for costs related to a meeting held in the occupant's office.  Therefore, we would apply the exception in Regulation 18215(c)(3).  The city chamber will be used for a meeting as contemplated by the regulation.  In addition, the chamber itself is the "office" of the city council for purposes of applying the exclusion to a governmental entity.  Provided the costs of the meeting do not exceed $500, exclusive of the fair rental value of the premises, we conclude this exception applies.  


You have also asked whether the legislative and city personnel who will attend and conduct the practical management of the workshop would be making a gift or contribution to the Senator.  This would be in the normal course of their employment.

Pursuant to Regulation 18420(b), the payment by a state or local government agency of the salary or expenses of its employees or agents is an expenditure or contribution only if the salary or expenses are for campaign activities and meet the requirements of Regulation 18423.  The activities described are not "campaign activities" within meaning of Regulation 18420.  Therefore, no contribution would result from the use of legislative and city personnel to conduct the public meeting.  


You also stated that several individuals will be invited to 

make presentations at the meeting, including a utility representative, a state commission representative, a not-for-profit consumer advocacy representative, and a regional government representative.  You have indicated that some of these individuals will be asking their employers for reimbursement of their travel expenses.  Therefore, presumably, these participants will be providing the presentation in the course of their employment.


The same analysis would apply to the presenters who are public employees as that discussed above with respect to the legislative staff and city personnel.  As to other presenters, 

Regulation 18423 provides an exception from the definition of "contribution" where an individual is paid by his or her employer and the individual spends less than 10% of his or her compensated time in a calendar month rendering services for political purposes.  The exception would include reimbursement for personal expenses, such as travel, paid for by an employer.  (Regulation 18423(d).)  Based on your facts, the personal services would not be rendered for political purposes, as defined in Regulation 18423(b).  

