

July 18, 1996

Nicholas George Rodriguez

Assistant City Attorney 

City of Pasadena

100 North Garfield Ave.

P.O. Box 7115 

Pasadena, CA  91109-7215



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-065a

Dear Mr. Rodriguez:


This is in response to your letter requesting follow-up advice on behalf of James Stivers and Robert Monk, members of the Board of Directors of the Rose Bowl Operating Company, regarding their responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   


Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  

QUESTIONS


May James Stivers and Robert Monk participate in decisions pertaining to the Rose Bowl Improvement Project, in affiliation with the Tournament of Roses Association, if the Tournament of Roses Association has been a source of gifts to the officials?

CONCLUSIONS


James Stivers and Robert Monk may participate in the decisions if they reimbursed the fair market value of the gift within 30 days of receipt of the gift.

FACTS


The Rose Bowl Operating Company (the "RBOC") is a not-for-profit public benefit corporation established as an instru-mentality of the City of Pasadena by Pasadena Municipal Code Chapter 2.175.  Pursuant to the ordinance, the corporation is organized exclusively to exercise an essential governmental function, namely management of a world class stadium and a professional quality golf course complex.  The corporation is established for charitable purposes within the meaning of Internal Revenue Code Section 501(c)(3), and its governing body is a board of the city.  Members of the board of directors of the RBOC are required to file statements of economic interests pursuant to the city's conflict of interest code. 


The Rose Bowl Improvement Project ("the Project") is a proposed improvement program to the Rose Bowl stadium.  There are a number of decisions concerning the project which will have an economic impact on the tenants, which include the Rose Bowl Tournament Association (the "Association").


James Stivers and Robert Monk are members of the Board of Directors of the RBOC and are also volunteers of the Association.

The Association is known to provide amenities to its volunteers.  The most visible amenity is the exclusive use of an official tournament vehicle during the busiest period of tournament activity.  The vehicles are loaned to the Association by a distributor in exchange for the designation as "Official Tournament of Roses Vehicle."  All of the vehicles are white and display the Tournament of Roses emblem on the doors.  All have special license plates identifying them as Tournament of Roses Official Vehicles.


The use of the vehicles are offered to the Chairs and certain Co-Chairs of Tournament of Roses Committees for approximately the last four weeks prior to the Rose Parade and the Rose Bowl game.  Because of their distinctive appearance, the vehicles serve essentially as an admission and parking pass to otherwise restricted areas during the many activities that occur during this approximately four week period.  They are also used, tradition-ally, for shuttling dignitaries to and from Tournament of Roses related facilities and events and for the business of the Association during that period.  Those individuals assigned official vehicles are responsible for gasoline and oil and for maintaining the appearance of the vehicles.  Drivers accept responsibility for the deductible in the event of a loss.  Except for the vehicles provided to the President and the Executive Director of the Association, the official vehicles may not be driven by family members.


James Stivers and Robert Monk were provided the use of such vehicles.  However, each paid the Association an amount of money equal to the full market value of the rental of a similar car for the entire period and without any deduction for the time for which the vehicle was used for business of the charitable organization.

ANALYSIS

Economic Interests


The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act is to ensure that public officials perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  


In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  A "public official" is defined in Section 82048 and Regulation 18700 as every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  This definition includes members of the RBOC.


Section 87103 specifies that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on an economic interest of the official.  One of these interests is:


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  The amount of the value of gifts specified by this subdivision shall be adjusted biennially by the Commission to equal the same amount determined by the Commission pursuant to subdivision (d) of Section 89504.


James Stivers and Robert Monk are volunteers of the Association.  The Association provides certain volunteers free use of an official vehicle for approximately the last four weeks prior to the Rose Parade and the Rose Bowl game. 


Pursuant to the Act, all payments received by an official from a third party may make the third party a potentially disqualifying economic interest.  However, in order to analyze the treatment of this payment it is important initially to characterize the payment as either a "gift" or "income."


"Income" is defined in Section 82030 as any payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer and reimbursement for expenses or per diem.  "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not provided by the official.


Pursuant to your facts, James Stivers and Robert Monk provide volunteer services for the Association.  In the Eckart Advice Letter, No. I-95-114, we advised that ski lift privileges for volunteers were a gift



Pursuant to your facts, you provide volunteer services for MMSA.  Receipt of the [ski] lift privileges is not a condition of providing services, but is a token of appreciation from the MMSA. 


Similarly, receipt of the use of the vehicles is not a condition of providing services, but is one of the most visible amenities or "perks" provided by the Association for its most valued volunteers.  In essence, the exclusive use of an official tournament vehicle during the busiest period of tournament activity is provided as a token of appreciation from the Association, serving not only as transportation, but also as an admission and parking pass to the Association activities.  Thus, under these facts, it appears that the privilege of using the official vehicle should be characterized as a gift.


You stated that the officials reimbursed the Association for the use of the vehicle in an amount equivalent to the full market value of the rental of a similar car for the entire period for which the vehicle was used by the official within 30 days of the end of the period in which the vehicle was used.  Therefore, if this is the case, the officials are not deemed to have received a gift for purposes of the disqualification and other provisions of the Act. 


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.




Sincerely,




Steven G. Churchwell



General Counsel

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division
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