

March 6, 1996

Mr. Greg Schmidt

Executive Officer

Senate Rules Committee

California Legislature

State Capitol, Fourth Floor

Sacramento, California  95814





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-075

Dear Mr. Schmidt:


This is in response to your request for advice on behalf of Senator Richard Polanco regarding the "gift" and "contribution" provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.  By cosponsoring the job fair, will local elected officials have made a gift or campaign contribution to Senator Polanco or will he have made a gift or contribution to them?  


2.  Will the State Department of Employment Development have made a gift or campaign contribution to Senator Polanco or the other elected officials if representatives from that department assist in organizing and putting on the job fair?  


3.  Will the employers participating in the job fair have made a gift or campaign contribution to Senator Polanco or the other elected officials?  


4.  Will the school have made a gift or campaign contribution to Senator Polanco or the other elected officials?


5.  Will newspapers that publish a public service notice about the job fair have made a gift or campaign contribution to Senator Polanco or the other elected officials?


6.  If the answer to any of these questions is "yes," may the value of the gift or campaign contribution be apportioned equally among the officials?

CONCLUSION


The job fair cosponsored by Senator Polanco, local elected officials, and the State Department of Economic Development will not result in any gifts or campaign contributions to Senator Polanco or the other elected officials.  

FACTS


Senator Richard Polanco has scheduled a job fair and workshops with his constituents in mid-March.  He is concerned about unemployment and crime in his district, particularly among young people.  Other elected officials from the Los Angeles area are cosponsoring the job fair and are lending their names to the effort though they may or may not actually attend the event.  Those elected officials are a local mayor, city councilmembers and school board members.


The State Department of Employment Development is working with Senator Polanco's office by seeking businesses which anticipate hiring employees to participate in the job fair.  The Department will also have representatives on hand to provide employment workshops, resume writing, and information on job training programs.  It is understood that the department has expended considerable resources in preparing for and participating in this event.  It is the Senate Rules Committee's belief that, in a calendar month, more than ten percent of some Department employees' compensated time will have been spent organizing the participants.


All of the job fair participants are understood to be acting in their official capacities on behalf of their businesses and may receive compensation for their activities as well as travel reimbursement from the companies that employ them where applicable.  It is understood that no campaigning or endorsements for elected office will be permitted by any of the job fair participants.


The job fair will be held at a private elementary school.  The school is not charging a fee for this event.  It has been the school's policy to make their facilities available to many community groups without charge.


Local newspapers are likely to publish public service notices of the job fair before the public event.  Also, Senator Polanco and other elected officials plan to distribute press releases about the upcoming event.

APPLICABLE LAW


Section 82015 defines "contribution" as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)


Section 82007 defines "candidate," in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as the candidate or his committee has filed a statement of termination pursuant to Section 84214 and Regulation 18404.  Thus, as an elected official, Senator Polanco is considered a candidate under Section 82007.  Consequently, any payments Senator Polanco behests are presumed to be for political purposes and will be considered contributions absent an exception. (Danner Advice Letter, A-96-039.)


Regulation 18215(b)(3) provides that a contribution includes "[a]ny goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public." 


Regulation 18215(c) further provides, in pertinent part, that the term contribution does not include:

* * *


(2)  Volunteer personal services or payments made by a person for his own travel expenses, if such payments are made voluntarily without any understanding or agreement that he or she will be repaid.


(3)  A payment made by an occupant of a home or office for costs related to any meeting or fundraising event held in the occupant's home or office, if the total cost of the meeting or fundraising event is $500 or less, exclusive of the fair rental value of the premises.


(4)  A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:


(i)  Does not contain express advocacy;


(ii) Does not make reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for office; and


(iii)  Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate's opponent.


Where a payment is not a contribution, it may in some circumstances be considered a gift.  "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  


The term "gift" does not include material which serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties.  (Section 82028; Regulation 18942.1.)  Of course, whether a payment is a gift or contribution is a factual question which must be determined on a case-by-case basis.

ANALYSIS


a.  Contributions


1.  Other Elected Officials.  According to your facts, Senator Polanco and local elected officials are cosponsoring a job fair and employment workshops for constituents.  The other elected officials from the Los Angeles area include a local mayor, city councilmembers and school board members.  Therefore, any payments made at the behest of Senator Polanco or the other elected officials in connection with that event will be considered contributions to the officials on a pro rata basis, absent an exception.  However, the public officials will not be considered to have made campaign contributions to each other as a result of cosponsoring the job fair.  


2.  Employment Development Department.  Representatives of the Employment Development Department will be present at the job fair to provide employment workshops, and information on resume writing and job training.  These individuals are acting in their official capacities and will be paid by the department.  Section 85300 of the Act provides that "no public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office."  Regulation 18420 states that campaign activities include, among others, arranging a campaign event, acting in the capacity of the campaign manager, soliciting, receiving or acknowledging contributions, or developing, writing, or distributing campaign literature.  However, a government agency's services behested by a candidate and provided in connection with an event that is not a "campaign" activity are not considered contributions.  Therefore, the Employment Development Department's services requested by Senator Polanco in connection with the job fair are not considered contributions.  


3.  Private Employers.  Businesses seeking employees will also be present at the job fair.  Representatives of these businesses are acting in their official capacities and may be paid by their private employers.  Regulation 18423 describes when payments for the personal services of private employees may be considered a campaign contribution or expenditure.  Based on your facts, the personal services provided by employees of the businesses attending the job fair would not be rendered for political purposes, as defined in Regulation 18423(b).  For purposes of Regulation 18423, personal services are rendered for "political purposes" if they are carried on for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of one or more candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulation 18423(b).)  Therefore such personal services would not be considered a contribution to Senator Polanco or the other elected officials.  


4.  Location.  The job fair will be held at a private elementary school.  The school will be making its premises available for the event free of charge.  According to your facts, the school has a policy of making its facilities available to many community groups without charge.  Therefore, the exception for discounts made available to the general public will apply.  (Regulation 18215(b)(3).)  No contribution will result.  


5.  Newspaper Announcements.  The publication by local newspapers of public service announcements about the job fair will not be considered a campaign contribution assuming the announcements meet the requirements of Regulation 18215(c)(4).  Regulation 18215(c)(4) provides that communications are not contributions if they do not contain express advocacy, do not make reference to the candidate's candidacy for elective office or the candidate's opponent for elective office and do not solicit contributions.  


b.  Gifts

