

April 15, 1996

Mr. Anthony Saul Alperin

Assistant City Attorney

Office of the City Attorney

City of Los Angeles

1800 City Hall East

200 N. Main Street

Los Angeles, California  90012



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-083

Dear Mr. Alperin:


This is in response to your request for advice regarding the provisions of Government Code Section 84308 of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.  Does a proceeding involving an Alameda Corridor Transportation Authority ("ACTA") contract become "pending" within the meaning of Section 84308(b) and Regulation 18438.2(b) when staff, acting on its own, begins to prepare a request for proposal ("RFP"), even though staff does not formally notify the board that it is doing so?  


2.  At the stage of a proceeding involving an ACTA contract during which the terms of an RFP or request for qualifications ("RFQ") are being considered, how do ACTA boardmembers determine who is a "party" to the proceeding?

CONCLUSIONS


1.  Once staff has started preparing an RFP, the contract proceeding has commenced and is pending before ACTA.  However, the prohibitions of Section 84308 only apply when the boardmembers know or should have known about the RFP or RFQ.  Under Regulation 18438.7, a boardmember knows, or should have known, about an RFP or RFQ when he or she has received a board meeting agenda or other notice of the RFP or RFQ, or has actual knowledge of it.  


2.  When the boardmembers are reviewing the terms of an RFP or RFQ prior to issuance, there are no "parties" to the proceeding yet.  However, the boardmembers must disqualify themselves or refrain from accepting or soliciting contributions from any "participants" who attempt to influence the preparation of the RFP or RFQ.  

FACTS


Alameda Corridor Transportation Authority is a joint powers agency created by the cities of Los Angeles and Long Beach in connection with planning and construction of a combined rail and highway transportation corridor between the ports of Los Angeles and Long Beach at one end and downtown Los Angeles at the other end.  Its Board is made up of members representing those two cities as well as members representing the County of Los Angeles, the Metropolitan Transit District, and other cities which are located along the corridor.  The members are appointed by their respective jurisdictions and include persons who are otherwise elected officials.


ACTA has entered into and will continue to enter into a series of contracts for professional services relating to the design and construction of the transportation corridor.  Many of these contracts are awarded on the basis of competitive bids and many are awarded on the basis of requests for proposals or requests for qualifications.


The initial act in the consideration of whether to enter into a contract, as well as determining the terms of the contracts and identity of the contracting party, may involve a formal decision by the Board, an action by the staff on its own initiative, or actions by the staff generated by a request from the president of the Board.

ANALYSIS


Section 84308 is designed to ensure that appointed members of boards or commissions are not biased by large campaign contributors or potential contributors who may appear before them in a proceeding involving a license, permit, or entitlement for use.  Section 84308 applies to all appointed officers of any state agency or local government agency, with the exception of the courts or any agency in the judicial branch of government, the Legislature, the Board of Equalization, and constitutional officers.  (Section 84308(a)(3).)  


Section 84308(b) provides as follows:  


No officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest, as that term is used in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  

* * *

                         (Emphasis added.)


Any officer who has received a contribution of $250 or more in the l2 months prior to the decision to be rendered must disclose that fact on the record and is disqualified from participating in the decision or using his or her official position to influence the decision.  (Section 84308(c).)


1.  When do ACTA Boardmembers Know a Proceeding is Pending?  You ask whether a proceeding involving an ACTA contract becomes "pending" when staff, acting on its own, begins to prepare an RFP even though staff does not formally notify the board that it is doing so.  


Pursuant to Regulation 18438.2, a proceeding involving a license, permit or other entitlement is "pending" before an agency when the application has been filed, the proceeding has been commenced, or the issue has been submitted for determination; it is the type of proceeding in which the officers are required to make a decision; and the decision is not purely ministerial.  When the staff is preparing an RFP, the contract proceeding has been commenced.  Assuming it is an RFP about which boardmembers must make a decision and the decision is not merely ministerial, the contract proceeding would be pending before ACTA at that point.  


In the Greenwald Advice Letter, No. I-93-220 (copy enclosed), we advised that the provisions of Section 84308 applied to a South Coast Air Quality Management District's proceeding to approve the contents and issuance of an RFP to solicit bids on a contract.  The letter states that "the District's decision to approve the contents of a RFP would be considered a proceeding involving a contract for goods or services which is `pending' before the District within the meaning of Section 84308."  It notes that "this type of board decision has a direct and significant effect upon persons intending to bid on the contract."      


However, an officer must "know or have reason to know" that a participant has a financial interest in a proceeding before his or her agency for the prohibitions of Section 84308 to apply.
With respect to an officer's knowledge about pending proceedings, Regulation 18438.7 provides:  

* * *


(b)  An officer knows, or should have known, about a proceeding pending before the agency if either:


(1)  The officer has received notice of the license, permit or other entitlement proceeding.  Notice includes receipt of an agenda or docket identifying the proceeding and the party or other persons affected by name; or


(2)  The officer has actual knowledge of the proceeding.

* * *


The Smart Advice Letter,  No. I-92-249, dealt with the selection procedures used by the Orange County Transportation Authority ("OCTA") to evaluate bidders.  OCTA staff routinely evaluated the numerous proposals received in response to an RFP and selected the three most qualified proposals to present to an OCTA subcommittee composed of boardmembers and alternates.  This subcommittee would make a recommendation to the full board.  A staff report describing the finalist proposals and the committee recommendation was included in the agenda materials distributed to the boardmembers prior to the meeting when the board would select one of the finalist proposals.  Thus, the boardmembers did not have any involvement in, or knowledge of, proposals that the staff did not place on its recommendation list.  We advised as follows:


"[S]ection [84308] is not applicable where the governing board does not participate in the review of a proposal submitted to staff and makes no decision regarding the proposal ....  However, where a proposal is submitted to the reviewing committee composed of members of the board of directors and alternates, or where a proposal is submitted to the full board of directors, the provisions of Section 84308 apply."   


In this case, ACTA boardmembers would not be considered to have knowledge about a proceeding pending before the agency if staff on its own begins to prepare an RFP but has not yet notified the board that it is doing so.  Under Regulation 18438.7, the boardmembers would be considered to know that a particular RFP or RFQ is pending if they have received an agenda or other notice about it, or if they have actual knowledge that staff is preparing it.  


2.  Before an RFP is Issued, How Can ACTA Boardmembers Determine Who is a Party?

  
When the Board is reviewing or issuing an RFP or RFQ, you ask how a boardmember can determine whether he or she has received a contribution from a "party" to that proceeding.  


Under Section 84308, an official must disqualify him or herself from participating in a decision relating to the issuance of an RFP, if the official has received a contribution of $250 or more from a party or the party's agent or a participant or the participant's agent.  At the stage in the contracting process where the board is reviewing or issuing the RFP, it is not likely that there are any parties to the proceeding yet.  However, there may well be persons interested in influencing the contract specifications that proposers must meet.  Those persons could be "participants."  (Regulation 18438.4; and Brue Advice Letter, No. I-93-384 (copy enclosed).)


"Party" is defined in the statute as "any person who files an application for, or is the subject of, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use."  (Section 84308(a)(1).)  Persons who submit a proposal in response to an RFP are generally considered parties.  (Thatch Advice Letter, No. I-89-222.)


"Participant" is defined in the statute as "any person who is not a party but who actively supports or opposes a particular decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use and who has a financial interest in the decision."  The term "actively supports or opposes a particular decision in a proceeding" includes a person who engages in the following conduct, i.e., who "lobbies in person the officers or employees of the agency, testifies in person before the agency, or otherwise acts to influence officers of the agency."  (Section 84308(a)(2).)  A person "otherwise acts to influence" officers of an agency when he or she communicates with an employee of the agency, or when his or her agent lobbies in person, testifies in person or otherwise communicates with officers or employees of the agency, for the purposes of influencing the officers' decision in a proceeding.  (Regulation 18438.4(c).)


"Agent" is defined in Regulation 18438.3(a) to include an individual who represents a party to, or a participant in, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use.  Note that if an individual acting as an agent is also acting as an employee or member of a law, architectural, engineering or consulting firm, or a similar entity or corporation, both the entity or corporation and the individual are "agents."


The question of identifying parties in the early stages of the contracting process arose in the Brue Advice Letter, supra.  We advised as follows:  


Prior to taking action on the issuance of an RFP, the board member must determine whether the member has received a contribution from a person meeting the definition of "participant" or "agent" of a participant.  This should not be so difficult to ascertain since, by definition, "participants" identify themselves by their very conduct.  Thus, for example, a person who communicates with an officer or employee of the agency regarding an RFP for the purpose of influencing the selection of criteria contained in that RFP would be a "participant." [Footnote and citation omitted.]  This test would be no different whether applied during a hearing to issue an RFP, or during a hearing to actually award the contract.

