




March 20, 1996

Greg Schmidt

Executive Officer

Senate Rules Committee

California Legislature

State Capitol, Fourth Floor

Sacramento, California  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-96-096

Dear Mr. Schmidt:


This is in response to your request for advice on behalf of the Senate Select Committee on Citizen Participation in Government regarding provisions of the Political Reform Act (the "Act") regulating the receipt of "gifts" and "contributions."  


You have requested expedited advice. As you are aware, Section 83114 provides that any "person may request the commission to provide written advice with respect to the person's duties under this title.  Such advice shall be provided within 21 working days of the request, provided that the time may be extended for good cause."  However, because you have stated that you need an urgent response and could not have anticipated this question at an earlier date, we have provided this expedited response.  However, we would urge you to be mindful of Section 83114 in the future.  For example, where an event is an annual event, such as this, you should request written advice as soon as possible.


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Will payments received in connection with the Senate Select Committee on Citizen Participation in Government's High School forums be considered gifts or contributions to the Senators and Assemblymembers who participate?

CONCLUSION


The payments will not be considered gifts or contributions, except to the extent discussed below.

FACTS


In your letter of March 7, 1996, you asked about the Senate's Select Committee on Citizen Participation in Government.  You stated that the committee, in cooperation with the Assembly and a public university will present two town hall meetings in early April 1996.  The meetings provide a forum in which California high school students, educators and legislators can engage in face-to-face dialogue about problems of mutual interest.  Two members of each house will be selected at a later date to participate in the event.


The event will be broadcast live by the company that currently contracts to carry the Legislature's signal and also by the High School Public Service Channel.  The program will be interactive to the extent that high school students and their teachers will gather at remote sites from the State Capitol to engage in dialogue.  


You stated that the public university will expend significant amounts over $500 for a variety of activities supporting the forum.  These include:  (1) personnel assigned to the project; (2) teachers hired for curriculum development; (3) printing and duplication of material in preparation for and follow-up of this and previous forums; and (4) the public university will also provide light refreshments for the participants at the Capitol site.  It is understood that the cost of the refreshments is under $500.


The Assembly will provide significant staff and resources to the development and delivery of these events.  These include:  (1) personnel assigned to the project; (2) broadcast technicians; (3) printing and duplication of material in preparation for and follow-up of this and previous forums; and (4) interactive telephone lines.


It is also understood that high schools will participate in the two hall meetings -- either at the State Capitol or at remote sites for interactive participation.  Also, it is anticipated that an undetermined number of public schools will dedicate -- prior to, during and after the forum -- a portion of classes on the subject matters for the forums.  Clearly, the public schools will expend resources in order to organize and deliver their component of this legislative event.  These include: 
(1) class time; and (2) supervision of students, instructional materials, etc.


In our telephone conversation of March 18, 1996, you also stated that transportation has been an issue with respect to the Capitol Forum.  However, you also stated that the university will be handling these issues, and not the Legislature or legislative staff.  With respect to the remote sites, the legislators may be involved in selecting which schools go to the remote sites, but transportation to these sites has not been a part of the planning process.


Finally, in addition to the statewide company that carries the Legislature's television signal, local cable companies may broadcast and rebroadcast these public events.

DISCUSSION


As we have discussed in the prior letters, payments received by a candidate are generally considered gifts or contributions.  Section 82007 defines "candidate," in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as the candidate or his committee has filed a statement of termination pursuant to Section 84214 and Regulation 18404.  Thus, as an elected official, each Legislator is considered a candidate under Section 82007.  


Where payments are received by a "candidate," the payment is presumed to be a contribution, unless some exception exists.  Regulation 18215 defines "contribution" as any payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)  Regulation 18215(b)(3) provides that a contribution includes "[a]ny goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public." 


Thus, any payments received by a legislator, or made at that legislator's behest is presumed to be for political purposes and will be considered contributions absent an exception. (Danner Advice Letter, No. A-96-039.)   A payment is made at the "behest" of a candidate if the payment is made "under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of" the candidate.  (Regulation 18225.7(a).)


Where a payment is not a contribution, it may in some circumstances be considered a gift.  "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  


The term "gift" does not include material which serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties.  (Section 82028; Regulation 18942.1.)  Of course, whether a payment is a gift or contribution is a factual question which must be determined on a case-by-case basis.


A.  Assembly/Senate Cosponsored Events


Generally, the issue of gifts and contributions arise when a third party makes a payment to benefit a public official.  Section 82015 provides that a contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate, absent some specific exception in the Act.


This is generally not an issue where an official's own agency makes an expenditure on behalf of the public official.  For purposes of the cosponsored rules, we would treat the Senate and the Assembly as a single agency.  (Section 82049.)  Thus, no gifts or contributions result where the Senate and Assembly cosponsor events.


B.  Salaries for University and School Personnel Working on the Project, Class Time and the Supervision of Students.


As we advised in the Schmidt Advice Letter, No. A-96-055, when public agency personnel participate in these governmental events in the normal course of their employment:


Pursuant to Regulation 18420(b), the payment by a state or local government agency of the salary or expenses of its employees or agents is an expenditure or contribution only if the salary or expenses are for campaign activities and meet the requirements of Regulation 18423.  The activities described are not "campaign activities" within the meaning of Regulation 18420.  Therefore, no contribution would result from the use of legislative and city personnel to conduct the public meeting.  


The same result would apply to the expenditures associated with the town hall meetings in question.


C.  Expenditures by Public Schools
for Transportation


In our telephone conversation of March 18, 1996, you also stated that transportation has been an issue with respect to the Capitol forum.  However, you also stated that the university dealing with transportation issues, and the transportation will not be under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of the Legislature and legislative staff.  Since the transportation will not be provided at the behest of any of the legislators, the transportation provided will not result in a contribution to them.  You also stated that with respect to the remote sites, transportation to these sites has not been a part of the planning process.  


D.  Refreshments.


You stated that the university will be providing free refreshments for the capitol town meeting.  Under your facts, these payments would be considered a contribution to the elected officials who solicited the payment for refreshments, absent some express exception.  The only possible exception is in Regulation 18215(c)(3).  However, this exception will not apply in this case, since the event will not be taking place in the donor's home or office.  (Schmidt Advice Letter, No. A-96-072.)


E.  High School Public Access Broadcast and Other Communications in Connection with the Forums.


You stated in our telephone conversation of March 18, 1996, that, in addition to the company that normally carries the Legislature's broadcasts, the High School Public Service Channel will be broadcasting the event.  We assume that the broadcasted event will not contain any express advocacy by any of the elected officials involved in the event.  If the broadcast will not:

(1) contain any advocacy for an elected official's candidacy or election, (2) make reference to any elected official's candidacy (other than the official's title), nor (3) solicit any contributions for his or her candidacy, the expenditures associated with the broadcast would be exempt under Regulation 18215(c)(4).  


This same conclusion will apply to written communications to be used by participants and to advertising.  (See e.g., Schmidt Advice Letter, No. A-96-075.)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

