




April 5, 1996

Jane K. Willet

2433 Bunya Street

Newport Beach, CA 92660






Re: 
Your Request for Advice







Our File No. A-96-103

Dear Ms. Willet:


This is in response to your request for advice on behalf of former Orange County Supervisor Gaddi Vasquez regarding the campaign provisions of the Political Reform Act.  

QUESTIONS


When do the campaign funds raised for the Supervisor's March 1996 election campaign become surplus funds?

CONCLUSIONS


Where campaign funds are raised for a March 1996 election, those funds will be surplus at the end of the postelection reporting period after the election--June 30, 1996.  This would be the case whether the candidate actively campaigns for the office or not, unless the money is transferred to a new campaign account prior to that time.

FACTS


In 1993, Supervisor Gaddi Vasquez filed Form 501 declaring his intention to run for reelection to the Orange County Board of Supervisors in the March 26, 1996, election and filed Form 502 redesignating the bank account to the 1996 election.  On 

September 28, 1995, Supervisor Vasquez resigned from office and now has no intention of running in the 1996 election, nor using his campaign funds for any future election campaign.  

  ANALYSIS

Campaign Bank Accounts


In 1989, new provisions were added to the Act by Proposition 73 setting forth specific campaign bank account rules.  Section 85200 provides that prior to the solicitation or receipt of any contribution or loan, an individual who intends to be a candidate for an elective office must file with the Commission a statement signed under penalty of perjury of intention to be a candidate for a specific office.  Section 85201(a) provides:


(a)  Upon the filing of the statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.

* * *


(c)  All contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in the account.


(d)  Any personal funds which will be utilized to promote the election of the candidate shall be deposited in the account prior to expenditure.


(e)  All campaign expenditures shall be made from the account.


Thus, each campaign bank account is tied to a specific election.

Surplus Funds


Section 89519 provides:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds....


In 1993, Supervisor Gaddi Vasquez filed Form 501 declaring his intention to run for reelection to the Orange County Board of Supervisors in the March 26, 1996, election and filed Form 502 redesignating the bank account to the 1996 election.  You stated that Supervisor Vasquez now has no intention of running in the 1996 election.  


Neither the Act, nor Section 89519 define what is considered a defeated candidate.  We note that the statutory scheme envisioned by the surplus funds statute was to exclude persons who have won the election from the scope of the statute.  An officeholder's funds do not become "surplus funds" under Section 89519.  There is no indication in the statute to suggest that any losing candidate, whether that candidate actively campaigned or not, would be exempt from the statute's coverage.


Under your facts, the funds remain in an account established for the March 1996 election.  The funds have not been redesignated for some other election.  Since the supervisor did not win the March 1996 election, he would be considered a defeated candidate for purposes of Section 89519.


Thus, like all other candidates who filed for the March 1996 election, the supervisor's campaign funds will become surplus at the end of the postelection reporting period--June 30, 1996.  Until that time the funds are not surplus and may be used for any allowable campaign purpose or may be transferred to a future campaign account.  


For future reference, when the funds do become "surplus funds" they may only be used for the following:


o  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


o  For purposes of this subdivision, the payment for, or the reimbursement to the state of, the costs of installing and monitoring an electronic security system in the home or office, or both, of a candidate or elected officer who has received threats to his or her physical safety shall be deemed an outstanding campaign debt or elected officer's expense, provided that the threats arise from his or her activities, duties, or status as a candidate or elected officer and that the threats have been reported to and verified by an appropriate law enforcement agency.  Verification shall be determined solely by the law enforcement agency to which the threat was reported.  The candidate or elected officer shall report any expenditure of campaign funds made pursuant to this section to the commission.  The report to the commission shall include the date that the candidate or elected officer informed the law enforcement agency of the threat, the name and phone number of the law enforcement agency, and a brief description of the threat.  No more than five thousand dollars ($5,000) in surplus campaign funds may be used, cumulatively, by a candidate or elected officer pursuant to this subdivision.  Payments made pursuant to this subdivision shall be made during the two years immediately following the date upon which the campaign funds became surplus campaign funds.  The candidate or elected officer shall reimburse the surplus campaign fund account for the fair market value of the security system no later than two years immediately following the date upon which the campaign funds become surplus campaign funds, upon sale of the property on which the system is installed, or prior to the closing of the surplus campaign fund account, whichever comes first.  The electronic security system shall be the property of the campaign committee of the candidate or elected officer.


o  The pro rata repayment of contributions.


o  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


o  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


o  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


o  The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure, or election laws, and an action arising from an election contest or recount.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

