





April 9, 1996

Stephen J. Fitch

Stephen J. Fitch & Associates

2720 Symphony Towers

750 B Street

San Diego, CA  92101-8122







Re:  Your Request for Assistance








Our File No. A-96-104

Dear Mr. Fitch:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  You represent the Alpine Fire Protection District ("AFD"), which is located within San Diego County.  Your request is on behalf of Ms. Barbara Howell, a Director of the AFD.

QUESTION


Is Ms. Howell disqualified from participating in any collective bargaining agreement between AFD and the Alpine Firefighters Association of which her son is a member?

CONCLUSION


The Act does not prohibit a public official from participating in a governmental decision merely because an    adult child of the public official has a financial interest in the decision.

FACTS


Ms. Howell was elected to the Board of the Alpine Fire Protection District in the November 1994 election.  At the time of her election and at all times through the date of your letter (March 14, 1996), her son was employed by Alpine Fire Protection District ("AFD") in the capacity of a firefighter.  His employment began in February 1994.  Her son is an adult (18 years of age or older) who does not reside in Ms. Howell's household, nor is he dependent on her for financial support.

ANALYSIS


The Act prohibits public officials from making, participating in, or in any way attempting to use their official position to influence a governmental decision in which they have a financial interest.  Once it is determined that such a financial interest as described in Section 87103 exists, a public official is prohibited from participating in a decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on "a member of his or her immediate family."  Section 82029 defines "immediate family" as the official's spouse and dependent children.


The term "dependent child" is not defined by the statute.  We have advised that a dependent child of a public official is a child under 18 years of age whom the official is eligible to claim as a dependent for federal income tax purposes.  (Tremlett Advice Letter, No. I-89-386.)  Therefore, an official's child who is 18 years of age or over is not considered a dependent child for purposes of the Act.  


Based on the above analysis, Ms. Howell may participate in decisions regarding any collective bargaining agreement between AFD and the Alpine Firefighters Association, if she has no other economic interests that will be materially affected by the decision.  


I trust this answers your question.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Lynda Doherty





Political Reform Consultant





Legal Division
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