




April 5, 1996

Christine Gastelum

Honorable Martha M. Escutia

Assemblymember, Fiftieth District 

2650 Zoe Avenue, 2nd Floor

Huntington Park, CA  90255






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-96-113

Dear Ms. Gastelum:


This is in response to your request for advice on behalf of Assemblymember Martha M. Escutia regarding provisions of the Political Reform Act (the "Act") regulating the receipt of "gifts" and "contributions."  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS


1.  If Assemblymember Escutia cosponsors an education conference with the Southeast Community Development Corporation (the "SCDC"), will corporate sponsors or the SCDC have made gifts or contributions to the Assemblymember by making expenditures in connection with the conference?


2.  Will public universities and schools that participate in the conference and provide facilities and services be making gifts or contributions to the Assemblymember?

CONCLUSIONS


1.  Payments made to the SCDC by corporate sponsors will not be considered gifts or contributions to the Assemblymember, so long as the SCDC is not considered a controlled committee of the Assemblymember pursuant to Regulation 18217.  However, the entity that provides the food and refreshments for the event may be making a contribution to the Assemblymember.  


2.  Public universities and schools that participate in the conference and provide facilities and services in connection with the event would not be making gifts or contributions to the Assemblymember.

FACTS


Assemblymember Escutia would like to cosponsor a conference with the Southeast Community Development Corporation.  The SCDC is a nonprofit entity formed pursuant to Internal Revenue Code Section 501(c)(3).  The SCDC will seek corporate sponsorship and make expenditures to acquire materials, scholarships, and food.  Assemblymember Escutia is an inactive board member of the nonprofit.  According to the additional facts provided in our telephone conversation of April 1, 1996, you stated that there were at least 15 members on the governing board and that the Assemblymember has only attended a few of the meetings of the SCDC.  For the most part, the Assemblymember has staff members attend who are there to observe in a nonvoting capacity.  


The all-day conference is designed to increased the number of students in the 50th district who will continue their education at the college or university level by providing information to students and parents.  The conference includes workshops on how to apply to college, financial aid, and motivational techniques concerning college attendance and success.  There will also be a college recruitment fair, keynote speakers and food and entertainment for the students and parents that participate.  The conference will be held on a campus in the jurisdiction.  Various colleges and universities will participate in the conference and will recruit students at the event.


The Assemblymember and her staff will coordinate along with the other sponsors and community leaders the actual agenda of the day of the conference, including setting up the facilities, assisting in planning and outreach to schools and students, and assisting in the pickup and delivery of promotional items and refreshments.

ANALYSIS

A.  Payments Received by the SCDC


Section 82016 defines "controlled committee" as follows:


"Controlled committee" means a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he, his agent or any other committee he controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.


Thus, Section 82016 describes two ways in which the SCDC may become a controlled committee.  First, a candidate might exert significant influence on the actions or decisions of the SCDC.  Where candidates are voting members of the SCDC's leadership, they are presumed to be controlling candidates since they exercise significant influence on the actions or decisions of the SCDC.  (Ferguson Advice Letter, No. A-86-044.)  Second, a candidate may act in concert with the SCDC in making campaign expenditures.  Under such circumstances, the SCDC would be a controlled committee.  


You stated that the Assemblymember is an inactive member of the governing board of the SCDC, thus absent some exception the SCDC would be considered controlled by the Assemblymember.  Thus, if the SCDC qualified as a "committee" the SCDC would meet the definition of "controlled committee" in Section 82016.  If the SCDC were a controlled committee of the Assemblymember, all payments made to the SCDC would be considered contributions to the Assemblymember.


However, Regulation 18217(c) provides that a nonprofit corporation will not be considered a controlled committee if:


(1) The nonprofit organization is tax-exempt under Section 501 of the Internal Revenue Code, and is not an organization described in Section 527 of the Internal Revenue Code.


(2)  The organization does not make contributions to candidates.


(3)  The name of the organization does not include the name of the candidate.  For purposes of this subdivision (c)(2) the term "name of the candidate" means the candidate's first and last name or some other unambiguous reference to the candidate.


(4)  The organization does not spend funds in excess of the amount permitted under Section 501(h) of the Internal Revenue Code to influence or attempt to influence legislative action.


(5)  The organization does not spend funds to influence or attempt to influence the qualification or passage of any measure in an amount sufficient to qualify the organization as a committee under Section 82013 of the Government Code.


According to the facts that you provided, the SCDC meets the requirements of this presumption.  Thus, payments the SCDC receives from corporate sponsors would not be considered contributions to the Assemblymember.


Moreover, the mere fact that an elected officer solicits donations for the organization does not mean that those donations are "contributions."  (See, Statham Advice Letter, No. I-90-246; In re Nejedly (1975) 2 FPPC Ops 4.)  Regulation 18217(e) provides that a person who makes a donation to a nonprofit organization which is tax-exempt under Section 501 of the Internal Revenue Code, and which is not an organization described in Section 527 of the Internal Revenue Code, in reliance upon the organization's tax-exempt status, is not making a contribution unless the person knows or has reason to know that the organization is operated for political purposes.


Regulation 18217(a)(2) provides that for purposes of Regulation 18217, an organization is "operated for political purposes" if either of the following applies:


(1)  The organization receives or expends funds for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or the qualification or passage of any measure.


(2)  The organization makes contributions to candidates or their controlled committees.


Your facts indicate that the SCDC is not operated for political purposes as contemplated by Regulation 18217.

B.  Expenditures at the Event


Expenditures at the event the Assemblymember cosponsors may be considered gifts or contributions depending on the specific facts surrounding the expenditure.  


As we discussed in the Wierbinski Advice Letter, No. A-96-106, generally payments received by a candidate, or made at the behest of a candidate are presumed to be contributions, unless some exception exists.  Regulation 18215 defines "contribution" as any payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  


(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or 


(2)  Received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)  A payment is made at the "behest" of a candidate if the payment is made "under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of" the candidate.  (Regulation 18225.7(a).)


Thus, absent some exception, expenditures on the event may be considered contributions from the SCDC, or other cosponsors, to the Assemblymember.


1.  Use of the Public School Facilities of One of the Cosponsors

