

April 30, 1996

William McKillop, Ph.D.

California Legislature, Assembly

Natural Resources Committee

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-116

Dear Dr. McKillop:


This is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Do the grant payments you receive as a professor at the University of California pose a conflict-of-interest in your decisions as a part-time Assembly consultant?

CONCLUSION


The grant payments you receive are gifts to the University of California, rather than gifts to you.  They do not subject you to disqualification if the grants are administered pursuant to the independent review requirements of Regulation 18705.

FACTS


You are a Professor Emeritus at the University of California at Berkeley where you conduct an active research program and are the major professor for several Ph.D. students.  You work approximately 30 hours per week guiding graduate students and doing research.  You have expertise in forestry and economics.


On February 16, 1996, you took a half-time appointment with the Assembly Committee on Natural Resources as a consultant and are now on the Assembly payroll.  You prepare analyses of bills and advise the Committee Chair on forestry matters.  You were asked to take the position because of your expertise in forestry, forest economics and policy.


Part of your research program is supported by grants to the university in support of your research from consulting firms, or from forest industry associations based outside California.  You do not anticipate that the total amount of these grants will be more than $20,000 per year.  The grants are used to pay for research expenditures, approved by the university, for field work, graduate student support, supplies and equipment.  They are not used to pay you a salary.  You mentioned in our telephone conversation on April 22, 1996 that the grants go through several levels of review when they are received by the University.  They are reviewed by, among others, the department chair, an associate dean and a sponsorship committee.


The research you do at U.C. Berkeley with these grants has no bearing on bills that are considered by the Committee on Natural Resources, but it is possible that some California divisions of national forest industry companies may take positions of support for bills that come before the Committee and that their parent companies, through association dues or through contracts with consulting firms, may have indirectly contributed to the research grants.

ANALYSIS

Gifts


As staff consultant to the Assembly Committee on Natural Resources, you are a designated employee of the California State Assembly requiring full disclosure of all income.  (Section 82019.)  As such, all income or gifts you receive are to be reported on your Statement of Economic Interests.  (Section 87302(b).)


A designated employee is prohibited from receiving a gift over $280 if the gift is disclosable on the employee's statement of economic interest.  (Section 89503(c); Regulation 18940.1.)  A gift is defined as "any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received ...."  (Section 82028(a).)  Gifts may include such items as a compensated staff member provided free of charge to work for a public official, parking facilities, and the use of conference center facilities.  (Gould Advice Letter, No. I-95-320; Blomo Advice Letter, No. I-95-129; Majuk Advice Letter, No. A-93-435.)  


There may be some instances, however, where the surrounding circumstances show that the gift was made to an official's agency, rather than the official personally.  (Blomo Advice Letter, supra.)  In 1994, the Commission adopted Regulation 18944.2 to address these types of circumstances.


Regulation 18944.2(b) provides that a donation to a California university for a specific research project received consistent with the requirements of Regulation 18705(b) is deemed a gift to the university, rather than a gift to the official conducting the research.


In subdivision (b) of Regulation 18705, the Commission established a specific procedure for universities to follow with respect to persons receiving grants to conduct research.

Regulation 18705(b) provides:


Disclosure shall be required under Government Code Section 87302 or any Conflict of Interest Code in connection with a decision made by a person or persons at an institution of higher education with principal responsibility for a research project to undertake such research, if it is to be funded or supported, in whole or in part, by a contract or grant (or other funds earmarked by the donor for a specific research project or for a specific researcher) from a nongovernmental entity, but disqualification may not be required under Government Code Sections 87100, 87302 or any Conflict of Interest Code in connection with any such decision if the decision is substantively reviewed by an independent committee established within the institution.


Under the provisions of the regulation, a principal investigator must disclose whether or not he or she has a direct or indirect financial interest in the sponsor of research which is funded in whole or in part:  (1) through a contract or grant with a nongovernmental entity; or (2) by a gift from a nongovernmental entity which is earmarked by the donor for a specific research project or a specific principal investigator, provided the amount of the gift, or the aggregate over a 12-month period, from the same donor is $250 or more.  


Your facts indicate that the grants are subject to an extensive review process, including review by university officials and a committee.  Thus, it appears that the grants you anticipate receiving comply with Regulation 18705(b).)  If the grants comply with the requirements of Regulation 18705(b) as discussed above, the payments provided by organizations in connection with research projects will be deemed a gift to the University, not to you.

Income


Section 82030 defines income in relevant part as:


"[A] payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem ...."


The definition of income does not include "...salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency ...." (Section 82030(b)(2).)  The University of California is a state government agency.  Accordingly, salary or reimbursements from the University of California are not considered income under the Act.


You stated in your letter that you do not receive a salary directly from the grants.  Rather, your salary is received from the University, a government agency.  Accordingly, your salary does not subject you to disqualification. 


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.





Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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