




June 14, 1996

Vigo G. Nielsen, Jr.

Nielsen, Merksamer, Parrinello,

  Mueller and Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA  94941






Re:  Your Request for Informal







Assistance







Our File No. I-96-138

Dear Mr. Nielsen:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your questions are general inquiries, we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(3).  

QUESTIONS


1.
Should a Late Contribution Report be amended by the recipient when new information about the late contribution is learned before the election?


2.
Should a Late Contribution Report be amended by the recipient when new information about the late contribution is learned after the election but before the next campaign statement is filed?


3.
What obligation is there to file a Late Contribution Report or amend a Late Contribution Report after the next campaign statement has been filed, when that statement correctly reports all the information that would have been reported on the Late Contribution Report?

CONCLUSIONS


1.
Yes.  A Late Contribution Report should be amended by the recipient when new information about the late contribution is learned before the election.


2.
Yes.  A Late Contribution Report should be amended by the recipient when new information about the late contribution is learned after the election but before the next campaign statement is filed.


3.
Campaign statements required by the Act must be filed, even if the statements are late.  The Commission is prohibited from granting exemptions to the filing requirements imposed by the Act.  Therefore, when it is discovered that a candidate or committee has failed to file a Late Contribution Report by the filing deadline, the candidate or committee must file the statement late.  No exemption may be provided, even though the information on the statement is dated or the information has been disclosed on a later filing.


However, when Late Contribution Reports are filed after the late contributions have been reported on a subsequent campaign statement, the reports may be filed by regular mail, rather than by telegram, guaranteed overnight service, fax or personal delivery as prescribed by the Act.

ANALYSIS


One of the principal purposes of the Act is to provide to the public full and complete information regarding receipts and expenditures in election campaigns "in order that the voters may be fully informed and improper practices may be inhibited."  Section 81002(a).  Section 81004 provides that all filers shall use diligence in preparation of reports and statements filed pursuant to the Act.  Information included in these reports should be true and complete to the best of the their knowledge.


Section 81004.5 allows for the filing of amendments to reports and statements which are incorrect or incomplete.  Once again, this provision is intended to allow supplemental information, where appropriate, to ensure the most complete disclosure possible to the public, but does not negate any violation that may have already occurred.


The Act provides that officeholders, candidates and committees must file all campaign statements required by Sections 84200, et seq.  Section 84203 requires that Late Contribution Reports be filed.


There is nothing in the Act that would negate the requirement to file any report required under the Act.  In fact, with regard to campaign disclosure statements, Section 84400 states:


Notwithstanding any other provision of the law, the commission shall have no power to exempt any person, including any candidate or committee, from any of the requirements imposed by the provisions of this chapter.


Therefore, in the situations you described, the reports required by Section 81004.5 must be filed as soon as the candidate or committee discovers an error or omission and the reports required by Section 84203 must be filed as soon as the candidate or committee discovers that they were not filed at the times prescribed by the law.  This is true even though the information which will be disclosed on the report will not be filed until after the election or has already been disclosed on a semi-annual campaign statement.  (Pessner Advice Letter, No. A-87-263.)


If you have any questions about this letter, please call me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Steven G. Churchwell






General Counsel






By:
Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

