

May 31, 1996

Vigo G. Nielsen, Jr.

Nielsen, Merksamer, Parrinello, 

  Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California  94941



Re:  Your Request for 




Informal Assistance




Our File No. I-96-140

Dear Mr. Nielsen:


This is in response to your request for advice regarding the reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act").  You have not identified the party on whose behalf you are seeking assistance.  Therefore, your request is being treated as one for informal assistance.  A request for informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 

QUESTION


If a designated state employee receives reimbursement for travel, lodging and meals incurred while interviewing with a prospective employer who is a registered lobbyist, should the interview expenses be reported as gifts under the Act?  

CONCLUSION


The reimbursement of expenses for interviewing with a prospective employer must be reported as income, not gifts, if the expenses are incurred in connection with a bona fide job interview.  The burden is on the designated employee to demonstrate that the job interview and expenses reimbursed were bona fide.  This conclusion applies equally to interviews by lobbyist and non-lobbyist employers, however, lobbyists may be required to report the expenses as activity expenses.

FACTS


A registered lobbyist in Sacramento wished to interview a state employee who lives and works in Southern California for a job opening in Sacramento.  The lobbyist wanted to pay for interview expenses, including airfare to and from Sacramento and lunch during the interview.  Several other candidates were interviewing for the position and such payments were routinely made for candidates who were not state employees.

ANALYSIS


The Act defines "gift" as follows:

(a)  "Gift" means, except as provided in subdivision (b), any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.



(Section 82028.)


Section 82030(a) defines income in pertinent part as:

[A] payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.


(emphasis added.)


Payments for travel, lodging and meals would be a gift to the designated employee unless consideration of equal or greater value is provided in exchange for the payment.  Equal consideration means that each party receives benefits of equal value.  (In re Burciaga (1975) 2 FPPC Ops. 17.)  The value of services rendered may be proven by evidence as to the customary rate of compensation for such services, irrespective of official status.  (Tassi v. Tassi (1958) 160 Cal.App.2d 680, 690-91.) 


Ultimately, the determination of whether equal consideration has been provided is necessarily a factual one.  However, if it is customary in the potential employer's industry to pay for out-of-town job candidate's expenses, then the employee will be deemed to have provided a service in interviewing for the prospective position.  


If an official claims that the payment or payments are income and not a gift, the official has the burden of proving that the consideration provided was of equal or greater value than the payment or payments received.  (Regulation 18935; Chang Advice Letter, No. I-92-410.)  Therefore, if the interview was not a bona fide interview for a position or if the payments received were in excess of those customarily provided to an interviewee, then a gift may result.  The facts you have given us in this case indicate that the interview was for a bona fide position and the payments were commensurate to those payments made to other candidates who were interviewing for the position.  The payments, therefore, are not a gift and should be reported as income.


Since your fact pattern involves an entity subject to the lobbying disclosure provisions of the Act, however, the prospective employer may have additional reporting requirements.  The Act defines activity expenses as follows:

(a)  Activity expense as used in this chapter means any expense incurred or payment made by a lobbyist, lobbying firm, lobbyist employer or a person described in subdivision (b) of Section 86115, or arranged by a lobbyist or lobbying firm, which benefits in whole or in part any elective state official, legislative official, agency official, state candidate, or a member of the immediate family of one of these individuals.  Activity expenses include gifts, honoraria, consulting fees, salaries, and any other form of compensation but do not include campaign contributions. 

(b)  "Agency official" as used in this chapter means any official of a state agency whose administrative actions the lobbyist, lobbying firm, lobbyist employer, or person described in subdivision (b) of Section 86115 has attempted or is attempting to influence. 



(Section 86111.)


We do not have enough facts to determine whether the expense must be reported as an activity expense in this case.


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.





Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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