




May 16, 1996

Casey Gwinn

San Diego City Attorney

5173 Waring Road, #336

San Diego, CA  92120






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-96-147

Dear Mr. Gwinn:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act") regulating the use of campaign funds.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


May you transfer funds from your campaign committee established for your successful 1996 campaign for San Diego City Attorney, to a campaign account established for your unsuccessful 1994 campaign for San Diego District Attorney?

CONCLUSION


There are no restrictions on your ability to transfer campaign funds from your campaign committee established for your successful 1996 campaign for San Diego City Attorney, to your campaign account established for your unsuccessful 1994 campaign for San Diego District Attorney.  The Commission cannot advise on the application of any local ordinance to such a transfer.

DISCUSSION


Section 85304 provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


This provision had been construed to prohibit both intercandidate and intracandidate transfers of campaign funds.  


On September 25, 1990, the United States District Court issued an order in Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. Fair Political Practices Commission (9th Cir. 1992) 955 F.2d 1312, cert.den. 505 U.S. 1230, 112 S.Ct. 3056 (1992) invalidated the intracandidate transfer ban and the intercandidate transfer ban of Section 85304 insofar as it is premised upon the need to prevent evasion of campaign contribution limitations based on fiscal years.


Thus, currently, except with respect to special elections and surplus campaign fund rules, candidates may freely transfer funds among their own campaign accounts.  Of course the Commission cannot advise on the application of any local ordinance to such a transfer.


Finally, please note, the Act does not require that a candidate obtain written consent of contributors before transferring campaign funds.  Moreover, under your facts, the committee transferring the funds will be considered the source of the transferred funds (not the original contributors) and the transfer must be disclosed as a miscellaneous increase to cash.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

