

October 17, 1996

Gary Gillig

Oxnard City Attorney

300 W. Third Street

Oxnard, California  93030



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-150a

Dear Mr. Gillig:


This is in response to Joshua Gottheim's letter requesting supplemental advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   You and Mr. Gottheim requested clarification of the following statements in our advice letter to you of June 4, 1996.  (Gillig Advice Letter, No. A-96-150.)  

1.
"An official engaged in a business which has numerous customers or clients is not ordinarily required to take affirmative steps to familiarize himself or herself with the identities of all sources of income to the business, nor to consult his or her sources of income to determine whether a decision will affect them."  (Price Advice Letter, No. A-85-165.)

2.
"[A]n appraisal conducted by a disinterested and otherwise qualified real estate professional, who considers the factors in Regulation 18702.3(d), will be considered a good faith effort to assess the materiality of pending governmental decisions indirectly affecting a public official's property."  (Lynch Advice Letter, No. A-96-093.)

3.
"The Commission, in its Berris Advice Letter, No. 80-073, advised that neither the Hudson opinion, supra, nor the Act would prevent a city from adopting a procedure [to implement legally required participation] which would attempt to determine which board member has the least financial interest in the decision. [\] However, the Commission stressed in Hudson that the preferred means of selection is by lot or other means of random selection."  (Gilbert Advice Letter, No. I-93-217.)


I will address each of these issues in turn.  First, you ask whether an official is required to take affirmative steps to familiarize himself or herself with the identities of all sources of income to the official's business.  As we stated in the Gillig letter, an official has reason to know that a decision will affect a source of income to the official whenever a reasonable person, under the same circumstances, would be likely to know the identity of the source of income and would be aware of the decision's probable impact on the source.  Generally, officials are presumed to know who have been sources of income to them.  An official would have reason to know of a potential conflict where the source of income to the official is a named party to a proceeding.  Further, if a client owns property near the subject of the decision and this ownership is known by the official or otherwise publicized, the official would be expected to be aware of the potential conflict of interest.  


It is true, however, as stated in the Price Advice Letter, that the official is not expected to make an independent investigation of all of the holdings of the official's clients.  Our previous advice in the Price letter, that an official enaged in a business with numerous customers or clients is not required to take affirmative steps to familiarize himself or herself with the financial interests of all the official's clients, is still correct advice.  


Second, you ask if an appraisal conducted by a disinterested and otherwise qualified real estate professional who considers the factors in Regulation 18702.3(d) will be considered a good faith effort to assess the materiality of pending governmental decisions indirectly affecting a public official's property.  This advice is correct, however, it is important to note that the appraisals will be considered a good faith effort if, and only if, the public official makes the ultimate factual determination that the appraisals are reliable and correct.  In other words, the official may not simply rely on an appraisal without making further inquiry into whether the appraisal was performed by a qualified person, whether all of the appropriate factors were included, and whether the conclusion reached by the appraiser is objectively defensible.  These are factual determinations that must be made by the public official.  If the official has a reasonable belief that the appraisal is accurate and complete, then the official will be considered to have made a good faith effort to assess materiality.


Third, you ask whether the Gilbert Advice Letter (No. I-93-217) is still correct to the extent that it states that nothing would prevent a city from adopting a procedure to implement legally required participation that would attempt to determine which board member has the least financial interest in the decision, but the Commission has stressed that the preferred means of selection is by lot or other means of random selection.  The Gilbert letter answered a question posed by an attorney for a regional transit district.  The attorney requested general advice about how to respond if a majority of the seven-member board had conflicts of interest in a particular decision.  We advised that the attorney could use the principle of legally required participation to permit some of the officials to participate regardless of their conflict of interest.  


The attorney asked if it was permissible to distinguish between the degree of conflict in determining which official with a conflict of interest should be placed in the pool of disqualified members to be randomly selected to vote.  The question was posed in the abstract, with no specific conflicts or decisions at issue.  We responded that the Act did not prohibit distinguishing between degrees of conflict, but that the Commission has consistently advised that using a random selection procedure would be preferable.  


Here too, you have asked this question in the abstract and have not specified whether you are considering distinguishing between degrees of conflict.  Accordingly, our answer is the same as given in the Gilbert letter and should not be construed as approval or disapproval of any particular selection process you may be considering.  


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.





Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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