

August 7, 1996

Allison R. Hayward

Trevor Potter

Wiley, Rein & Fielding

1776 K Street, N.W.

Washington, DC  20006



Re:  Your Request for Informal Assistance




Our File No. I-96-186

Dear Ms. Hayward and Mr. Potter:


This is in response to your request for informal written advice under the campaign finance provisions of the Political Reform Act.  Since you have not identified a specific committee for which you are seeking advice, your letter is deemed a request for informal assistance. 

QUESTION


Does the Political Reform Act prohibit the sponsor of a committee from developing an incentive program which encourages persons to make contributions to the sponsor's political action committee?

CONCLUSION


The Act does not specifically prohibit the sponsor of a committee from using its personal funds to establish an incentive program which encourages individuals to make contributions to its PAC.  Our advice is limited to the provisions of the Political Reform Act.  (Government Code Section 81000 et seq.)  Other provisions of law, such as the California Elections Code, may address this question.  It is suggested you contact the Secretary of State or the office of the Attorney General.

FACTS


The sponsor (we assume the sponsor is an entity and not an individual) of a general purpose recipient committee would like to establish a program to encourage persons to contribute to its political action committee ("PAC").  If a person makes a contribution to the sponsor's PAC, the sponsor would make a contribution, in matching funds, to the person's designated nonprofit tax-exempt organization under Internal Revenue Code Section 501(c)(3).  The contributor is not reimbursed by the sponsor for contribution made to the PAC, nor is the contributor entitled to deduct the charitable donation on his or her personal income tax return.


The Federal Election Commission has advised that such a matching contribution policy is permitted under federal law for federal PACs.  You are asking if any state provision would prohibit such activity in California.

ANALYSIS


The Political Reform Act was created to accomplish several purposes, one such purpose being that the receipts and expenditures in election campaigns be fully and truthfully disclosed in order that the voters may be fully informed and improper practices may be inhibited.  (Section 81002.)


To accomplish that goal, the Act requires that candidates and committees disclose sources of campaign contributions and expenditures at specific times. In addition, candidates and committees are restricted in their use of the contributions they receive.  


Any person or combination of persons who receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year is a "committee" subject to the Act's campaign disclosure provisions.  Once the committee, including a "sponsored" committee, receives a contribution, whether a monetary or in-kind contribution, those contributions must be reported by the committee and any expenditure of those funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Sections 84211 and 89512.5.)


"Contribution" means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82015.)


If the sponsor of a committee makes a charitable donation from its treasury, rather than from its PAC, funds to a nonprofit organization, such payment is not governed by the campaign disclosure provisions of the Act.  If the sponsor encourages persons to contribute to its PAC and make a representation that it will donate a like amount to a charitable organization, the amount contributed to the PAC from the person, not from the sponsor, is a campaign contribution required to be reported by the PAC.  The funds donated to the charitable organization by the sponsor are not payments received by the PAC and are thus not reportable.


In your letter you asked if it would be permissible for the PAC to administer the incentive program.  Not enough facts were provided to indicate just how the PAC's funds would be used to  administer such a program.  Note, however, that the Act provides that the expenditure of campaign funds must be reasonably related to a legislative, political or governmental purpose.  (Section 89512.5.)  Funds used by a committee to support its fundraising activities are generally deemed to be related to a political purpose. 


I trust this answer your questions sufficiently. If you have any other questions or need further assistance, please feel free to contact this office at (916) 322-5660.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Jeanette E. Turvill





Political Reform Consultant





Technical Assistance Division

