





July 18, 1996

James R. Sutton, Esq.

Nielsen, Merksamer, Parrinello,

Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA 94941







Re:  Your Request for 








Informal Assistance 








Our File No. I-96-190

Dear Mr. Sutton:


This is in response to your letter requesting advice regarding your client's filing obligation under the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since you have not identified your client we are treating this a request for informal assistance.

QUESTION


Must your client report its employees' time and expenses which arise pursuant to ex parte discussions regarding issues raised in formal proceedings with the California Public Utilities Commission (CPUC) on its quarterly lobbyist employer report, pursuant to Regulation 18616(f)?  Or are these amounts not reportable, pursuant to Regulation 18616(g)(5)?

CONCLUSION


These amounts are reportable, pursuant to the provisions of Regulation 18616(f), because they are in connection with direct communication with agency officials, and do not come under the "administrative testimony" exception established in Regulation 18239.  In addition, your letter identifies the individuals as company employees and representatives, but does not state whether they are lobbyists under the Act.  If they are lobbyists, the payments are reportable pursuant to Regulation 18616(b) or (c).

FACTS


You are writing on behalf of a corporate lobbyist employer which retains both in-house and outside lobbyists.  This client is often involved in formal proceedings before the CPUC including applications and rulemaking proceedings.  The company's representatives often meet with or contact CPUC employees and officers to discuss a pending proceeding; all of these discussions relate to issues raised in these proceedings.

ANALYSIS


Regulation 18239(d)(1)(B) was amended effective March 14, 1994, expanding the definition of administrative testimony in order to reduce the disclosure of payments made to influence the actions of the CPUC.  The amendment expanded the definition of administrative testimony to include:

... an applicant, complaint, investigation, rulemaking, alternative dispute resolution procedures in lieu of formal proceedings as may be sponsored or endorsed by the California Public Utilities Commission, or other formal proceeding before the California Public Utilities Commission.


At the same time, Regulation 18616(g) was amended to reduce certain disclosure requirements applicable to lobbyist employers.  The amendment indicated that:

(1) ... a filer need not report compensation or other payments for services which are solely secretarial, clerical or manual or are limited solely to the compilation of data and statistics.

* * *

(5) Reduced reporting.  In lieu of reporting expenses in accordance with subdivision (f) of this regulation, a filer shall report, on a separate schedule furnished by the Commission, any expenses incurred in connection with administrative testimony as defined in California Code of Regulations, Title 2, Section 18239(d)(1)(B).  The filer shall report the total of the following:

(A) Compensation paid to all attorneys for time spent appearing as counsel in those proceedings:

(B) Compensation paid to all witnesses for time spent testifying those proceedings....



These amendments were adopted only after considerable discussion dating back to 1991 when the amendments were first proposed.  One point of discussion was that adoption of these amendments could exempt from disclosure any contact with the PUC.  In response, Frederick Lowell, Esq. stated in a letter to the  Commission dated August 27, 1993 that:

Our proposal merely provides for reduced reporting in connection with formal participation in proceeding of the CPUC.  Traditional lobbying, much like meetings with FPPC Commissioners outside of Commission meetings, or other ex parte communications, will still trigger registration and full reporting by lobbyists.  The chart submitted with our June 10 proposal amply demonstrates this point.


This quotation is repeated almost word for word in letters Mr. Lowell submitted on April 19, 1991 and June 10, 1993.  A chart titled Appendix B, submitted with the June 10, 1993 letter,  indicated that a meeting between an employee and a PUC Commissioner would count as a contact and would be a reportable expense both under the then current versions of the relevant regulations and the proposed amendments.  


In addition, the minutes of the FPPC meeting of September 2, 1993, show that Mr. Lowell stated:

... the Pacific Telesis proposal was designed to do two things: (1) modify the lobbyist qualification requirements for persons whose activities are limited to appearances in California PUC proceedings; and (2) extend the reduced reporting provision currently applicable to PUC ratemaking proceedings to all PUC proceedings.  He stated that it is not designed to provide any relief, any exemptions, or any reduced reporting for any activity which occurs outside of a PUC proceeding, such as ex parte communications with PUC staff or attempts to influence legislation in Sacramento or quasi-legislative functions of other state agencies.


These comments were reiterated by Mr. Lowell and by Kathryn Donovan, Esq. at the FPPC meeting of October 7, 1993.  Copies of the referenced Commission meeting minutes and letters are enclosed.


Therefore, we believe it was not the Commission's intent to exclude from disclosure, compensation or other payments for direct communication conducted outside of the proceedings defined in Regulation 18239(d)(1)(B).


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,







Steven G. Churchwell










General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

