





June 21, 1996

Thomas F. Seymour

P.O. Box 7007

15625 Stafford Street, Suite 203

City of Industry, CA 91744







Re:  Your Request for Advice  









Our File No. A-96-195

Dear Mr. Seymour:


This is in response to your letter requesting advice regarding your filing obligations under the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Are you obligated to a file a Statement of Economic Interests (Form 730), as a member of the Reporting Quality Monitoring Committee of the State Board of Accountancy?

CONCLUSION


No. You are under no obligation to file a Form 730.


FACTS


You are an appointed member of the Reporting Quality Monitoring Committee of the State Board of Accountancy.  You received a letter dated May 6, 1996, from the Department of Consumer Affairs stating that the Department had amended its conflict of interest code on May 1, 1996, and that you are obligated to file a Form 730 pursuant to your service on that committee.  


A review of the conflict of interest code for the Department of Consumer Affairs shows that the current code does not require members of the Reporting Quality Monitoring Committee of the State Board of Accountancy to file Form 730.  

ANALYSIS


The Act requires individuals who make or participate in the making of governmental decisions to file statements of economic interests.  Statements of economic interests require public officials and employees of public agencies to disclose sources of income, business positions, investments, interests in real property and gifts which may give rise to a conflict of interest in the performance of their official duties.  


Section 87300 requires every public agency, including state agencies, to adopt a conflict of interest code.  The conflict of interest code must specify which employees and individuals who perform work for, or who provide advice or recommendations to the agency are deemed to make or participate in the making of governmental decisions and must require those individuals to file periodic statements of economic interests.  


Since the Reporting Quality Monitoring Committee of the State Board of Accountancy is not mentioned in the list of designated positions in the conflict of interest code of the Department of Consumer Affairs, you have no obligation to file a statement of economic interests.


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,







Steven G. Churchwell










General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

