July 8, 1996

Heather C. McLaughlin

Assistant City Attorney

City of Alameda

East Wing, Historical Alameda High School

Room 320

2250 Central Avenue

Alameda, California  94501

Re:  Your Request for Advice

Our File No. A‑96‑199

Dear Ms. McLaughlin:

This is in response to your request for advice regarding the ethics provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION

Are payments from the Pan‑Pacific University to three members of the Alameda Reuse and Redevelopment Authority, for travel to Korea, considered gifts or income?

CONCLUSION

Under the facts you have provided, the payments will be considered gifts to the individual public officials, subject to the conflict‑of‑interest provisions in the Act.

FACTS

The Alameda Reuse and Redevelopment Agency (the "ARRA") is a joint powers authority formed under California law and created to direct the reuse and redevelopment of the Naval Air Station (the "Station") in Alameda.  One of the proposed developers of the land at the Station is Pan‑Pacific University, which proposes to develop a university at the Station.  The University's title will contain a reversion clause requiring the land to return to the City of Alameda, if the land ceases to be used as a university.

In order to aid in financing the University, the University is proposing to sponsor the ARRA Chair, the executive director, and the planner on a trip to Korea to express the ARRA's support of the project.  

The invitation to the Alameda officials contains a "Tentative Schedule for September Trip to Korea", the "Goals of Trip to Korea" and "Invited Team Members of Trip to Korea."  The goals of the trip are identified as:

  \  Generate support from President of Republic of Korea and U.S. Ambassador;

  \  Hold press conference for Pan‑Pacific University; demonstrate East Bay community support of Pan‑Pacific University project;

  \  Build contacts with business community in Korea;

  \  Make "people‑to‑people" contacts; announcement of "Scholarship 100."  

The invited team members identified in the invitation include Ralph Appezzato, Mayor of Alameda, Kay Miller of the ARRA Board, and Paul Tuttle of the ARRA Board.  Several decisions regarding the University may come before the ARRA Board.  These include decisions such as authorizing execution of long term leases and approving land or personnel property transfers.

ANALYSIS

I.  It is unlikely that the payments are income.

"Income" is broadly defined in Section 82030 to include virtually any payment received where consideration of equal or greater value is provided to the source of the payment.  Thus, if the ARRA officials provide consideration of equal or greater value to the University in exchange for the travel payment, the payment would be considered income rather than a gift.  

While we have no exact formula to determine whether consideration of equal or greater value has been provided by an official, the following general guidelines may be of assistance.  The value of services rendered may be proven by evidence as to the customary rate of compensation for such services, irrespective of official status.  (Tassi v. Tassi (1958) 160 Cal.App.2d 680, 690‑691.)  Also relevant in the determination might be the length of time spent rendering the services, or whether the services are of the type not readily available from others.  Ultimately, however, the determination of whether equal consideration has been provided is necessarily a factual one.  

If an official claims that the payment or payments are income and not a gift, the official has the burden of proving that the consideration provided was of equal or greater value than the payment or payments received.  (Section 82028.)  Previously, we have advised that such activities as preparing reports on laboratory facilities and regularly attending board meetings to make decisions regarding substantive matters were income earning activities (Fessler Advice Letter, No. I‑93‑408; Glaser Advice Letter, No. A‑96‑045.)  In this case, it does not appear that full and adequate consideration will be received by the University in exchange for the travel.  The goals of the trip as stated in the invitation do not require substantive work or participation by the public officials.  Rather, the officials will take part in contact meetings with Korean officials and business leaders and largely ceremonial events such as the announcement of a scholarship program.  Therefore, absent other facts, it is our conclusion that full and adequate consideration will not be received for the travel payments.  If the travel payments are not income, they will be considered gifts under the Act.

II.  The payments appear to be gifts but are not

     subject to the statutory gift limit.

Section 82028 provides:

(a)  "Gift" means, except as provided in subdivision (b), any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  

Generally, free transportation, lodging, and subsistence provided to a public official are considered to be gifts.  

A.  Gifts to an Official

Section 89503(a) provides that no elected officer of a local government agency may "accept gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250)."

Section 89503(c) provides:  

No member of a state board or commission or designated employee of a state or local government

agency shall accept gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250) if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.

B.  Gifts of Travel

Section 89501(e)(1) states that where a public official receives a gift of travel, Section 89506 controls.  Section 89506 provides:

(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:

* * *

(2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax‑exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

Gifts of travel described in Section 89506(a) are not subject to the gift limits in Section 89503.  (Section 89506(b).)  You indicated in a telephone conversation that it is your understanding that Pan‑Pacific University is domiciled outside the United States and substantially satisfies the requirements for tax‑exempt status under Section 501(c)(3).  In addition, the university will probably qualify as a bona fide public or private educational institution pursuant to Section 203 of the Revenue and Taxation Code.  As noted above, these gifts would not be subject to the statutory gift limit.  If these exceptions apply, however, the gifts would still be subject to the conflict of interest provisions of the Act as described  below.

     C.  Gifts to an Agency

Under some circumstances, however, a gift is deemed to be provided to a public official's agency, and not to the official.  To determine whether a gift has been made to an official's agency, and not to the official who uses it, Regulation 18944.2(a) provides that the following criteria must be satisfied: 

(1)
The agency receives and controls the payment.

(2)  The payment is used for official agency business.

(3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

(4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

(A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials
receiving or using the payment;

(B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

(C)  Is filed with the agency official who maintains the records of the agency's statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.

(Regulation 18944.2 [emphasis 





added].)

These gifts do not meet the requirements of this regulation.  The materials you have submitted indicate that the donor of the gift, Pan‑Pacific University, has made the gift to specific officials, rather than to an agency.  The "invited team members," according to the invitation, are the mayor of Alameda and two board members of the ARRA.  The University has designated not only the purpose for the agencies' use of the payment, but also the specific official or officials who may use the payment.  This is contrary to the provisions of Regulation 18944.2(a)(3).)  Therefore, the gifts to an agency exception will not apply.

III.  The payments will be subject to the conflict of 





interest provisions.

Section 87100 prohibits any public official at any level of state or local government from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)  Public officials are also required to disclose all economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200‑87313.)  

An official has a financial interest in a decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on (among others) any source of gifts of $280 or more, or any source of income of $250 or more to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(c) and (e).)

Consequently, if the Pan‑Pacific University is a source of  $280 in gifts or income of $250 or more, it would need to be disclosed on the officials' statements of economic interests and the officials would be required to disqualify themselves from any decision which would have a foreseeable and material financial effect on the University.   The Commission has adopted a series of regulations which provide guidance concerning whether the foreseeable financial effects of a decision are material, depending on the specific circumstances of each decision.  For example, where the University is directly before the ARRA, such as authorizing execution of long term leases and approving land or personnel property transfers, as described in your facts, Regulation 18702.1(a) provides that the effect of the decision on a source of income or gifts is deemed material and disqualification is required.

Where the University is not directly before the ARRA, but may be indirectly affected by a decision, either Regulation 18702.2 or 18702.5 apply depending on whether the University is a nonprofit organization or a for‑profit business entity.  Please consult these regulations for decisions which do not directly involve the University.

If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322‑5660.



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  
Liane Randolph

Counsel, Legal Division
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