




August 5, 1996

Gregory A. Stratton

Mayor

City of Simi Valley     

2929 Tapo Canyon Road

Simi Valley, CA  93063






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-96-213 

Dear Mayor Stratton:


This is in response to your letter requesting advice     regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.

QUESTION


Will you have a conflict of interest, as Mayor of Simi Valley, in any decision affecting a charitable donor from whom you or your wife have solicited donations on behalf of a charitable organization?

CONCLUSION


No, you will not have a conflict of interest in any decision affecting such a donor unless you or your wife receive compensation in exchange for your fundraising activity.

FACTS


You and your wife frequently chair charitable fundraising committees or otherwise assist with charitable fundraising activity by personally soliciting donations on behalf of charitable organizations.  Usually donations are mailed directly to the charitable organization, but on occasion donations have been sent to your home and then forwarded to the charitable organization.  The amounts of these donations may vary, but they occasionally equal or exceed $1000.


You indicate in your letter that donors who have either mailed a donation to your home or who have been solicited by you or your wife might have a matter pending before the City of Simi Valley in which you may have to render a decision that will materially affect their financial interests.

ANALYSIS

Conflicts of Interest


Section 87100 provides:


"No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest."


Section 87103 specifies that an official has a financial interest if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of the official's immediate family or on:


"(a) Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more."

* * *


"(c) Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made."


"(d) Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management."


"(e) Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made. . . . "


 We are assuming that the charitable organizations for which you and your wife solicit donations are nonprofit organizations and not organizations or enterprises operated for profit.  If this is true, your fundraising efforts for these charitable organizations do not create a potential for a conflict of interest under Section 87103(a) or (d).  (Libresco Advice Letter, No. I-88-239.) 


Under Section 87103(c), the charitable organizations are not considered sources of income to you unless you or your wife receive compensation in exchange for your fundraising activities.  (Section 87103(c); Mack Advice Letter, No. I-95-375; Casey Advice Letter, No. A-93-082.)  In addition, donors who contribute to the charitable organizations in response to your solicitations are also not sources of income to you.  (Fazio Advice Letter, No. A-93-442.)


You indicate that some contributions are mailed to your home.   Under the Act, the term "gift" does not include unused gifts that are delivered to a charitable organization within 30 days of receipt or acceptance that are not claimed as a charitable contribution for tax purposes.  (Section 87103(e); Regulation 18943(a)(2).)  Thus, when persons donate money to a nonprofit at your behest, the donations will generally not be treated as gifts to you for conflict-of-interest purposes.  (Section 87103(e); Bremberg Advice Letter, No. A-89-445.) 


Officials should be cautious when accepting such donations directly. In your case, receiving the donations at your home on behalf of a charitable organization will not create a financial interest for you since the donations are in the form of a check payable to the charity and are forwarded to the charity. However, you should avoid the appearance that a conflict of interest exists.

Campaign Issues


You have not provided any facts regarding the charitable organizations for which you solicit donations.  Please be aware that the Act requires the disclosure of campaign activities of candidates and elected officers, including expenditures made and contributions received.  (Sections 84100 et seq.)  Generally, a payment received by a candidate is a contribution unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was not made for political purposes.  (Section 82015; Regulation 18215.)  Thus, payments received by any organization controlled by a candidate could be considered contributions and the organization considered a controlled committee of the candidate.


Section 82016 defines "controlled committee" as follows:


"'Controlled committee' means a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he, his agent or any other committee he controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee."


Regulation 18217 (copy enclosed) provides an alternative definition of "controlled committee" applicable to organizations that are characterized as exempt organizations under Section 501 of the Internal Revenue Code, provided they are not formed or existing primarily for political purposes.  (Regulation 18217(f).)  Subdivision (a) of Regulation 18217 provides that a nonprofit will be considered a controlled committee if:


"(1)  A candidate, his or her agent, or any committee he or she controls, exercises significant influence over the actions and decisions of the organization, or acts jointly with the organization in connection with the making of expenditures."


"(2)  The organization qualifies as a committee under Government Code Section 82013(a), and the organization is operated for political purposes.  For purposes of this regulation, an organization is 'operated for political purposes' if either of the following applies:



(A)  The organization receives or expends funds for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or the qualification or passage of any measure.


(B)  The organization makes contributions to candidates or their controlled committees." (Emphasis added.)


A candidate may be involved with a nonprofit without the entity becoming an additional controlled committee of the candidate if certain criteria are met.  Subdivision (b) of Regulation 18217 provides that a nonprofit is presumed not to be significantly influenced by a candidate if:


"(1)  The candidate is not substantially involved in the day-to-day operations of the organization, and the organization is controlled by a board of directors with 3 or more members, two-thirds of whom are not:



(A)  Candidates;


(B)  Agents, campaign staff, employees, or persons otherwise under the control of a candidate; or


(C)  Brothers, sisters, parents, children, spouses, brothers-in-law, sisters-in-law, sons-in-law, daughters-in-law, mothers-in-law or fathers-in-law of a board member who is a candidate."


"(2)  The name of the organization does not include the name of the candidate.  For purposes of this subdivision (b)(2) the term 'name of the candidate' means the candidate's first and last name or some other unambiguous reference to the candidate."

Subdivision (c) of Regulation 18217 provides that a nonprofit is presumed not to be operated for political purposes if: 

