

August 8, 1996

Ms. L. G. Brannigan

2800 Grasslands Drive, #2524

Sacramento, California  95833



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-221

Dear Ms. Brannigan:


This is in response to your request for advice on behalf of Stan Statham regarding the permissible use of campaign funds provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.  Is it a permissible use of campaign funds for a candidate to pay a spouse for legitimate campaign work, including, but not limited to, conducting the audit after the election?


2.  What are the appropriate means for disposing of campaign assets?


3.  Is it appropriate to use campaign assets (furniture, for example) for personal use during non-election periods?

CONCLUSION


1.  It is permissible for a candidate to pay a spouse for professional services reasonably required by the committee.


2.  Campaign assets must be sold at fair market value.  If the assets are given away to others or sold at less than fair market value, they will be considered illegal gifts of campaign funds.  If they are sold to a candidate or committee at less than fair market value, they will be considered contributions, to the extent the payment was less than fair market value.  


3.  Campaign assets may be used for only incidental personal use during both election and non-election periods.

FACTS


You are requesting advice on behalf of Stan Statham.  

Mr. Statham had a campaign account for statewide elective office.  You would like to know how to dispose of the committee's campaign assets.

ANALYSIS


Personal Use Provisions, Generally


The general rule of the personal use provisions of the Act is that an expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512; Section 89512.5.)  Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on the legislator, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  "Substantial personal benefit" means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to the legislator.  (Section 89511(b)(3).)  


In other sections, the personal use law provides express standards for specific types of expenditures.  For example, expenditures for travel are governed by Section 89513(a); expenditures for professional services are governed by Section 89513(b)(1); expenditures for attorneys' fees are governed by Section 89514; and, expenditures for tickets to events are governed by Section 89513(e).


Use of Campaign Funds to Pay Spouse


You have asked whether a candidate may use campaign funds to pay his spouse for legitimate campaign work, including conducting an audit after the election.  Regulation 18960 provides in pertinent part that an expenditure of campaign funds results in a direct personal benefit when a member of the candidate's immediate family realizes an increase in his or her income of more than $100 from the expenditure.  (Regulation 18960(a)(1).)  As noted above, if an expenditure confers a substantial personal benefit, the expenditure must be directly related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89511(b)(3).) 


Section 89513(b)(1) provides that "expenditures by a committee to pay for professional services reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions are directly related to a political, legislative, or governmental purpose."  


Therefore, if the candidate's spouse performs professional services, including audit duties, and those services are  reasonably required by the committee, the expenditures will be directly related to a political, legislative, or governmental purpose and will be permissible.  (Thompson Advice Letter, No. A-95-385.)


Disposition of Campaign Assets


You have asked for advice regarding the appropriate means of disposing of campaign assets.  If an asset is conveyed at below fair market value to either the candidate or a third party, the candidate would be making a gift of the asset to the third party, to the extent that fair market value is not received.  Section 89513(f) prohibits gifts of campaign funds unless the making of the gift is directly related to a political, legislative or governmental purpose.  Furthermore, where the asset is conveyed to another candidate or committee at no cost or at less than fair market value, the candidate would be making a contribution to the receiving committee.  Such a contribution must be reported properly by both your committee and the committee which receives it.


In general, the fair market value of an asset is the value that it would command in the open market, such as the sales price of a new item.  (In re Hopkins (1977) 3 FPPC Ops. 107; Section 82025.5.)  The Act does not set forth how the fair market value of an asset is to be determined.  One method would be to consider the price of comparable items to determine the value of the asset.  (In re Cory (1975) 1 FPPC Ops. 153.)  For instance, if the asset is a computer which is one year in age, the legislator should contact used computer dealers to gain an estimate of the value of the computer.  The sale of committee assets should be disclosed as an increase to cash on Schedule I of the committee's Form 490.


Campaign assets acquired by the candidate for his or her personal use at no cost, or a cost below its fair market value, would constitute an unlawful appropriation of the asset for personal use to the extent the payment was less than the fair market value.  (Milman Advice Letter, I-92-440.)


Use of Campaign Assets During Non-election Periods


You ask if it would be appropriate to use campaign assets, such as furniture, for personal use during non-election periods.  
  Section 89517 provides: 


(a)  Campaign funds shall not be used for payment or reimbursement for the lease of real property or for the purchase, lease, or refurbishment of any appliance or equipment, where the lessee or sublessor is, or the legal title resides, in whole or in part, in a candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds, or member of his or her immediate family.

* * *


(c)  For the purposes of this section, real property, appliance, or equipment is considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose as long as its use for other purposes is only incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes.







Emphasis added.


Section 89517 only permits campaign funds to be used for the purchase of equipment if: (1) the legal title of the equipment is in the name of the committee, and (2) any other use of the equipment is only incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes.  (Regulation 18961.) 


Regulation 18961 clarifies that the use of appliances and equipment for personal purposes is incidental if the use occurs in conjunction with its use for political, legislative, or governmental purposes and constitutes only 5 percent or less of the total use of the item in any one calendar month with a value of less than $100.  Regulation 18961 does not distinguish between election and non-election periods.  Accordingly, the personal use of campaign assets is limited to only 5 percent or less of the total use of the item in any one calendar month and the value of the use may not exceed $100, even in a non-election period.


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.





Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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