October 8, 1996

James R. Sutton 

Nielsen, Merksamer, Parrinello,

  Mueller & Naylor 

591 Redwood Highway, #4000 

Mill Valley, CA  94941

Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-96-228

Dear Mr. Sutton:

This is in response to your request for advice under the campaign reporting provisions of the Political Reform Act.
  Since you have not identified the committee on whose behalf you are requesting advice, your letter is considered a request for informal assistance.
  This letter will also serve to confirm telephone advice with Tor Gronborg of your staff.

QUESTION
How would a committee report a contribution it receives in the form of corporate stock, and how would the committee report the eventual sale of that stock on its campaign disclosure forms?

CONCLUSION
The contribution of the corporate stock would be reported as a non-monetary contribution (Schedule C) and would be valued as listed on the stock exchange on the date at receipt.  When the stock is sold, the total proceeds of the sale would be reported as
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a miscellaneous increase to cash (Schedule I) and if a broker's fee was paid for the transaction, the fee would be reported as a payment made by the committee (Schedule E).  If the stock was sold back on the stock market (the purchaser is unknown), it would be sufficient for the committee to report the brokerage firm as the source of the payment with a notation that the payment represents the "sale of stock on stock exchange."  Such disclosure would be an accurate depiction of the transaction.

FACTS
The facts in this letter were provided in your July 16, 1996 letter, as well as in my telephone conversations with Tor Gronborg.

Your client, a ballot measure committee, received a contribution in the form of corporate stock.  Shortly thereafter, the committee sold the stock on the stock exchange using a brokerage firm to handle the transaction.  The brokerage firm transmitted a check to the committee for the full amount of the sale minus the commission the brokerage firm earned on the transaction.

In my initial telephone conversation with Mr. Gronborg, he was advised to report the receipt of the stock from the contributor on Schedule C, as a non-monetary contribution valued at the closing price on the stock market as of the day of receipt. In my subsequent conversation with Mr. Gronborg, when the stock was sold, he was advised to report the sale of the stock, at its full sale price, on Schedule I as a miscellaneous increase to cash, and to report on Schedule E, the amount of the commission retained by the brokerage firm which handled the sale.

ANALYSIS
The Political Reform Act was created to accomplish several purposes, one such purpose being that receipts and expenditures in election campaigns be fully and truthfully disclosed in order that the voters may be fully informed and improper practices may be inhibited.  (Section 81002.)

To accomplish that goal, the Act requires that candidates and committees disclose sources of campaign contributions and expenditures at specified times.  (Section 84200, et. seq.)

Advice File No. I-96-228 

Page 3

When a committee receives a non-monetary contribution, the committee must value that contribution at what it would cost the committee to purchase the same item or services on the open market, at fair market value.  (Section 82025.5.)  Thus, if a committee were to receive a contribution in the form of stock, committee would value that stock at what it would cost the committee to make such a purchase on the day it was received.

As noted above, the Act also requires committees to disclose all expenditures made, as well as payments it may receive in a form other than a contribution.  Typically, interest earned on a campaign savings account or refunds on filing fees would be reported as a miscellaneous increase to cash.  Likewise, when a committee sells stock, which was previously reported as a non-monetary contribution, the proceeds of that sale would be reported as a miscellaneous increase to cash.  However, the brokerage tee incurred to consummate the sale would be an expense borne by the committee and would be reported as an expenditure.

Accordingly, the entire amount of the proceeds from the sale of the stock would be reported as a miscellaneous increase to cash (Schedule I) and the amount which represents the broker's fee would be reported as an expenditure on (Schedule E).  Since the stock was sold back on the stock exchange and the purchaser is unknown, it would be an accurate depiction of this transaction to report the brokerage company as the source of the payment with a notation in the description portion of the form that the payment represents the "sale of stock on the stock exchange."

I trust this accurately summarizes my telephone conversation with Tor Gronborg.  If you wish to discuss anything further, or you need additional information, please feel free to contact this office at (916) 322-5660.

Sincerely

Steven a. Churchwell

General Counsel

By:
Jeanette E. Turvill 

Political Reform Consultant 

Technical Assistance Division

�  Government Code Sections 81000-91015.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations, Sections 18000-18954.  All references to regulations are to Tile 2, Division 6 of the California Code of Regulations.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 18329(c)(3).)


�  In your letter you asked for confirmation of my telephone advice regarding the subsequent disclosure of the stock should the committee hold it for several months.  While I do not specifically recall this portion of our conversation, it would be accurate to report the stock as a cash equivalent and value it at the stock’s value at the closing of the stock market on the date of filing the committee’s campaign statement.


�  Note that candidate-controlled committees are not permitted to invest campaign funds in common or preferred stock.  (Regulation 18524.)





