

August 8, 1996

Robert E. Leidigh

Olson, Hagel, Fong, Leidigh, 

 Waters and Fishburn

Plaza Towers

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-233

Dear Mr. Leidigh:


This is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


If a sponsor of an event provides refreshments at the behest of an elected official, will the refreshments be considered contributions even if the attendees provide full and adequate consideration for the refreshments?

CONCLUSION


No.  The refreshments will not be considered gifts or contributions if full and adequate consideration is provided.

FACTS


Two legislative committees of the California State Senate are planning public meetings on the issues of trade with the Americas and trade with the Asian Pacific Rim.  The meeting will be held at a higher education campus whose facilities are being provided without charge because the fees are regularly waived by the campus for any public entity holding a meeting at the location.


"Non-Senate entities" were going to underwrite the cost of the refreshments that will be served.  The refreshments were being provided "at the behest of" the cosponsoring Senators, but Schmidt Advice Letter, No. A-96-072, concluded that the "refreshments will be contributions to each of the Senators on a pro rata basis." 


As a result of that advice, it has been decided that the costs of the refreshments will not be borne by any "non-Senate entities."  Instead, it is now proposed that the hosting higher education campus, a community college, will arrange for refreshments, which will include lunch and a closing reception.  The costs for these refreshments will exceed $500.


However, the host entity will provide those refreshments at cost and will charge the participants at the meeting a fee for attending the lunch and the closing reception.  The intention is that the ticket price will equal the pro rata cost for the refreshments, so that no profit or loss will be incurred in providing the refreshments.

ANALYSIS


Generally, a payment received by an officeholder, or made at the behest of an officeholder, is considered a gift or contribution unless the officeholder provides consideration of equal or greater value in exchange for the payment.  For example, a payment received by a candidate is presumed to be a contribution, unless some exception exists.  (Section 82015.) Regulation 18215 defines "contribution" as any payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  


(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or 


(2)  Received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)  


Where a payment is not a contribution, it may in some circumstances be considered a gift. "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  In a previous letter, we advised that payments for refreshments provided at the behest of a Senator for a meeting would be considered contributions.  (Schmidt Advice Letter, supra.)


The plans for that meeting have now changed somewhat.  You state that instead of donating refreshments, the "non-Senate entity" host will arrange for refreshments and charge participants a fee for attending the lunch and the closing reception.  The ticket price will equal the pro rata cost for the refreshments.  


The Act's definitions of "contribution" and "gift" both exclude payments for which adequate consideration is received.  (Sections 82015 and 82028.)  The refreshments will be available for attendees to purchase, rather than provided free of cost.  Accordingly, even if the Senator coordinates the refreshments, no gift or contribution will result because the "non-Senate entity" will receive adequate consideration for the food sold at the event.  


If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.





Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Liane Randolph




Counsel, Legal Division
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