October 24, 1996

Tony Miller, Treasurer

Californians for Political Reform

926 J Street, Suite 910

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-96-242

This is in response to your request for advice on behalf of Californians for Political Reform regarding the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).1/  Since your inquiry is general in nature, we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).2/
QUESTION
You have asked about the reporting requirements for proceeds from a concert held to benefit Common Cause in its efforts to support Proposition 208.

CONCLUSION
Since the concert was advertised as a political fundraiser, persons who purchased tickets to the concert are deemed to be making contributions in the amount of the tickets purchased.  To comply with the Act's recordkeeping requirements, the concert promoter must provide contributor information to the committee if any person purchased two or more tickets to the event.   In addition, the concert promoter needs to be reported as an intermediary for contributions received since the contributors purchased tickets directly from the promoter.  Finally, the concert promoter must provide information to the committee regarding expenditures made to hold the event for reporting purposes.

1/
Government Code Sections 81000-91015.  All statutory

references are to the Government Code unless otherwise indicated.

Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations

Section 18000, et seq.  All references to regulations are to Title

2, Division 6 of the California Code of Regulations.

2/
Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.

(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Sections 18329(c) (3).)
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FACTS
A concert was recently held for the benefit of Common Cause which was advertised as a fundraiser to support the California Political Reform Initiative (Proposition 208).  Paula Poundstone donated her services.  Tickets were sold through the usual sources for $19.50 each.  The concert promoter deducted its costs from the gross and wrote a check to Common Cause for $5,600.  Common Cause wrote a check in that amount to Californians for Political Reform, a political committee.  Common Cause is a sponsor of Californians for Political Reform.  During our conversation on October 2, 1996, you stated that the concert was advertised in a flyer mailed to members of Common Cause and the League of Women Voters and to initiative volunteers in the Sacramento area.  The copy of the flyer you sent to our office clearly indicates that the concert was held to benefit the CPR initiative.

ANALYSIS

The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100  et seq.)

The term "contribution  is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes and includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events.  A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate, a controlled committee, or any agent of the candidate or controlled committee.  (Regulation 18215 (a) (2).)

The Commission has previously advised that persons who purchase tickets to a concert that is advertised as a political fundraiser for a particular candidate or committee are deemed to be making contributions to the candidate or committee in the amount of the tickets purchased.  (Bott Advice Letter, No. 1-92-540, copy enclosed.)  Additionally, when determining the amount of the contribution, the full amount paid for the ticket is used.  (Flor Advice Letter, No. A-81-109, copy enclosed.) Therefore, persons who purchased tickets to the Paula Poundstone concert are considered contributors to Californians for Political Reform.  The committee must disclose the full value of the tickets purchased as contributions and itemize any contributors of $100 or more on Schedule A of the campaign disclosure statement.
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To comply with the Act's recordkeeping and reporting requirements, the concert promoter must provide records of persons purchasing tickets and provide the committee with the following information for contributors of $25 or more:

•
The contributor's name and address.

•
The date the contribution was received.

•
The amount of the contribution.

•
For contributors of $100 or more, if the contributor is an individual, his/her occupation and employer or, if self-employed, the name of his/her business.

A person3/ is an intermediary for a contribution if the recipient of the contribution would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution.  (Regulation 18432.5.)  The recipient of the contribution is required to include the full name and street address, occupation, and the name of the employer, if any, or the principal place of business if self-employed, of both the intermediary and the contributor.  (Section 84302.)  Since the persons attending the concert purchased the tickets from the concert promoter, the company must be reported as an intermediary for each contributor of $100 or more.

Section 84303 specifies that no expenditure shall be made, other than overhead or normal operating expenses, by an agent or independent contractor on behalf of or for the benefit of any candidate or committee unless it is reported by the candidate or committee as if the expenditure were made directly by the candidate or committee.  In accordance with the Act's reporting requirements, the concert promoter must provide the committee with the name and address of each vendor who was paid $100 or more and the amount paid to each vendor in connection with the concert. The committee may itemize the payments on either Schedule E or Schedule G of the campaign disclosure statement.

3/
"Person" means an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization or group of persons acting in concert. (Section 82047.)
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If you have any questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell 

General Counsel

By:
Dixie Howard 

Political Reform Consultant 

Technical Assistance Division

Enclosures
