October 2, 1996

Mr. Tony Miller

Californians for Political Reform

926 J Street, Suite 910

Sacramento, California 95814

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. I-96-243

Dear Mr. Miller:

You have requested advice on behalf of Californians for Political Reform about the disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).1
QUESTION
May in-kind contributions to Californians for Political Reform, a primarily formed ballot measure committee sponsored by Common Cause and others, be reported by category or must they be itemized?

CONCLUSION
In-kind contributions made by a sponsoring organization to a sponsored committee must be accurately and timely reported on Schedule C of the sponsored committee's campaign statement. However, the Act does not require such contributions to be itemized with respect to subvendor information; they may be reported by category.

FACTS
Californians for Political Reform is a committee formed to support the passage of Proposition 208, the California Political Reform Act of 1996.  Californians for Political Reform is sponsored by the League of Women Voters of California, the American Association of Retired Persons -- California, Common Cause, and United We Stand America.  You are the treasurer of Californians for Political Reform.

1  Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18000-18995 of the California Code of Regulations.
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Pursuant to previous discussions with Commission staff, Common Cause has not been filing Form 461 as a major donor but has signed as a sponsor on Form 419 filed by Californians for Political Reform, etc.  Common Cause and other sponsors have made substantial contributions to Californians for Political Reform, including in-kind contributions of staff, printing, postage, and travel.  These in-kind contributions have been reported by category on Form 419, Schedule C.  They have not been itemized as to names and addresses of the staff persons, the printer vendors, travel details, etc.

ANALYSIS
Entities and organizations which sponsor committees formed to support or oppose measures being voted on in state elections currently may provide unlimited funds and other services, including employee time, office space, etc., to their sponsored committees.  Regulation 18419 states that the sponsoring organizations are not required to file separate campaign disclosure reports as long as all of the following criteria are satisfied:

(1)  The sponsor does not make or receive a sufficient amount of contributions or independent expenditures, other than those in support of its sponsored committee, to satisfy the thresholds set forth in Government Code Section 82013.  A sponsoring organization makes contributions and expenditures in support of its sponsored committee when it provides the committee with member contributions, money from its treasury, supplies or administrative services;

(2)  The sponsored committee reports all contributions and expenditures made in support of the committee by the sponsor, its intermediate units, and the members of such entities.  with respect to a member contribution which is channeled through the sponsor or an intermediate unit, the member is the contributor;

(3)  The sponsored committee reports as an intermediary the sponsor and, if required by paragraph (f) of this regulation, any intermediate unit, as an intermediary, if the sponsor or intermediate unit directly or indirectly provides the committee with $100 or more in member contributions regardless of whether any member for whom the sponsor or intermediate unit acts contributed $100 or more; and
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(4)  A responsible officer of the sponsor, as well as the treasurer of the sponsored committee, verifies the committee's campaign statement pursuant to Government Code Section 81004.

Regulation 18419(c). 

(Emphasis added.)

The sponsored committee must accurately and timely report all in-kind contributions it receives on Schedule C of form 419.  The Act, however, does not require that in-kind contributions made by a sponsoring organization to a sponsored committee be itemized as subvendor payments.

The Act requires the recipient of an in-kind contribution to report the date the contribution was received2; the full name and address of the contributor, including occupation and employer information if the contributor is an individual; a description of the goods or services received; the fair market value of the contribution; and the cumulative amount of in-kind contributions received during that period.  (Section 84211.)

To determine the value of an in-kind contribution, the Act states that committees must disclose the “fair market value.”  (Section 82025.5.)  Generally, the fair market value is whatever it would cost the committee to obtain the same or similar goods or services on the open market.

Items that may need to be disclosed as in-kind contributions include compensation paid to any employee who spends ten percent or more of his or her compensated time in any calendar month rendering services for a political purpose, administrative and overhead costs, and costs of printing and mailing literature. (Regulation 18423; Allen Advice Letter, No. A-92-461.)

For your information, the sponsor of a ballot measure committee that makes contributions to its sponsored committee during the late contribution period is not required to file a late contribution report unless the sponsor otherwise qualifies as a committee.  (Hughes Advice Letter, No. I-92-597.)

2   Regulation 18421.1 states that an in-kind contribution is “made” by the contributor and “received” by the candidate or committee on the earlier of the following:  (1) the date the contributor expends funds for goods or services, if the specific expenditure is made at the behest of the candidate or committee; or (2) the date the candidate or committee or their agent obtains possession or control of the goods or services, or the date that the candidate or committee otherwise receives the benefit of the expenditure.
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I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660.

Sincerely,

Steven C. Churchwell 

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Counsel, Legal Division

