October 3, 1996

William Garcia

University Services

The California State University

Research & Development

Office of the Chancellor

980 Ninth Street, Suite 300

Sacramento, California  95814

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-96-261

Dear Mr. Garcia:

This is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).1
QUESTION
Does the Act prohibit you, a state employee considering opening a private consulting business on a not-to-interfere basis with your state employment, from assisting your potential clients, public and private entities, in marketing their products to state and local governments?

CONCLUSION
The Act's conflict-of-interest provisions prohibit you from representing your clients' interests before your agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of your agency, and from attempting to use your official position to influence the government decisionmaking regardless of the agency involved.  Otherwise, you may represent your potential clients in marketing their products to state and local governments.

1  Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18000-18995 of the California Code of Regulations.
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FACTS
You are a career employee of the Department of Veteran Affairs (DVA) and a designated employee under its Conflict of Interest Code.  In August 1992, by an agreement between the DVA and California State University Institute (“CSUI”), you became a “loaned executive” to CSUI.  CSUI, on a cost reimbursement basis with DVA, pays your salary and benefits.  You have represented that CSUI is a nonprofit entity distinct from, although affiliated with the California State University system, and that you do not file Statements of Economic Interests in your position at CSUI.2
You will be terminating your assignment at CSUI on November 15, 1996, and returning to DVA.  You are considering work~as a consultant for various public and private entities, representing them in marketing their products to state and local governments.  You will remain employed with DVA on a~full-time basis, but you will not be performing any consulting work that is in any way connected with DVA or any agency over which DVA has jurisdiction.  You will not represent, agree to represent, or accept compensation or promise of compensation for representing any private clients until you return to DVA on November 15, 1996.

ANALYSIS
Section 87100 prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  You are a public official for purposes of the Act.  (Section 82048.)

An official has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:

* * *

(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.

* * *

(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in

2  The Commission does not act as a finder of fact.  This advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct and that all of the material facts have been provided.  In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71, 77 n. 6.
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the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

Section 87103(a), (c), (d).

Each client from whom you received $250 or more in fees within the prior 12 months constitutes a disqualifying source of income to you.  Accordingly, you may not make, participate in making, or attempt to use your official position to influence a governmental decision if the decision will have a reasonably foreseeable material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on such a client.  Also, you must be aware that your business, however it is formally organized, may be a source of a conflict-of-interest.

Under the facts you have presented, the most relevant of these restrictions is the disqualification from attempting to use your official position to influence a governmental decision. Prohibited “attempts to influence a decision” are defined in Regulation 18700.1 (below) and include contacting any member, officer, employee or consultant of the official's agency or any agency under the appointive or budgetary control of the official's agency:

(a)  With regard to a governmental decision which is within or before an official's agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of his or her agency, the~official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency.  Attempts to influence include. but are not limited to. appearances or contacts by the official on behalf of a business entity. client. or customer.

(c)  With regard to a governmental decision which is within or before an agency not covered by subsection (a), the official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official acts or purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or
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consultant of the agency.  Such actions include, but are not limited to the use of official stationary

Regulation 18700.l(a),(c).

(Emphasis added.)

Foreseeable
For the purposes of the Act, a financial effect is "reasonably foreseeable" if there is a substantial likelihood that it will occur.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)

Material
Whether a financial effect is “material,” within the meaning of the Act, depends on the type of government decision at issue and the nature of the financial interest.  (See Regulation 18702.1 about direct effects on your financial interests; Regulation 18702.2 about indirect effects on your business; and Regulation 18702.6 about indirect effects on your potential clients.)  This must be determined on a case-by-case basis.  For the purposes of this letter, it is assumed that the government decisions with regard to which you will be representing your potential clients will result in material financial effects on those potential clients.

Thus, you may represent the interests of your potential consulting clients before any agency other than your agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of your agency, as long as you do not attempt to use your official position to influence the decision.  Please note that with respect to government decisions before your agency (or an agency appointed by or subject to the budgetary control of your agency), “attempts to influence” means any contact made for the purpose of influencing the decision.  (Section 18700.1(a).)

Note that your decision to represent such clients will have consequences.  As explained above, each of your clients from whom you receive $250.00 or more in fees becomes a “source of income” to you for purposes of the Act.  Thereafter, you, in your role at DVA, will be disqualified from making, or participating in the making of, or influencing government decisions which foreseeably have a material financial effect on those economic interests which are distinguishable from the decisions' affect on the public generally.  The same would hold true for government decisions affecting your business itself.

Other Laws
It is important to stress that this analysis addresses only whether the facts you have presented would constitute a conflict of interest under the Act.  It does not address other state laws
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outside our jurisdiction which may preclude you from accepting such clients.  (E.g., see Section 1090 et seq., “Incompatible Activities of State Officers and Employees.”)  Your agency may have an internal policy disallowing such outside employment for it employees.

I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660.

Sincerely,

Steven C. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

Counsel, Legal Division
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