October 9, 1996

The Honorable Martin Gallegos

Assemblyrnember, 57th District

State Capitol

Post office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-96-267

Dear Assemblymember Gallegos:

This is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act")1 regulating the receipt of contributions and gifts.

QUESTION
Will the participation of health providers and the production of flyers by a cosponsor Glaxowellcome for the health fair you are planning for your district be considered contributions or gifts to you?

CONCLUSION
The health providers' participation will not be considered a contribution or gift.  Neither will Glaxowellcome's printing of flyers to promote the event, as long as the flyers do not contain express advocacy, do not refer to your candidacy, and do not solicit contributions.

FACTS
You are considering organizing the "57th Assembly District Health Fair" on November 2, 1996, from 10 a.m. to 3 p.m.  In preparation for the health fair, your staff will identify and invite potential health providers to the event who will provide free immunizations, blood screening, dental checkups, and other

1  Government Code sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18000-18995 of the California Code of Regulations.
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pertinent health information to those who attend.  Los Angeles County will be providing immunizations and a local private hospital will be offering cholesterol checks.

According to Mr. Jaime Garcia of your staff, it is likely that the health fair may be held at a church hall.  The church normally makes its facilities available to community groups for events, with certain restrictions regarding the hours of use, no alcohol, etc.

With regard to publicity, you plan to seek the assistance of Democratic Services in producing posters and flyers.  In addition, you may allow a cosponsor, Glaxowellcome, to promote the event through the printing of flyers for distribution by the individual providers.

ANALYSIS
Payments received by a candidate are generally considered contributions or gifts.  Section 82007 defines "candidate," in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate retains his or her status as a candidate until the candidate or his or her committee has filed a statement of termination nursuant to Section 84214 and Regulation 18404.  Thus, as an elected official, each legislator is considered a candidate under Section 82007.

Where payments are received by a "candidate," the payment is presumed to be a contribution, unless some exception exists. Regulation 18215 defines “contribution” as any payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a).)  Regulation 18215(b)(3) provides that a contribution includes "[a]ny goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public."

Thus, any payments received by a legislator, or made at that legislator's behest are presumed to be for political purposes and will be considered contributions absent an exception. (Danner Advice Letter, No. A-96-039.)   A payment is made at the "behest" of a candidate if the payment is made "under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of" the candidate.  (Regulation 18225.7(a).)

Note that the Act does not prohibit or limit an officeholder's receipt of contributions in connection with
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governmental events.  Contributions must merely be disclosed on the officeholder's periodic reports.  Moreover, by concluding a payment received for a governmental event is a "contribution," this does not in any way construe the event to be a "campaign" event for which public funds could not be used pursuant to Section 85300.

Where a payment is not a contribution, it may in some circumstances be considered a gift.  "Gift" is defined in Section 82028 as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  The term "gift" does not include material which serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties.  (Section 82028; Regulation 18942.1.)

ANALYSIS
I.  Location.  The health fair will likely be held in the hall of a church that normally makes its facilities available to community groups.  Accordingly, the exception in Regulation 18215(b) (3) for discounts given in the regular course of business to members of the public will apply, and no contribution will result.

2.  Health Providers.  Health professionals will provide immunizations, blood screening, dental checkups, and health information to those who attend the health fair.  For example, Los Angeles County will provide immunizations and a local private hospital will offer cholesterol checks.

Consistent with prior advice, payments made in connection with health providers who are employees of public agencies would not be contributions to the Assemblymember as long as the event is not "campaign" related.  “Campaign activities” are delineated in Regulation 18420 to include such items as arranging a campaign event, acting in the capacity of the campaign manager or soliciting, receiving or acknowledging contributions.  The event in question is not a campaign event, thus no contribution will result.

With respect to health care professionals who are employees of private health care companies or nonprofits, Regulation 18423 describes when payments for the personal services of private employees may be considered a campaign contribution or expenditure.  Based on your facts, the health care providers would not be rendering their services for political purposes, as defined in Regulation 18423(b).  Thus, the Assemblymember would not incur any reporting obligations with respect to payments in connection with the employees of the private hospital.
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In addition, in the Schmidt Advice Letter, No. A-96-056, we advised that if any individuals are volunteering their time, we would not consider such volunteer personal services contributions. (Regulation 18215(c) (2).)

3.  Publicity.  The Assembly will provide the resources to produce posters and flyers promoting the event.  A cosponsor of the event, Glaxowellcome, may also promote the event by printing flyers for distribution by individual providers.  The posters and flyers paid for by legislative funds and the flyers produced by Glaxowelicome will not constitute a contribution as long as they meet the requirements of Regulation 18215(c)(4).  Regulation 18215(c) (4) provides that communications are not contributions if they do not contain express advocacy, do not make reference to the candidate's candidacy for elective office or the candidate's opponent for elective office, and do not solicit contributions. If any of the flyers produced with public funds will be mailed, you must also make sure they do not constitute a mass mailing that is prohibited under Section 89001 and Regulation 18901.

I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-

5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell 

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner 

Counsel, Legal Division
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