October 23, 1996

Lynn Wright

924 South Beach Drive

Sacramento, California  95831

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-96-277

Dear Mr. Wright:

This is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act") as they pertain to your postgovernmental employment activities.1
QUESTION
What restrictions does the Act place on your ability to appear before your former employer, the Department of Information Technology?

CONCLUSION
For one year from the date you left the Department of Information Technology, compensated communication that is intended to influence administrative or legislative action of your former employer is prohibited by Section 87406.  This is known as the "revolving door" ban.

In addition, a separate, permanent ban on "switching sides" provides that you may not aid, advise, counsel, consult, or assist in representing any other person with the intent to influence the outcome of any proceeding in which you participated while you worked for the State of California.

FACTS
During the period of September 1993 through May 1995, you held the position of Deputy Director for the Department of General

1  Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18000-18995 of the California Code of Regulations.
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Services for procurement.  Your procurement duties involved reforming the state's procurement process, including reducing procurement cycle time and establishing the California Multiple Award schedule and small purchase credit card programs.  In this capacity, you also approved and signed procurement contracts on behalf of the State of California.

You then served as Deputy Information Officer at the Department of Information Technology from May 1995 to September 1996.  The Department of Information Technology (DIT) is an independent state agency established pursuant to section 11700 et seq.  Among other functions, DIT is responsible for the development of policies and standards to improve the acquisition and management of information technology projects in consultation with the Department of General Services, Office of Procurement.

In this position, you led the development of regulations that established the department by statute, which became effective January 1, 1996.  During a transition period ending your employment with DIT, from July 1, 1996, until September 13, 1996, you were loaned by DIT to the Office of Planning and Research (OPR) to work on special projects concerning regulatory issues.  According to our telephone conversation of October 1, 1996, you remained a DIT employee while at OPR.  Your statement of economic interests was filed with DIT, and your payroll continued with DIT. You officially left your employment with DIT on September 13, 1996.

ANALYSIS
1.  One-Year Revolving Door Ban
Section 87406(d) (1) of the Act provides that no officer or designated employee of a state administrative agency:

“[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

You are a former designated employee of the Department of General Services (DGS) and DIT.  As such, upon the conclusion of
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your employment with DIT, pursuant to Section 87406(d)  you may not act for compensation as representative, agent or attorney for any person before any state administrative agency that employed you during the past 12 months.  Your facts indicate that you left your employment with DGS more than 12 months from the date you left office or employment with DIT.  Although you were loaned to OPR during a transition period ending your state employment, you remained an employee of DIT.  Therefore, except as discussed below, the one-year ban applies only to DIT under these facts.

The one-year ban in Section 87406 applies to contacts with DIT for the purpose of influencing3  administrative4  or legislative5  action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. (Section 87406.)  For one year from September 13, 1996, you may not influence any of the above-described decisions made by DIT.

The prohibition includes influencing DIT's decisionmaking process in any way, including oral or written communication.  For example, you may not identify yourself on any documents required for processing, such as a state application for registration form and studies required by DIT.  (Tobias Advice Letter, No. A-96-089; Cook Advice Letter, A-95-321.)  You also may not communicate with DIT in regards to any specific procurement matters.

2  A "state administrative agency" of a designated employee of the Governor's office includes any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.  (sections 87400(a) and 87406(d)(2).)  This subdivision applies to employees of the Governor's office, not independent state agencies such as DIT.

3 “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses. (Section 82032.)

4 “Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.

Section 82037 defines "legislative action" as the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his or her official capacity.  "Legislative action" also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.
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However, communications with an agency that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action are not restricted by section 87406.  For example, an ex-employee can attend informational meetings with his or her agency, or request information from the agency concerning existing laws, regulations, or policies, as long as the employee does not attempt to influence administrative or legislative action.  (See Bagatelos Advice Letter, No. I-91-202; and Regulation 18202(a)(l).)

In addition, the Commission has advised that a former agency official may draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency, as long as the former employee was not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, supra; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)6  Similarly, an ex-employee may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the employee's former agency, as long as the employee is not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, supra.) Therefore, you may advise your future employer, for example, concerning various strategies for processing contracts and procurement matters, as long as you are not identified with specific efforts concerning the contracts.

Certain other informal contacts may not be considered influencing.  For example, an ex-employee may request information concerning anything that is a matter of public record, such as existing laws, regulations or policies.  (Harrison Advice Letter, supra.)  Further, an ex-employee may attend informational meetings or public forums if the attendance is not for the purpose of influencing agency actions.  (Craven Advice Letter, No.1 A-93-057.) On the other hand, an ex-employee may not act as a "liaison" for a specific program or grant if the ex-employee will act as the agency's contact to receive program specific information.  (Tobias Advice Letter, supra.)

For example we advised in Tobias:

“Whether a particular meeting or conversation is for the purpose of influencing legislative action will depend on the individual facts of the case. For instance, if the employee attends a public meeting with numerous other attendees where there are several topics discussed, it may be possible to infer that mere attendance is not for the purpose of influencing the agency's action.  Conversely, where there is a small meeting to discuss a particular administrative or legislative action, it may be inferred that the ex-employee's mere

6  The inclusion of the ex-employee's name on the employer's normal letterhead will not constitute an appearance before or communication to the employee's former agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
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presence at the meeting is intended to influence agency action.  Therefore, whether the ex-employee may attend such a meeting depends greatly on the facts of that particular meeting and the ex-employee's intentions in attending the meeting.”

One of DIT's duties includes the development of policies and standards to improve the acquisition and management of information technology projects in consultation with DOS.  Therefore, please note that although the one-year ban does not apply to DOS, you may not within that time period make prohibited appearances before DOS if such appearances are for the purpose of influencing DIT with respect to DIT decisions covered by the one-year ban as discussed above.

2.
Permanent Ban on "Switching Sides"

Sections 87401 and 87402 provide an additional restriction on the postgovernmental employment activity of former public officials that may apply even where Section 87406 does not, or where the one-year prohibition in Section 87406 has run.  They provide:

"No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

(a)
The state of California is a party or has a direct and substantial interest,

(b)
The proceeding is one in which the former state administrative official participated."

(Section 87401.)

"No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401."

(Section 87402.)
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As a former public employee, you are subject to the permanent ban in Sections 87401 and 87402 if, as part of your official responsibilities, you participated in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  (Section 87400(b).)  "Judicial, quasi-judicial or other proceeding" includes, but is not limited to, any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).)  You are considered to have "participated" in a proceeding if you took part in the proceeding "personally and substantially through decision, approval, disapproval,.formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information."  (Section 87400(d).)  This covers any proceeding in which you actually participated while in state service as well as any proceeding which you supervised.  (Brown Advice Letter, No. A-91-033.)

In summary, you may not communicate with or appear before DIT, DOS, or OPR on behalf of a private employer, with the intent to influence the outcome of a proceeding, such as a specific contract, in which you have participated on behalf of the state. (section 87401.)  In addition, you are forbidden from aiding, advising, counseling, consulting or assisting in representing your employer with the intent to influence the outcome of the same proceeding.  (Section 87402.)  Thus, for example, as to any specific procurement contract for which your employer has bid and in which you personally and substantially have taken part in the decisionmaking process on behalf of the state, you should not represent your employer, and you should not advise your employer as to such contract or any related subcontract.

In summary, although the one-year ban specifically does not apply to DOS or OPR, the permanent ban may apply with respect to a DOS, DIT, or OPR proceeding in which you participated or which you supervised.

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven C. Churchwell 

General Counsel

By:
Luisa Menchaca 

Senior Commission Counsel
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