                                                                    October 17, 1996

The Honorable K. Maurice Johannessen

Senator

Fourth Senatorial District

737 Auditorium Drive

Redding, California  96001

 







Re:  Your Request for Advice

         







        Our File No. A-96-281

Dear Senator Johannessen:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
You reimbursed your campaign committee for a previous expenditure of campaign funds, because you erroneously believed that the expenditure was illegal.  You would like to rescind the reimbursement and receive your personal funds back from your committee.
CONCLUSION

Under the unique facts of this case, it is permissible for you to rescind your reimbursement and receive the funds back from the committee.

FACTS

You were fined $4,000 for a vote that the FPPC determined was a conflict of interest.  You paid the fine with campaign funds.  Someone (whom you did not identify) told you that using campaign funds to pay the fine was not permissible under the "personal use" provisions of the Act.  You then reimbursed your campaign for the funds.  Your committee reported the reimbursement on Schedule I of your campaign statement as a miscellaneous increase to cash.

Subsequently, you were told that it was permissible to use campaign funds to pay the fine.  You wish to receive your reimbursement back from the campaign account.

ANALYSIS
The first issue at hand is whether it is permissible to use campaign funds to pay an FPPC fine.  The "personal use" provisions of the Act govern the use of campaign funds.  Where an expenditure confers a substantial personal benefit on a candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose. (Section 89512.)  The payment of a candidate's fine would confer a substantial personal benefit on a candidate.
   Section 89513(c) provides that the use of campaign funds to pay or reimburse fines is not directly related to a political, legislative, or governmental purpose except in limited circumstances.  One of the permitted purposes is any action for which payment of attorney's fees would be permitted. (Section 89513.)  Section 89514 provides that attorney's fees may be used where the litigation:
"[I]s directly related to activities of a committee that are consistent with its primary objectives or arises directly out of a committee's activities or out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action to enjoin defamation, defense of an action brought for a violation of state or local campaign disclosure, or election laws, contest or recount."

In 1992, the Commission advised that an elected official could use campaign funds to defend a complaint alleging conflict of interest violations.  (Lanning Advice Letter, No. A-92-050.)  As noted, the official may use campaign funds to pay any fine if it would be permissible to use campaign funds for attorney's fees for the same action.  Therefore, since it would be permissible to use campaign funds to defend the action, it is also permissible to use campaign funds to pay the fine.

The second issue is whether you may receive back the funds you used to reimburse your campaign committee when you erroneously believed that you were required to pay the fine with personal funds.  Your committee reported the reimbursement to the committee on Schedule I as a miscellaneous increase to cash, with a proper designation that the funds were to reimburse the campaign committee.  Under the unique facts of this situation, your payment to the campaign committee was due to an error of law.  Such errors will not normally be excused, since you could have requested written advice from this agency prior to acting, but chose not to do so.  However, in this case, the campaign committee made the initial expenditure to the FPPC and you reimbursed the committee.  This is unlike a reimbursement of campaign funds to an elected officer who has used his or her personal funds to pay an outside party and then wants to be reimbursed by the committee.  Therefore, because of these unique facts, this payment is not governed by the reimbursement provisions of Section 89511.5.

Accordingly, you may correct the error and rescind the reimbursement to the campaign committee.  The payment to you should be reported as an expenditure on Schedule E.

If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Liane Randolph

       
Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Please note that this letter is based on the limited facts you have presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)


�  The term "substantial personal benefit" is defined as "an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than one hundred dollars ($100) to a candidate, elected office, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee."  (Section 89511 (b) (3).)  In the case of a find imposed on the candidate, payment with campaign funds would relieve the candidate of the obligation and result in a direct personal benefit.
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