SUPERSEDED BY A-98-172 (McCain)
November 18, 1996

Elizabeth L. Hanna

City Attorney

Rutan & Tucker

P.O. Box 1950

Costa Mesa, CA  92628-1950

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-96-292

Dear Ms. Hanna:

This is in response to your request for advice on behalf of the City of West Covina and Mayor Pro Tem Bradley J. McFadden regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act") .1
Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on facts presented to us.  The Commission does not act as the tinder of fact in providing advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Further, the Commission cannot determine whether the city's expenditures for the cable television program are legitimate government expenditures.  (See, e.g., Penal Code Section 424; Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206.)

QUESTION
1.
Is a cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tem an independent expenditure by the city under the provisions of the Act?

2.
Is the cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tern a contribution by the city to the Mayor Pro Tem?

3.
Is the cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tern an expenditure of

1  Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18000-18995 of the California Code of Regulations.
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public funds for the purpose of seeking elective office in violation of Section 85300 of the Act?

CONCLUSION
1.
The cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tem is not considered an independent expenditure because the payment by the city for the production of the program is made at the behest of the Mayor Pro Tem.  Payments behested by a candidate are, however, contributions unless subject to some exception.

2.
The cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tem will not be considered a contribution to the Mayor Pro Tem unless the show is used to expressly advocate his election or defeat.

3.
The cable television program funded by the City of West Covina and hosted by the Mayor Pro Tem will not be considered an expenditure of public funds for the purpose of seeking elective office in violation of Section 85300 unless the show is used to advocate the election of any candidate.

FACTS
Mayor Pro Tem Bradley J. McFadden presently has a program on one of the two dedicated public access cable television channels provided to the city under its cable franchise agreement.  Channel 56 is used almost exclusively for governmental programming.  The city, Mount San Antonio Community College District and the cable operator have entered into a three-party agreement which governs the funding, production of programming and operation of Channel 56.

The Mayor Pro Tem's show is produced at Mount San Antonio College studios where the city's programming is done.  Otherwise, public programming is done in Pasadena by the cable operator.  The city owns the space and the production equipment and provides the production staff.  The actual “airtime” is licensed to the cable operator but dedicated to the city under the cable franchise ordinance and agreement.

The Mayor Pro Tem may file as a candidate for re-election on or after November 11.  He would like to continue the show if he does.  He has indicated that he will not use the show to advocate his candidacy.  Some council members question this statement. There is a concern that simply providing staff and continuing to provide an opportunity for a show -- even without any advocacy of his candidacy on that show -- could be construed as an independent expenditure subject to the reporting requirements of the Act.
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ANALYSIS
Disclosure
The Act requires the disclosure of contributions received and expenditures made by campaign committees.  Section 82013 defines a "committee" as:

"[A]ny person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.

(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.

(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates and committees."

Independent Expenditure
Section 82025 defines an "expenditure" as any payment made for a political purpose.  A payment is "made for political purposes" when it is made for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate.  (Regulation 18225(a)(1).)  Section 82031 defines an "independent expenditure" as:

“[A]n expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”  (Emphasis added.)

You indicate in your request for advice that the City of West Covina has entered into an agreement which, among other things, provides for the production of a cable television program hosted by the Mayor Pro Tem.  By permitting the Mayor Pro Tem to host the program, the city is making an expenditure that is at the behest
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of the Mayor Pro Tem.2  Thus, the expenditure would not be considered an "independent expenditure."

Contribution
Section 82015 provides that an expenditure made at the behest of a candidate is a "contribution" to the candidate unless full and adequate consideration is received for making the expenditure. Regulation 18215 excludes from the definition of "contribution" a payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, if the communication:

(i)  Does not contain express advocacy;

(ii)  Does not make reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for office; and

(iii)  Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate's opponent.

(Regulation 18215(c) (4).)

(Emphasis added.)

Regulation 18225 defining "expenditure" provides:

(2)  A communication expressly advocates the nomination, election or defeat of a candidate if it contains express words of advocacy such as "vote for," "elect," "support," "cast your ballot," "vote against," "defeat," "reject," "sign petitions for" or otherwise refers to a clearly identified candidate so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.

(Regulation 18225(b) (1) (D) (2).) 

(Emphasis added.)

2  "Made at the behest of" means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  (Regulation 18225.7(a).)  An expenditure is not made at the behest of a candidate merely when a person interviews a candidate on issues affecting the expending person, provided that prior to flaking a subsequent expenditure, that person has not communicated with the candidate concerning the expenditure.  (Regulation 18225.7(c).)
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You stated in your request letter that the Mayor Pro Tem does not intend to use the cable television program to advocate his candidacy.  However, you are concerned that the city nay be making a reportable expenditure by merely providing staff and an opportunity for the Mayor Pro Tem's program.  But, as long as the Mayor Pro Tem does not expressly advocate either his own nomination or election, or the defeat of his opponents, then the cable television program will not be considered a contribution or any other type of reportable expenditure to the Mayor Pro Tem by the city.  The Mayor Pro Tem will not be deemed to be expressly advocating his own nomination or election, or the defeat of his opponents unless he or someone else on the show uses the express words of advocacy set forth above or the cable television program, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.3
Expenditures for the Purpose of Seeking Elective Office
Please note that if the Mayor Pro Tem begins to expressly advocate either his own nomination or election, or the defeat of his opponents, on his cable television show, then the city, by funding the production of the show, will be making impermissible expenditures under the Act.

The Act provides that no public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office.  (Section 85300.)  Thus, the Act prohibits the expenditure of public moneys for the purpose of seeking elective office.  The Act, however, will not prohibit the expenditure of public funds to pay for the Mayor Pro Tern's cable television program as long as the program is not used to advocate his or any other candidate's election or defeat.  (Foster Advice Letter, No. I-95-039.)

In your request for advice, you indicated that the city provides production staff for Channel 56.  Regulation 18420 provides that payments made by a local government agency for the salary or expenses of its employees or agents is an "expenditure'9 only if the salary or expenses are for campaign activities and meet the requirements of Regulation l8423.4  (Regulation 18420(b).)  “Campaign activities” include preparing television, radio, or newspaper campaign advertisements; and arranging for the development, ,publishing or broadcast of campaign

3  The leading federal authority on whether a communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election is Federal Elections Commission v. Furaatch (1987) 807 F.2d 857.

4  Regulation 18423 provides that the payment of salary by an employer to an employee who spends more than ten percent of his or her compensated time in any one month rendering services for political purposes is an expenditure under certain conditions. (Regulation 18423(a).)
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advertisements.  (Regulation 18420 (b)(6),(7).)  Such activities are among the types of activities for which Section 85300 prohibits the expenditure of public funds.  (Owen Advice Letter, No. A-91-571.)

I trust this letter addresses your concerns.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell 

General Counsel

By:
Julia Butcher 

Graduate Assistant, Legal Division

SGC:JB

