October 22, 1996

Robert E. Leidigh

Law Offices of Olson, Hagel, Fong

   Leidigh, Waters & Fishburn, LLP.

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, California  95814

                         Re:  Your Request for 

Informal Assistance                                 

Our File No. I‑96‑293

Dear Mr. Leidigh:

This is in response to your request for informal assistance  regarding the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Gov. Code \ 83114; 2 Cal. Code Regs. 

\ 18329(c)(3).)

QUESTION

Is your client, a business entity that recently qualified as a lobbying firm, required to report payments received for consulting work related to legislation and administrative agency matters which your client worked on before qualifying as a lobbying firm? 

CONCLUSION

Yes.  Your client is required to retroactively report payments received within one year prior to the time your client became a lobbying firm if the payments were for legislative‑related services as defined in Regulation 18614(a).

FACTS

Your client engaged in consulting work during 1995.  The consulting work related to legislation and administrative agency matters, but did not involve any attempts to influence legislative or administrative action.

Subsequently, in the first quarter of 1996, your client registered as a lobbying firm, with the firm's clients filing the appropriate authorizations for the lobbying firm to lobby on their behalf.  In the second quarter of 1996, your client was paid for the consulting services performed in 1995, as well as the lobbying services performed during the first and second quarters of 1996.

ANALYSIS

The Act imposes disclosure requirements on an entity when it qualifies as a filer, not before.  Once an entity qualifies as a lobbying firm, however, it must report payments made to the firm for services related to its lobbying interests or to monitor legislation as "other payments to influence."  (Regulation 18613.)

Section 82038.5 provides that a "lobbying firm" includes business entities that receive or become entitled to receive compensation for the purpose of influencing legislative or administrative action and a principal or employee of the firm is a lobbyist; or the entity receives compensation to communicate directly with state officials to influence legislative or administrative action and a substantial or regular portion of the compensated activities are for the purpose of influencing legislative or administrative action. 

Regulation 18614 provides:

a)
The following payments from a client to a lobbying firm shall be considered payments for lobbying services:...

2)
Payments for legislative‑related services only if, within one year after the services are provided, the client, either directly or through an affiliated entity, expressly or implicitly authorizes the lobbying firm to communicate directly with an elected state official, legislative official or agency official for the purpose of influencing legislative or administrative action on the same or substantially the same matter...

c)
The following definitions apply to this section:

1)
"Legislative‑related services" includes researching, monitoring, analyzing or drafting statutes, regulations or pending or proposed legislative or administrative action, providing advice or recommending strategy concerning pending or proposed legislative or administrative action, and similar services in the absence of express or implied authorization to engage in direct communication...

d)
When a payment for initiative‑related or legislative‑related services made to a lobbying firm in a previous reporting period must be reported retroactively pursuant to this section, the payment shall be reported on the report for the then current calendar quarter and the lobbying firm and lobbyist employer shall indicate the calendar quarter in which the payment was made or received....For purposes of subsections (a)(2) and (a)(3), the lobbying firm and lobbyist employer shall indicate, in addition to the information required by 2 Cal. Code Regs. Sections 18613(a) and 18616(b), that the payment was for initiative‑related or legislative‑related services and the date upon which the person making the payment or the affiliated entity authorized the lobbying firm to engage in direct communication....

Your client qualified as a lobbying firm in the first quarter of 1996, when the firm's clients filed authorizations for the firm to engage in direct communication on their behalf.  At the point your client registered as a lobbying firm, the firm was obligated to retroactively report payments for legislative‑related services provided within one year of the time the firm became a lobbying firm.  (Regulation 18614(a)(2).)  Regulation 18614(a)(2) also provides that the firm is only required to report the payments if the legislative‑related services were for the same or substantially the same matter as the firm was authorized to lobby.  Your facts do not indicate whether the same matter is involved, however, we will assume for the purposes of this analysis that it is the same matter.

Accordingly, your client should report the payments received for lobbying in the second quarter of 1996, as well as retroactively report payments made within one calendar year before the filing obligation commenced, to the extent those retroactive payments were for "legislative‑related services" as defined in  Regulation 18614(c)(1).  

If you have any further questions, please feel free to contact me at (916) 322‑5660.



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Liane Randolph

Counsel, Legal Division
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