

November 27, 1996

Kristine R. Bailey

Pastor's Political Advisor

Faithful Central Missionary 

  Baptist Church

333 West Florence Avenue

Inglewood, California  90301



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-96-300

Dear Ms. Bailey:


This is in response to your request for advice regarding  your duties under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").    

QUESTIONS


With reference to churches and their 501(c)(3) status, you ask the following questions:


1.  Can a church or pastor endorse a candidate?


2.  Can a church or pastor take a position for or against a ballot measure?


3.  Can a church or pastor make a political donation to a candidate?  If so, what is the limit?


4.  Can a church or pastor donate money to help support or defeat a ballot measure?


5.  Can a church or pastor establish a political action committee for the purpose of informing and advising the congregation on political issues?

CONCLUSIONS


The Political Reform Act does not restrict the ability of a church or a pastor to endorse a candidate or take a position on a ballot measure.  Under the Act, the church or pastor may also make contributions to candidates or ballot measures, although state law regarding contribution limits has been changed by the recent passage of Proposition 208.  In addition, the Act does not restrict a church or pastor from establishing a political action committee.  You should, however, contact the Internal Revenue Service about what effect undertaking any of these political activities will have on the church's status as a tax-exempt organization.   

ANALYSIS


1.  Endorsements.  The Political Reform Act does not restrict the ability of a church or pastor to endorse a candidate or take a position in support of or opposition to a ballot measure.  


2.  Contribution Limits.  You ask what limit applies to the pastor's or the church's campaign contributions to candidates or ballot measures.  Under current state law there is no limit on contributions to candidates or ballot measures.  However, state campaign finance law has been changed by the passage of Proposition 208 in the November 5, 1996, general election.  Proposition 208 sets forth limits on contributions to candidates that vary depending on the office the candidate is seeking and the size of the jurisdiction.  The measure goes into effect January 1, 1997.  The text of Proposition 208 and a summary of its major provisions are enclosed.   


3.  Formation of a Committee.  Under the Political Reform Act, a committee that supports or opposes state and local candidates, ballot measures, or petition circulation drives, must file campaign statements that disclose the contributions it receives and the expenditures it makes.  Section 82013 of the Act defines a committee as any person or combination of persons who directly or indirectly:   


(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.


(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or


(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.


A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.


"Person" means an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, association, committee, and any other organization or group of persons acting in concert.  (Section 82047.)  A person who receives money for political purposes has received "contributions," and must register and file disclosure reports as a recipient committee under Section 82013(a).  


In addition, if the church or the pastor contributes $10,000 or more in a calendar year to candidates and/or ballot measures, the church or pastor would be required to file campaign statements as a "major donor committee" under Section 82013(c).  (Miller Advice Letter, No. A-81-012.) 


Enclosed is a copy of FPPC Information Manual C, a handbook for general purpose recipient committees, and a major donor disclosure Form 461, for your information.  If the church intends to set up a political action committee or qualifies as a major donor committee, you should contact the Commission's Technical Assistance Division or your city clerk for assistance in filing the required disclosure forms.


4.  Church's Non-Profit Status.  Whether any of the actions you described will affect the church's status as a nonprofit organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code is not governed by the Political Reform Act and is not under the jurisdiction of the Fair Political Practices Commission.  Under Internal Revenue Service rules, exempt organizations are not permitted to be involved in political campaigns or activities.  You should contact the Exempt Organizations Division of the Internal Revenue Service at (213) 894-2289 with questions about whether undertaking any of the political activities described above will affect the church's status as a tax-exempt organization.  


I trust this answers your questions.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660.



Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Hyla P. Wagner




Counsel, Legal Division

Enclosures
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