                                                                    November 9, 2015
Sandi Webb

City of Simi Valley

2929 Tapo Canyon Road

Simi Valley,  California 93063

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-321
Dear Ms. Webb:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”),
 including changes from current law that may be introduced by the provisions of Proposition 208.  The Legal Division does not ordinarily give advice on hypothetical questions.  However, Proposition 208 takes effect this coming January 1, and affected persons are in need of immediate advice about its provisions.  We are issuing the following advice to serve this exceptional need.  Review of this advice by the Commission may result in significant modifications to the interpretations offered here.  

QUESTIONS
1.  Is a legally enforceable, written promise to contribute a specific amount of money to a campaign, where the money is to be delivered at a later date, considered to be a contribution as of  the time the promise is made, or as of the time the money is actually received?  When should it be  reported as a contribution on the candidate's campaign finance report?  What distinguishes such a promise from a more general pledge of future support that would not be considered a contribution as of the time the pledge is given?   Will the provisions of Proposition 208 change the answer to any of these questions?  

2.  Are contributions received before January 1, 1997, affected by the limits in Proposition 208, and if so how?

CONCLUSIONS

                                           Question 1: Enforceable promises

An enforceable written promise to contribute a specified sum of money is considered to be a contribution as of the date the promise is made, and is reportable in the same manner as any  contribution of a like amount on the same date.  The distinguishing characteristics of an “enforceable” promise are identified with particularity in a Commission regulation, which expressly excludes campaign pledges from classification as “enforceable” promises for timing and reporting purposes.  The enactment of Proposition 208 will have no effect on the answers to these questions, although special “carryover” rules will be necessary to manage promises made under current law but deliverable after the effective date of Proposition 208.

    Question 2: Carryover contributions under Proposition 208

A broader treatment of  “carryover” campaign funds has recently been provided in an advice letter to Senator Ross Johnson, attached to this letter.  To the extent that your questions on contribution carryovers depart from questions peculiar to contributions in the form of enforceable promises, we refer you to the guidance of the Johnson Advice Letter, No. A-96-316.

          ANALYSIS 

Proposition 208 provides (at Section 85202) that the definitions and provisions of the current Act shall continue in effect unless specifically superseded by the provisions of Proposition 208.  Because your initial series of questions relates to provisions not specifically repealed or reenacted by Proposition 208, the starting point for analysis is the current Act.  You have correctly noted that Section 82015 defines “contribution” to include “an enforceable promise to make a payment,” with certain exclusions not pertinent to your questions.   Nothing in Proposition 208 purports to alter this fundamental definition.

The Commission has provided empirical guidelines to assist in determining what constitutes an “enforceable promise” within the meaning of Section 82015.  Regulation 18216(b) identifies seven acts that constitute an “enforceable promise.”  In Regulation 18216(c), the Commission took pains to exclude from the category  “enforceable promise” certain forms of pledge commonly encountered in political campaigns, so long as the “pledge” does  not include any of the acts listed at subsection (b).  The pertinent rules are as follows:

“(b)   A person makes an “enforceable promise to make a payment” as that term is  used in subsection (a), if he or she:

(1)   Guarantees a loan.

(2)   Furnishes security for a loan.

(3)   Endorses a loan.

(4)   Cosigns a loan.

(5)   Makes and delivers a post-dated check.

(6)   Establishes a line of credit at a bank or other commercial lending institution for a candidate or committee.

             

(7)   Promises in writing to make a payment for specific goods or services, and  the candidate or committee, based on the promise, expends specific funds or enters into an enforceable contract with a third party.

(c)   A person does not make an “enforceable promise to make a payment,” as that term is used in subsection (a), if he or she signs a pledge card or similar document, or otherwise agrees, orally or in writing, to make a future payment except as provided in subsection (b).”

Proposition 208 requires no revision to this definition of “enforceable promise.”

Under current law, a “contribution” is considered to have been made at the time an enforceable promise is made.  You rightly note that this is the implication of Section 82015, and this interpretation is further supported by Regulation 18216 (copy enclosed), which equates an enforceable promise with a contribution at subsection (a), requiring at subsection (d) that receipt of an enforceable promise be reported in the same manner as a contribution.  Regulation 18401(a)(6) (copy enclosed) requires that, in addition to documentation peculiar to an enforceable promise (subsection (B)), the recipient of such a promise must preserve the same documentation that would be kept for a monetary contribution (subsection (A)).  Finally, Section 82015 provides in its fourth paragraph that:

“The term “contribution” does not include amounts received pursuant to an enforceable promise to the extent such amounts have been previously reported as a contribution.  However, the fact that such amounts have been received shall be indicated in the appropriate campaign statement.”

Current law therefore provides that an enforceable promise is to be reported as a contribution when the promise is received.  More specifically, if the enforceable promise takes the form of a loan commitment as described at subsections 1 through 4 of Regulation 18216 (b), it is reportable on Schedule B of Form 490, while an enforceable promise of the kind described at subsections 5 through 7 is reportable on Schedule D.  When any payment is received under an enforceable promise, it is  reflected on Schedule A, with a corresponding reduction in the amount outstanding entered on Schedules B or D, as appropriate.

No portion of Proposition 208 appears to supersede the timing and reporting requirements of current law, and we conclude that the intent of the new law is to continue current practice in these areas.  However, neither current law nor Proposition 208 addresses the management of a transition period from a legal regime without contribution limits to a system that imposes such limits.  We resolved this very problem in our recent Johnson Advice Letter.  At pages four and five of that letter we addressed the question of “carrying over” campaign funds raised prior to enactment of the contribution limits imposed by Proposition 208.  We found that both current law and Proposition 208 were silent on the permissible use of contributions carried over from one legal regime to another.  We struck a balance between competing interests which permitted a limited form of carryover, advising that funds raised prior to January 1, 1997, might be carried over for use under Proposition 208, so long as deposited into a campaign account in a one-time transfer effected no later than April 1, 1997, and used no later than December 31, 2000.

An enforceable promise made prior to January 1, 1997, with the intent of delivering on that promise after the effective date of Proposition 208, raises issues closely similar to those  which we discussed in the Johnson Advice Letter.  The only major distinction between contributions of the more typical sort and “enforceable promises” is the ability of the latter to affect future elections free of the need for any immediate cash outlay.   Contributions through enforceable promises thus provide increased opportunity for strategic gamesmanship.  With this in mind, we will strike the same balance found in the Johnson Advice Letter; recognizing that enforceable promises made prior to January 1, 1997, are “contributions” made prior to enactment of Proposition 208, they may be carried over into 1997.

The Commission will presume that enforceable promises made on or before November 5, 1996 were made without any expectation that Proposition 208 would be enacted, and will treat such promises exactly as monetary contributions are treated under the Johnson Advice Letter.  Such a promise must, in other words, be listed as an asset of a particular campaign account not later than April 1, 1997, and payments under that promise must be deposited into the campaign account and used on or before December 31, 2000.  Promises made after November 5, 1996, may also be carried over, but any payments under such promises must be made and deposited in the designated campaign account no later than April 1, 1997.  Payments made after that date will be treated as contributions subject to the provisions of Proposition 208.

We believe that the rules described above protect the reasonable expectations of both promissor and promissee, without unacceptable levels of disruption or unfairness in campaigns proceeding under a system that imposes contribution limits.
  Apart from the special circumstances of this transition period, we interpret Proposition 208 as leaving intact the existing definitions of “contribution” and “enforceable promise,” and as intending that the timing and reporting of such contributions shall continue as under current law.

If the Johnson Advice Letter does not speak to an issue of importance to you in your second, more general, inquiry, or if you have further questions on the matters discussed in this letter, please call me at (916) 322-5660,  and I will be happy to assist you.

                                                                            Sincerely,

                Steven G. Churchwell

                General Counsel

                By:   Lawrence T. Woodlock

                
 Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code Sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations.  The California Political Reform Act of 1996 (“Proposition 208"), an initiative measure passed by the voters in the November election, is scheduled to become operative on January 1, 1997, and changes certain provisions of the existing Act, notably Chapter 5, beginning at Section 85100.


�  These rules will be presented to the Commission as a proposed regulation..





