                                                                    December 13, 1996

Bill Mueller

Executive Director

Government Relations

Sacramento Metropolitan Chamber

917 7th Street

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-325
Dear Mr. Mueller:

This letter is a response to your request for advice on behalf of  Sacramento Metropolitan Chamber regarding the new small contributor committee provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Please note that the advice contained in this letter is subject to review and modification by the Commission.  In addition, any regulations adopted by the Commission may supersede the advice contained in this letter.   

QUESTIONS
1.  Is there a limit to the number of small contributor committees an organization can create?

2.  May a member of an organization make a donation to more than one small contributor committee while still abiding by the provisions of Proposition 208?

3.  May a member of an organization contribute to a political action committee and a small contributor committee?

4.  What will the Commission’s reporting requirements be for a small contributor committee?  Will they be similar to the requirements for a political action committee?

5.  When will the Commission publish the rules and guidelines of Proposition 208?

6.  What provisions of Proposition 208 are being challenged in court?

ANALYSIS
The voters approved Proposition 208 on November 5, 1996; it takes effect on January 1, 1997.  Proposition 208 makes numerous changes to the Act, including the creation of a new entity known as a “small contributor committee” (SCC).  Your organization is interested in creating a SCC.  Your request for advice focuses on these SCCs; each of your questions is addressed in turn below. 

 
1.  Is there a limit to the number of small contributor committees an organization can create?
We discern nothing in the Act, including Proposition 208, which expressly precludes an organization from creating more than one SCC.  Therefore, you may do so subject to the Act’s other provisions.  However, there are several factors which may have the practical effect of limiting your ability to do so. 

The definition of “small contributor committee” in Section 85203 provides as follows:

“ ‘Small contributor committee’ means any committee which

meets all of the following criteria:

(a)  It has a membership of at least 100 individuals.

(b)  All the contributions it receives from any person in a

calendar year total fifty dollars ($50) or less.

(c) It has been in existence at least six months.

(d) It is not a candidate-controlled committee.”

In particular, note subdivisions (a) and (b).  Subdivision (a) establishes that a SCC must have a membership of at least 100 “individuals.”  Subdivision (b) establishes that no “person” may contribute more than $50 to the SCC in any given calendar year.   “Person” is broadly defined for purposes of the Act to include, among others, individuals and organizations.  (Section 82047.)  Proposition 208 does not affect this definition.  

We must assume that this contrasting use of “individual” in subdivision (a) and “person” in subdivision (b) of Section 85203 to be deliberate and meaningful.  Thus, only individuals (i.e., particular human beings) may be members of a SCC.  However, any “person,” including an organization like yours, may contribute to a SCC, but not to exceed $50 in any given calendar 

year.  If the contributions from any person exceed the $50 limit, then the committee does not qualify as a SCC.  

Also note that in Section 82015, “contribution” is defined, generally speaking, to be a “payment” for which full and adequate consideration is not received.  “Payment” is in turn defined to include “services or anything else of value.”  (Section 82044.)  Thus, the definition of  “contribution” embraces not only cash payments, but also the provision of “nonmonetary” contributions such as services.  (See, e.g., Lowell Advice Letter, No. I-91-323.)  It is beyond the scope of this letter to review exactly what is or is not a contribution.  We merely bring this to your attention because it may significantly limit your organization’s ability to lend administrative support to a SCC as you perhaps intend.

Your question indicates that you may be contemplating forming more than one SCC.  Please note that Proposition 208 includes Section 85311, pertaining to “Aggregation of Financial Activity.”  That section provides: 

“All payments made by a person established, financed, maintained, or controlled by any business entity, labor organization, association, political party, or any other person or group of such persons shall be considered to be made by a single person.”      

 
Thus, if you create more than one SCC, you must ensure that each individual SCC is indeed an independent entity.  To the extent they might be determined to be “established, financed, maintained, or controlled” by your organization, the contributions of the various SCCs would be aggregated.  This, of course, raises the possibility of a violation of Proposition 208's contribution limits if, for example, each of the SCCs had contributed up to the relevant limit to a particular candidate.  

2.  May a member of an organization make a donation to more than one small contributor committee while still abiding by the provisions of Proposition 208?
We discern nothing in the Act, including Proposition 208, which forbids an individual from being a member of more than one SCC, nor which forbids a person from contributing to more than one SCC (subject of course to the $50 per committee limit in Section 85203).  

Note that Section 85310, added by Proposition 208, applies to both contributions from individuals and SCCs.   Section 85310 forbids any person from contributing in the aggregate more than $25,000 to all state candidates and the state candidates’ controlled committees and political party committees in any two-year period (as defined in Section 85204).

3.  May a member of an organization contribute to a political action committee and a small contributor committee?
We discern nothing in the Act which forbids a person from contributing to a SCC and to a 

political action committee (PAC).
  Note that the ‘aggregation’ rule in Section 85311 (see the response to question no. 1, above) and the $25,000 aggregate contribution limit in Section 85310 (see the response to question no. 2, above) may become relevant in certain circumstances.  

4.  What will the Commission’s reporting requirements be for a small contributor committee?  Will they be similar to the requirements for a political action committee?
Although we have not yet established small contributor committee reporting requirements, we expect that they will be similar to the existing reporting requirements for PACs.  More specifically, we expect that most SCCs will be able to use FPPC Forms 410 and 450.  However, additional requirements may apply, such as a statement that the committee qualifies as a SCC under Section 85203.  Most likely, any additional requirements will be promulgated by regulation.  

5.  When will the Commission publish the rules and guidelines of Proposition 208?
The Commission and staff are actively implementing Proposition 208.  The Commission will be holding a special meeting on December 20, 1996, to consider Proposition 208.  An interested persons’ meeting on certain provisions in Proposition 208 is scheduled for

December 16, 1996, at 10:30 a.m. at the State Capitol, Room 4203.  These meetings are open to the public, and agendas are available.  Also, advice letters addressing specific Proposition 208 questions are being issued and made available to the public.  We have enclosed a copy of the Johnson Advice Letter, No. A-96-316, for your information.   

6.  What provisions of Proposition 208 are being challenged in court?    

A lawsuit challenging certain provisions of Proposition 208, California Prolife Council Political Action Committee v. Scully, et al., CIV-S-96-1965-WBS-PAN, has been filed in the U.S. District Court in Sacramento.   The pleadings in this case are available to the public through the court.   

If you have any other questions, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   John Vergelli

        Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  We are considering a regulation that would change this result to allow a greater amount of administrative support, along the lines of the federal rule.


�  We assume that by a “PAC,” you mean a political committee sponsored by a union, trade association, or similar entity.





