                                                                    November 9, 2015
Orlando B. Foote

Horton, Knox, Carter & Foote

Law Building - 895 Broadway

El Centro, California  925243

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-326
Dear Mr. Foote:

This letter is a response to your request for advice on behalf of Catalina Santillan, a boardmember of the Pioneers Memorial Healthcare District, regarding the conflict‑of‑interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May a boardmember participate in deliberations on contracts between the Pioneers Memorial Healthcare District and certain physicians, if those physicians refer patients to a corporate home health care provider in which the boardmember has an ownership interest?  If the boardmember is allowed to participate, must the boardmember disclose her business interest?

CONCLUSION
Physicians who refer patients to the boardmember’s home health care corporation are not sources of income, within the meaning of the Act, either to the corporation or to the boardmember, Ms. Santillan; as a result, there is no per se disqualification from decisions of the kind in question.  However, while the corporation is not directly involved in these decisions, there may be indirect financial effects on the corporation foreseeable from some decisions.  Ms. Santillan may therefore participate in this sort of decisionmaking, but must decide for herself in each case whether there is a foreseeable, material financial effect on her corporation.  In appropriate cases, she must announce any conflict-of-interest and take no part in the decision.  

FACTS
From your letter and followup telephone conversations, the pertinent facts appear to be as follows.  Your firm serves as general counsel to the Pioneers Memorial Healthcare District.  The District operates a hospital through a management company that oversees the administrative or “business” side of hospital operations.  The District, through its board of directors, periodically contracts with physicians who provide the purely medical oversight of hospital operations.  Day to day medical practice is handled by health care professionals on the hospital staff, and not by the District or its board of directors.

During the November 1996 election, the voters elected a new member to the District’s board, Catalina Santillan.  Ms. Santillan has a significant ownership interest in a local home health care provider, a privately owned corporation.  By their nature, home health care providers rely on patient referrals from physicians.  If home health care is needed, the patient’s physician will order such services and recommend a specific home health care provider.  The patient is not obligated to use that specific home care provider, although the great majority of patients will select the provider to which they are referred. 

As a boardmember, Ms. Santillan will from time to time be involved in decisions relating to the District’s contracts with those physicians who provide medical oversight for the hospital.  Ms. Santillan has asked you to seek guidance from this agency on whether she may participate in decisionmaking on these contracts, given her financial interest in the home healthcare corporation (“the corporation”), whose patients are referred by local physicians, presumably including those physicians whose contracts are or may be subject to board action.   

ANALYSIS
The Political Reform Act was adopted by California voters through the initiative process in 1974.  Included within the Act are conflict-of-interest provisions intended to insure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from any bias attributable to personal financial interests, or to the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  To further this purpose, Section 87100 provides that no public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.  

A “public official” is defined by the Act to include every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  A “local government agency” is defined, at Section 82041 of the Act, to include boards and commissions of a county, city or other “district of any kind”.  Ms. Santillan is thus a “public official” within the meaning of the Act.

A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the official or his or her immediate family, on any business entity in which the public official has a direct or indirect investment of $1,000 or more (Section 87103(a)), or on any source of income to the public official aggregating $250 or more over the 12 months preceding the decision.  (Section 87103(c).)
   The standards for determination of what may constitute a “material financial effect” are prescribed by regulation, which establish standards appropriate to the various persons or entities affected.    

Our initial task is to determine whether board decisions on these contracts might affect any financial interest of Ms. Santillan.  For purposes of the following analysis, we presume that the corporate provider is a “source of income” to Ms. Santillan under Section 87103(c), establishing her “financial interest” in decisions with a foreseeable financial effect on that corporation.  We also presume that Ms. Santillan has an investment of $1,000 or more in the corporation, once again establishing a financial interest in such decisions.  Leaving  aside the corporation for later discussion, you have disclosed no other investment interest owned by Ms. Santillan.  It is possible, however, that Ms. Santillan might have other “sources of income” involved in these decisions, as discussed below.  

Sources of Income
There are three potential “sources of income” which, if affected by the decisions before Ms. Santillan, might pose a disqualifying conflict-of-interest.  First, and most obviously, there is the corporation, which we presume to generate at least $250 in income per year.   Secondly, there are the physicians who refer fee paying clients to the corporation.  Finally, there are the patients themselves (or their insurance carriers) who actually pay for services rendered by the corporation, and thereby enable it to pay any profits over to the owners.  

 A physician who refers patients to the corporation is directly involved in the contract decisions of the board whenever he or she comes under consideration for employment by the District.  The physician is not, however,  a direct source of income to the corporation, since the patients themselves, or their insurance carriers, presumably occupy that role.
  The physician may be thought of as an indirect source of these fees, however.  We must decide, then, whether patient referrals require that referring physicians be characterized as “sources of income” within the specific meaning of the Act, even if it is the patients who actually pay for medical services. 

Although we have not encountered circumstances precisely like those presented here, we have established principles applicable whenever client referral sources are evaluated as potential sources of income.  The Schenk Advice Letter, No. I-90-460 (copy inclosed)  is particularly instructive in this regard.  In the Schenk Advice Letter we concluded  that both the client and the referring party were sources of income (within the purview of the Act) only when the nature of the relationship made both the client and the referring party jointly responsible for payment of fees.  Schenk, supra, at page 4.  In other words, where the referring entity would have had to pay the client’s fees if the client itself reneged, the referring entity was effectively the legal guarantor of the fee that constituted the income of the service provider.  In contrast, if the client was solely  responsible for payment of fees, the client, and not the one who referred the client, was regarded as the sole source of income to the person furnishing professional services.  Ibid.

The principle underlying the analysis in Schenk is straightforward.  Referral of a client to an official, by itself, does not make the referral source a source of income as well.  There is an insufficient connection between a simple referral and a subsequent agreement between client and official, followed by the ultimate payment of a professional fee for services rendered.  Attribution of this income, for conflict purposes under the Act, therefore tracks legal liability for payment.

Such a rule is sensible in this case.  The physician exerts no control over the patient’s choice of provider other than to make a recommendation, and the physician does not make his referrals under any contractual or other obligation.  There is no reason in this case to depart from the result in Schenk and to multiply sources of income.  We therefore conclude that physicians who may refer patients to Ms. Santillan’s home health care corporation are not sources of income to that corporation, or to Ms. Santillan, absent some enforceable agreement or other ground entitling the corporation to collect its fees from the referring physician.  If there is any conflict of interest in the decisions at issue, it can only arise from their foreseeable effects on the corporation, in which Ms. Santillan has an unquestioned financial interest. 

Foreseeability and Material Financial Effect on the Corporation
Assuming that she has an investment interest in the corporation of $1,000 or more, and that the corporation is a source of income to Ms. Santillan in excess of $250 in any twelve month period, there can be no doubt that Ms. Santillan has a “financial interest” in the corporation, within the meaning of Section 87103 (a) and (c).  Ms. Santillan would therefore be disqualified from participation in any decisionmaking that would foreseeably have a material financial effect on the corporation.  (Section 87100).  

Ms. Santillan should begin her analysis by asking whether any financial effect on the corporation is reasonably foreseeable from a given decision, as required under Section 87103.  An effect of a decision is “reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required, but the effect must be more than a mere possibility.  (Downey Cares v. Downey Community Development Comm. (1987) 196 Cal.App.3d 983, 989; Witt v. Morrow (1977) 70 Cal.App.3d 817, 822.)  Foreseeability is measured, of course, as of the time a decision is to be made.

The determination of foreseeability depends on the facts and circumstances peculiar to each case.  Ms. Santillan, should approach each decision knowing that foreseeability requires more than the mere possibility that a financial effect may ensue.  If no financial effect is reasonably foreseeable, the analysis ends at that point.  Only if some financial effect is foreseeable must Ms. Santillan proceed to determine the materiality of that effect, as follows.

The corporation is not a party to, or otherwise directly involved in, any of the contracts potentially at issue.  The corporation could, in principle, be indirectly affected by decisions on those contracts.  In such a case, the materiality of any effect would be measured by the standards set forth in Regulation 18702.2 (copy enclosed).  As you will note,  materiality is graded in this regulation  according to the size of the business entity.  You have not provided enough information about Ms. Santillan’s corporation to permit us to determine which subsection of Regulation 18702.2 should apply in this case.  Ms. Santillan can do this for herself.  

By way of example, if the corporation is not covered by subsections (a) - (f), subsection (g) would apply, whereupon materiality would be defined as a $10,000 change in corporate asset/liability values or in gross revenues, or as a $2,500 change in the corporation’s expenses over a fiscal year.  If Ms. Santillan should face a decision on the possible employment of a physician who she knows to be a consistent source of referrals amounting to $5,000 per year to her corporation, she might conclude from all the circumstances that it was not reasonably foreseeable that that physician would alter his or her referral patterns as a result of the decision.  She might also conclude that, even if it were foreseeable that the physician would change referral practices in the event of an unfavorable board decision, this could only result in a decrease of $5,000 in gross revenues to the corporation.  Applying subsection (g) of Regulation 18702.2, we would find that $5,000 in gross annual income falls below the regulatory threshold for materiality.  Ms. Santillan would not be disqualified from decisionmaking in this example, whether or not some financial effect on her corporation were foreseeable.  

Ms. Santillan’s disclosure obligations mirror her obligations to disqualify herself from certain decisions.  Whenever she is able to determine that a decision would have no reasonably foreseeable material financial effect on her corporation, the Act does not require her to disclose her financial interest in the corporation. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Lawrence T. Woodlock

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 


� “Income” also includes the public official’s community property interest in the income of a spouse.  (Section 82030(a).)


�  We also presume for purposes of this analysis that the physicians under discussion have no contractual relationship with the corporation, receive no referral fees, and have no ownership interest in the corporation.  To the extent that there are such connections, the analysis might well change.  (Kazanjian Advice Letter, No. A-92-088).





