
December 27, 1996

Mr. Dale W. Wagerman

Association Manager

California Association of County Treasurers 

  and Tax Collectors

1029 J Street, Suite 340

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-327
Dear Mr. Wagerman:

This letter is a response to your request for advice on behalf of California Association of County Treasurers and Tax Collectors about provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
May an organization of locally elected officials expend funds to host a reception for state legislators and legislative staff?  If so, what are the limits on the amount that may be spent per legislator or legislative staff member?  How are costs to be apportioned?

CONCLUSION
The California Association of County Treasurers and Tax Collectors (the “Association”) may spend funds to host a reception for state legislators and legislative staff.  Because the Association is a lobbyist employer, it must report gifts to legislators and staff on its Lobbyist Employer’s Report (Form 635).  The limit that state legislators and staff may accept from a single source in 1997 is $290.  The value of the food and beverages provided can be determined as discussed below.   

FACTS
The Association is an organization of locally elected officials.  It seeks to host a reception for state legislators and legislative staff  in 1997.  The Association is a lobbyist employer.  It employs the firm of Wagerman Associates to handle governmental relations.  

ANALYSIS
The value of food and beverages received by officials attending a reception is considered to be a gift.  In 1997, a State Legislator or legislative staff person may not accept gifts from a single source aggregating more than $290 per calendar year.  In addition, lobbyists and lobbying firms may not make or act as an agent or an intermediary in the making of a gift, or arrange for the making of a gift in excess of $10 in a calendar month.  Please note, if the gift to officials exceeds $10, the Association’s lobbyists may not invite officials to the event.  However, the lobbyists may attend.  The enclosed Lobbying Disclosure Information Manual discusses the gift limits in connection with receptions hosted by associations on pages 31-33.    

Because the Association is a lobbyist employer and is the source of the gifts, the Association must determine the pro rata share of the expenses attributable to each official who attends the event and itemize each gift as an activity expense on its Lobbyist Employer Report (Form 635).  In addition, a written invitation to an event at which officials will receive reportable gifts must include a statement to that effect.  (Section 86112.3.)  Furthermore, following the event, the Association must provide each legislative official with the date and amount of each gift and a description of the goods provided.  (Section 86112.5)  (Micheli Advice Letter, No. A-94-136.)

With respect to apportioning the costs of a reception, the Commission has advised that at an event where the cost of the food and beverage is a set price for each attendee, the host may determine the value of each attendee’s pro-rata share by dividing the total cost of the food and beverages by the number of individuals that RSVP their attendance or the actual number of attendees.  Another permissible method for determining the pro rata value is to use the guaranteed cost for food and beverages that the host paid to the caterer.  (Eichman Advice Letter, No. I-93-430.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

             



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Hyla P. Wagner

        Staff Counsel, Legal Division

Enclosure
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 





