                                                                    December 13, 1996

Joseph F. Barbara

7554 Mia Linda Court

Roseville, California  95746

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-333
Dear Mr. Barbara:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Do the campaign provisions of Proposition 208 apply to judicial candidates?

CONCLUSION
Yes.  The campaign provisions of Proposition 208 apply to judicial candidates.

ANALYSIS
Proposition 208 establishes variable contribution limits for persons running for office in the state of California.  Section 85301 provides that no candidate for local office in districts with fewer than 100,000 residents shall accept from any person “a contribution or contributions totaling more than one hundred dollars ($100) for each election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.”  (Section 85301(a).)  No candidate for any office in districts of 100,000 residents or more shall accept “a contribution or contributions totaling more than two hundred fifty dollars ($250) for each election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.”  (Section 85301(b).)  Proposition 208 also contains restrictions on when contributions can be received in Section 85305 and voluntary expenditure limits in Section 85400.  The contribution limits in Section 85301 can be raised if the candidate accepts the voluntary expenditure limits.  (Section 85402.)   Several other new fundraising restrictions were passed in Proposition 208.  For your convenience, we have attached a chart outlining the new law.

Judicial candidates have long been subject to the campaign provisions of the Act.  Section 82007, a section that was not amended by Proposition 208, defines a candidate as an individual, 

“[W]ho is listed on the ballot or who has qualified to have write‑in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office, or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time.  "Candidate" also includes any officeholder who is the subject of a recall election.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214. ‘Candidate’ does not include any person within the meaning of Section 301(b) of the Federal Election Campaign Act of 1971.”

The only candidates running in the state of California who are exempted from Section 82007 are any persons who are running for federal office as defined in the Federal Election Campaign Act.  Under current law, judicial candidates must file an FPPC Form 501 prior to soliciting or receiving any contribution for judicial office.  (Section 85201; see Thierbach Advice Letter, No. I-92-163.)  If they raise more than $1,000 in contributions to run for judicial office, they must form a committee and file all of the required campaign disclosure statements.  (Section 82013.)  

Proposition 208 does not exempt any candidates for office in the state from the contribution limits or voluntary expenditure provisions.  As the language of Section 85301 indicates, the contribution limits apply to candidates in all elections in the state, other than federal candidates.  Similarly, there is no language in any other parts of Proposition 208 that limit its application to only candidates other than judicial candidates.  Therefore, it is our conclusion that Proposition 208 does apply to judicial candidates.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Liane Randolph

        Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18000 - 18995, of the California Code of Regulations. 





