                                                                    February 14, 1997

Laurel Marcus

6114 La Salle Avenue, #550

Oakland, California  94611

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-334
Dear Ms. Marcus:

This letter is a response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter should be construed to pertain to any conduct that has already taken place.  (Regulation 18329(b)(8)(A).) 

I.  FACTS
On August 13, 1996, you resigned your position with the State Coastal Conservancy (“Conservancy”), where you were a designated employee under Section 87300.  You propose to provide consulting services to the Port of Oakland (“Port”) in connection with a Regional Upland Dredged Material Rehandling Facility Feasibility Study ("Study").  The Study will be carried out under a $550,000 grant from the Conservancy.  While at the Conservancy, you had no involvement in negotiating, advocating, influencing, nor participating in any other manner in this grant decision. The current feasibility Study is fully funded, and it is not anticipated that additional funding will be sought from the Conservancy for carrying out the Study.  Any changes in the Study contract that might create the need for additional Conservancy funding will be handled by Port staff, with no participation by you.

Under the grant contract, the Conservancy will have some involvement in Study activities.   The Conservancy will review and approve the project budget and work program as well as subcontractors chosen by the Port.  The Conservancy also anticipates other types of involvement in the Study.  Although this participation has not yet been fully defined, it could range from relatively indirect involvement such as seeking funding for acquisition of rehandling facility sites identified through the Study to direct participation in decisions about which sites get evaluated or identified for possible funding.

As a Port contractor, you would have responsibility for oversight and management of the Study contract.  This responsibility would include oversight of subcontractors and interface with relevant groups such as dredgers, businesses, government agencies, and representatives of markets for the dredge material.  You would coordinate closely with Port staff assigned to the project. 

Ultimately, the Conservancy could be one of several public agencies from whom funding is sought for acquisition and/or improvement of rehandling facility sites identified through the Study.  However, during the early stages of the Study, it is not anticipated that any proposal for site acquisition or improvement funding will be made to the Conservancy or any other possible source.

The Study is expected to commence in or near January 1997 and to run for approximately 18 to 24 months.  In general, the Study will proceed in three phases.  Phase I will cover development of policy objectives, development of the work program, selection of three sites to be evaluated, and Conservancy approval of the contract.  This phase is underway and will be largely completed before you become active in the Study.

     Phase II, in which you will be extensively involved, will cover implementation of most of the analytical, design, and planning tasks described in tasks 1 through 8 of the work program.  (A copy of the draft work program you provided to us is attached to this letter.)  In Phase III, based upon the information developed earlier, possible sources of funds will be identified, as reflected in task 9 of the work program.  You anticipate that both you and the Conservancy will be involved in this phase.  Although there will be overlap between these phases, the third phase should not be underway until well after August 1997.

II.  QUESTIONS
(1)  Assuming that the Study identifies sites for which Conservancy funding could be eventually requested, and that both the identification and the request occur after August 12, 1997, and assuming that the Conservancy may take action to obtain and grant funds for such a purpose, what limitations apply in relation to your contacts with Conservancy staff? Specifically:

 (a)
Should you avoid all communications with Conservancy staff 

regarding this Study? If not, what criteria apply in regard to your 

contacts with the Conservancy?

(b)
May you communicate directly with the Conservancy regarding Study issues

which, while not directly linked with possible Conservancy

funding actions, may indirectly relate to such later

actions?  Examples could include discussion of environmental

issues and rehandling uses of the material.

(c)
Does Section 87406(d) impose constraints on your joint participation

with Conservancy staff in meetings with third parties or  in

appearances before governmental agencies or public

participation forums?

(2)  Independent of the possibility that the Conservancy eventually may be requested to take action on funding for purposes linked with the Study, does Section 87406 constrain your communications with Conservancy staff in the contexts identified?
III.  CONCLUSION

Until August 13, 1997, you should follow these guidelines:  

(
You should refrain from all grant-specific communication with the Conservancy on behalf of your prospective client until August 13, 1997.  

(
You may engage in non-grant-specific communications with the Conservancy, as long as it is clear that you are not attempting to influence the Conservancy’s actions.  

(
You may advise your prospective client about communications with the Conservancy, even if the communications are intended to influence agency action, if you are not identified in the communications.  

(
You may also advise your prospective client about the Conservancy’s procedures, plans, and policies as long as you are not identified with the client’s efforts to influence the Conservancy.  

(
You may participate in public forums and other meetings involving Conservancy employees as long as the subjects discussed encompass only issues of general effect on the Conservancy.

 IV.  ANALYSIS
Your letter concerns what are colloquially known as “revolving door” issues. The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency on behalf of paying clients.    

A. 
The permanent ban on “switching sides.” 
Public officials who leave state service are subject to two types of “revolving door” restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401, 87402.)  In other words, a public official may not ever “switch sides” in a proceeding
 after leaving state service.  This provision is not at issue in your case because you state that you did not in any way participate in the grant decision for the survey while at the Conservancy.  Since you were not involved on the Conservancy’s “side,” you cannot be said to have “switched” to your potential client’s “side.” 

B. 
The one-year ban. 
The second revolving door restriction is a one‑year prohibition on making any appearance before your former agency for the purpose of influencing certain kinds of agency actions.  Specifically, section 87406(d)(1) of the Act provides that:  

No designated employee of a state administrative agency ... for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.

You were a designated employee at the Conservancy, a state agency; thus, section 87406 applies to you. Section 87406 covers two kinds of agency actions.  First, you may not, for compensation, act as representative or agent for any person before the Conservancy for the purpose of influencing administrative or legislative action.  Second, you may not, for compensation, act as representative or agent for any person before the Conservancy for the purpose of influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.)   

1.  Influencing administrative or legislative action.

Under the Act, "administrative action" means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate‑making proceeding or any quasi‑legislative proceeding, including any proceeding regarding adoption of regulations governed by Government Code 11340 et seq.  (Section 82002.)  “Influencing ... administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies, or analyses.  (Section 82032.)  

The Act’s definition of “administrative action” focuses on the quasi-legislative aspect of agency action.   Thus, it is clear you may not, for one year from the date you left state service, communicate with the Conservancy for the purpose of influencing rulemaking-type activity on behalf of your prospective client.  Based upon the facts presented in your letter, it appears unlikely that this aspect of the section 87406 prohibition is particularly relevant to your situation.  You should, however, keep it in mind if the situation should change.  

2.  Any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.    
The apparent intent of section 87406 generally is to remedy the problem of recent agency “insiders” using the advantages of that recent “insider” status on behalf of their clients.  In keeping with this remedial purpose,  the Commission staff interprets section 87406 broadly. 

An excellent example of this is the Tobias Advice Letter, No. A-96-089.  At issue was whether a former agency employee could serve as the “program director” or “grant manager” for an organization where the program was funded by a grant from the agency. The staff advised that the ex-employee could so serve, but could not in that role communicate with the agency about program-specific information.  Similarly, in the Newton Advice Letter, No. A-96-129,  the staff advised that a former employee of the Department of Pesticide Regulation could not influence DPR’s decisionmaking on pending pesticide registrations in any way, including oral or written communications, for one year after the employee left the agency. 

The Conservancy must approve, as part of Phase I, the Port’s selection of you as a consultant. Obviously, before the Conservancy can approve your selection, the fact of that selection must be communicated to the Conservancy.  Arguably, informing the Conservancy that you, a former, presumably well-reputed Conservancy employee, will be a major participant in the Port’s efforts could influence the Conservancy’s final approval of the study grant work program, which you state is part of Phase I.  On the other hand, you tell us that the feasibility Study itself is fully funded, that no additional funding requirements are anticipated, and that any changes in the Study contract that might create the need for additional Conservancy funding of the current grant will be handled by Port staff, without your participation.  

Although it is a very “close call,” we conclude, for two reasons, that the Conservancy’s approval of your selection as a Port consultant under these particular facts does not violate the spirit of section 87406(d)(1).  First, the feasibility study grant is already fully funded.  The approval of your selection as a consultant appears unlikely to have any impact on the issuance, amendment, awarding or revocation of the feasibility study grant.  The approval of your selection as a consultant appears to be sufficiently disassociated from the overall Phase I funding decision to alleviate concerns that your identity as a former Conservancy employee may influence that decision.  This assumes that you take no affirmative steps to attempt to influence the Conservancy to approve your selection (i.e., you cannot “lobby” the Conservancy to approve your selection).  Second, as explained in more detail below, our primary concerns are with your pre-August 13, 1997, communications with the Conservancy that may affect Phase III (or beyond) decisions about awarding grants or contracts for future projects.
  

The advice in the Newton letter interprets section 87406(d)(1) to cover virtually all aspects of the administration of a grant or contract.  The facts of your situation are an excellent example of the necessity of such an interpretation.  The Study and the grant funding it do not exist in isolation; they must be considered in the context of future Conservancy action that could well depend upon input you could make to the Conservancy before August 13, 1997. Your activities, as described in your letter, may not technically influence Conservancy action on the Study grant in the sense of implicating the “issuance, amendment, awarding, or revocation” of the Study grant itself.  However, your communications with the Conservancy in the administration of the Study appear to have a significant likelihood of influencing future Conservancy action on future grants or contracts resulting from work done during the Study.  For example, you state that the Conservancy may well have a significant role in the selection and eventual funding of rehandling facility sites.  Your Phase II work (especially on tasks nos. 4 and 7) and your possible communications with Conservancy staff about this work, appears likely to influence Phase III (or beyond) Conservancy decisions about funding particular sites.  To the extent that these communications with the Conservancy which could occur before August 13, 1997 were to influence the agency’s future selection and eventual funding decisions for rehandling facility sites -- whenever those decisions may be made--we advise that you would be influencing agency action in violation of Section 87406(d)(1).  

However, during the first year after leaving the agency, a former agency employee may advise others about communications with the agency intended to influence agency action (e.g., reports and other submissions) as long as he or she is not identified in the communication.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321.) Such a former agency employee may also advise clients on the procedural requirements, plans, and policies of the former agency as long as the former employee is not identified with the clients’ efforts to influence the agency.  (Newton Advice Letter, supra.)   

On the other hand, a former agency employee’s communications with the agency that are not intended to influence agency action are not prohibited by the Act.  For example, such a former employee may attend informational meetings or request information concerning laws, regulations, or policies.  (Cook Advice Letter, supra.)  Also, a former agency employee may speak or participate in a public forum about issues affecting the agency generally, as long as the participation does not become an attempt to influence the agency’s actions on a particular matter.  (Craven Advice Letter, No. A-93-057.)  

Applying these interpretations to your situation, you should refrain from all grant-specific communication with the Conservancy on behalf of your prospective client until August 13, 1997.  You may engage in non-grant-specific communications with the Conservancy, as long as it is clear that you are not attempting to influence the Conservancy’s actions.  You may advise your prospective client about communications with the Conservancy, even if the communications are intended to influence agency action, if you are not identified in the communications.  You may also advise your prospective client about the Conservancy’s procedures, plans, and policies as long as you are not identified with the client’s efforts to influence the Conservancy.  Finally, you may participate in public forums and other meetings involving Conservancy employees as long the subjects discussed encompass only issues of general effect on the Conservancy.   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: John Vergelli

  Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18110 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Proceeding” is defined in Section 87400(c): “‘Judicial, quasi�judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”


�  Although further analysis is beyond the scope of this letter, please note that your duties under the consulting contract may qualify you as a “public official.”  A “consultant” qualifies as a “public official” if (among other things) he/she “...serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code.”  (Regulation 18700(a)(2)(b).)  If so, the consultant becomes subject to the Act’s conflict-of-interest provisions.  (Section 87100 et seq.; Regulation 18700 et seq.)





