                                                                    March 12, 1997

Mark Krausse

The Doctors’ Company

185 Greenwood Road

Post Office Box 2900

Napa, California  944558-0900

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-96-349
Dear Mr. Krausse:

This letter is a response to your request on behalf of The Doctor’s Company for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  FACTS
The Doctors’ Company (TDC) is a medical malpractice insurance carrier.  DOCPAC is a political action committee (PAC) formed by TDC and comprised of its insureds.  DOCPAC currently collects its donations through TDC’s regular premium billing process in increments of $125 per insured.  One check is written by the insured which includes both the premium and the DOCPAC donation.  The facts presented strongly suggest that TDC is a sponsor of DOCPAC.  

TDC desires to convert DOCPAC to a small contributor committee (SCC), as defined in Proposition 208 (Section  85203).  TDC tentatively plans to allocate $50 of each insured’s yearly contribution of $125 to the SCC account.  The balance of the yearly contribution would be allocated to an “issues” PAC.  

Further facts are stated in the questions posed below.  

II.  QUESTIONS
(1) Assume that the entire $125 per insured per year contribution is initially deposited in the DOCPAC account, and $75 per insured per year is then transferred from that account to the “issues” PAC account.  Assuming further that DOCPAC otherwise qualifies as a SCC, would DOCPAC lose its status as a SCC based on the argument that a contribution of more than $50 per calendar year has been received from each insured?  (Section 85203(b).) 

(2) Assume that the entire $125 per insured per year contribution is initially deposited in a holding account (e.g., the “issues” PAC account or another account controlled by TDC), and $50 per insured per year is then transferred from that account to the DOCPAC account.  Assuming further that DOCPAC otherwise qualifies as a SCC, would DOCPAC lose its status as a SCC based on the argument that the entity controlling the holding account has contributed more than $50 per year to DOCPAC?  (Section 85203(b).)        

III.  CONCLUSIONS
Question (1). 
If each insured/contributor unambiguously earmarks no more than $50 of the contribution for the DOCPAC SCC, then the mere fact that the entire $125 contribution temporarily resides in the DOCPAC account before the $75 component is transferred to the other PAC would not deprive DOCPAC of its SCC status (assuming all other conditions for SCC status are satisfied). However, the transaction costs incurred by TDC in collecting and forwarding the contributions to DOCPAC would constitute an “in-kind” contribution from TDC to DOCPAC, unless DOCPAC reimburses TDC for the transaction costs or TDC is a sponsor of DOCPAC.  If TDC is not a sponsor of DOCPAC and if the unreimbursed transaction costs exceed $50 per year, then DOCPAC would lose its SCC status.  (Section 85203(b).)  

Question (2).  
If each insured/contributor unambiguously earmarks $50 of the contribution for DOCPAC, then the mere fact that the entire $125 contribution temporarily resides in the issues PAC’s account before the $50 component is transferred to DOCPAC would not deprive DOCPAC of its SCC status (assuming all other conditions for SCC status are satisfied).  However, the transaction costs incurred by TDC and the other PAC in collecting and forwarding the contributions to DOCPAC would constitute an “in-kind” contribution from TDC and the other PAC to DOCPAC unless DOCPAC reimburses TDC and the other PAC for the transaction costs or TDC and the other PAC are sponsors of DOCPAC.  If either TDC or the other PAC is not a sponsor of DOCPAC and if the unreimbursed transaction costs exceed $50 per year, then DOCPAC would lose its SCC status.  (Section 85203(b).)

IV.  ANALYSIS
A.  
Law. 
Under the Act, a person may collect a contribution from a third party on behalf of a committee.
  (See Section 84302; Regulation 18432.5.)  The contribution is considered to be from the third party, not from the intermediary collecting the contribution, if the third party knowingly and unambiguously intends at the time of making the contribution that it is to be eventually deposited with the committee.  (Scully Advice Letter, No. I-93-310.)  In the vernacular, the third party must “earmark” the contribution for the committee.  Thus, if an organization, O, collects a contribution of $50 from one of its members, M, who intends at the time of making the contribution that it is to be transferred to a committee, C, then the contribution is considered to the be from M to C, not from O to C.  

However, the person collecting the contribution(s) on behalf of the committee necessarily incurs costs in processing the transaction.  To the extent that the eventual recipient of the contribution does not reimburse the person for these transaction costs, they represent an “in-kind” contribution from the person to the eventual recipient.
  Thus, although the $50 forwarded by O from M to C is not considered to be a contribution from O to C, the costs incurred by O in collecting, processing, and forwarding the money to C constitute a contribution from O to C, unless C adequately compensates O for the transaction costs.  

A person who collects contributions on behalf of a committee may be a “sponsor” of the committee.  (Section 82048.7; Regulation 18419.)  Section 82048.7 provides:  

“(a) ‘Sponsored committee’ means a committee, other than a candidate controlled committee, which has one or more sponsors.  Any person, except a candidate or other individual, may sponsor a committee.

(b)  A person sponsors a committee if any of the following apply:

(1)  The committee receives 80 percent or more of its contributions from the person or its members, officers, employees, or shareholders.

(2)  The person collects contributions for the committee by use of payroll deductions or dues from its members, officers, or employees.

(3)  The person alone or in combination with other organizations, provides all or nearly all of the administrative services for the committee.

(4)  The person, alone or in combination with other organizations, sets the policies for soliciting contributions or making expenditures of committee funds.”  (Section 82048.7.)

The overall consequences of being characterized as a “sponsor” are spelled out in Regulation 18419.  In a nutshell, these consequences are three-fold.  First, the sponsored committee must include the sponsor’s name in its name.  Second, the sponsored committee must indicate on its statement of organization (see Section   84101 et seq.) the industry group or affiliation of the sponsor.  Third, the sponsor must itself file as a committee (see Section 82013) unless it fits within an exception created by the regulation.  (Section 18419(b)(1)-(3).)    

A sponsor may avoid being characterized as a committee under the Act, with the consequent reporting requirements, if it satisfies the criteria in Regulation 18419(c).  In the context of your question, note in particular subdivision (c)(1).  That subdivision states the requirement that a sponsor who wishes to avoid characterization as a committee must refrain from making contributions or independent expenditures, other than those in support of its sponsored committee, in excess of the thresholds in Section 82013.  In other words, payments to the sponsored committee do not count in determining whether the sponsor has met the thresholds specified in Section 82013.

Regulation 18419(c)(1) has long provided that, all other conditions being met, a sponsor’s support of its sponsored committee, although otherwise characterizable as a “contribution,”  does not count toward the section 82013 thresholds.  A recent emergency regulation has taken things a step farther.  Providing that certain conditions are met, the support that a sponsor provides to its sponsored committee is not characterized as a “contribution” in the first place.  Emergency Regulation 18215(c)(16) excludes from the definition of contribution, 

“A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported.  Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A ‘sponsoring organization’ may be any person (see Gov’t Code [sec.] 82047) except a candidate or other individual (see Gov’t Code [sec.] 82048.7).  ‘Establishment and administration’ means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”  

Emergency Regulation 18215(c)(16) has been challenged in state court.  Although the Commission and staff are confident of its validity, it is nonetheless possible that it may be invalidated by the court.  If Emergency Regulation 18215(c)(16) is invalidated, this advice will necessarily be subject to modification.  

B. 
Question (1). 

If each insured unambiguously earmarks $50 of the contribution for the DOCPAC SCC and $75 of the contribution for the other PAC, then the mere fact that the entire $125 contribution temporarily resides in the DOCPAC account before the $75 component is transferred to the other PAC would not deprive DOCPAC of its SCC status (assuming all other conditions for SCC status are satisfied).  

This advice applies prospectively only.  You may not, on behalf of an insured/contributor,  retroactively earmark for DOCPAC a portion of a contribution already made.  The earmarking must be a deliberate, voluntary decision of the contributor at the time the contribution is originally made.  

Unless TDC is a sponsor of DOCPAC within the meaning of Section 82048.7,  the amount of the transaction costs incurred by TDC in collecting the contributions from its insureds would be a contribution from TDC to DOCPAC.  Assuming that these transaction costs attributable to DOCPAC exceed $50 (which seems likely), then DOCPAC would thereby lose its status as a SCC.  (See Section 85203(b).)  On the other hand, if TDC is a sponsor of DOCPAC, then this administrative support would be excluded from the definition of contribution by Emergency Regulation 18215(c)(16), and the support provided by TDC would not deprive DOCPAC of its SCC status.   

C. 
Question (2).  
If each insured unambiguously earmarks $50 of the contribution for DOCPAC and $75 of the contribution for the other PAC, then the mere fact that the entire $125 contribution temporarily resides in the other PAC’s account before the $50 component is transferred to DOCPAC would not deprive DOCPAC of its SCC status (assuming all other conditions for SCC status are satisfied).  

Again, the earmarking may not be retroactive.  (See Part IV.B., above.)  

Again, unless TDC is a sponsor of DOCPAC within the meaning of Section 82048.7,  the amount of the transaction costs incurred by TDC in collecting the contributions from its insureds would be a contribution from TDC to DOCPAC, unless DOCPAC adequately reimburses TDC.   Assuming that these unreimbursed transaction costs attributable to DOCPAC exceed $50 (which seems likely), then DOCPAC would thereby lose its status as a SCC.  (See Section 85203(b).)  

Under the facts posed in question (2), this same reasoning applies to the other PAC.  The transaction costs incurred by the other PAC in receiving from TDC and forwarding to DOCPAC the $50 component would constitute a contribution to DOCPAC to the extent it is not reimbursed by DOCPAC.  If the unreimbursed transaction costs exceed $50, then DOCPAC would lose its SCC status.  (Section 85203(b).)  On the other hand, if the other PAC is a sponsor of DOCPAC, then this administrative support would be excluded from the definition of contribution by Emergency Regulation 18215(c)(16), and the support would not deprive DOCPAC of its SCC status.

D. 
Other considerations.

Although you did not refer to it in your advice request, you should note Section 85311, added to the Act by Proposition 208.  Entitled, “Aggregation of Financial Activity,” this section provides that all payments made by a person
 “established, financed, maintained, or controlled by” any other person “shall be considered to be made by a single person.”  You may wish to consider carefully the implications of Section 85311 upon the relationships and functions intended for TDC, DOCPAC, and the other PAC.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  John Vergelli

        Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Act’s basic definition of a “committee” is in Section 82013.


�  The Act defines contribution in Section 82015.   “Contribution” is essentially defined in terms of “payment.”  Payment is in turn defined as, among other things, “... rendering ... of ... services or anything else of value ....”   (Section 82044.)  


�  See Section  82047, which defines “person” to include, among other things, business entities and committees.  





